marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

15 de gener de 2009
0 comentaris

L’HUMOR DE LA TARANTA

Se n’anà a dormir amb el cap com un bombo. Els morts de Gaza suraven -inflats com a calàpets- en la seva matèria grisa incapaç de gestionar amb l’eima necessària tanta basarda, tanta malvestat. I encara menys les reaccions de cada bàndol en guerra i les dels seus respectiu adlàters, d’allí mateix i d’ací. Si és que bestieses d’aquesta índole són susceptibles de ser tractades assèpticament, es deia. Els homes som com els cans: en haver tastat sang, no tenim aturador. Costa matar algú per primer cop, però en haver-ho fet un pic, les altres morts no dolen, ans al contrari: una en crida una altra.

Els dos nolotils que s’havia pres feia una hora amb un tassó de llet bullent –sencera, res de desnatada- encara no havien començat a fer-li afecte i dels carnatges de l’altre cap de la Mediterrània passava a les tribulacions del seu racó de món. Les darreres xifres que demostraven l’espoli fiscal que patia ca seva dansaven psicotròpicament per la seva mollera a punt de rebentar. Cap ansa no trobava on fermar-hi tant desfici fins que, per art d’encanteri, d’entre tanta brutor n’emergiren versos amics: “També a cops els morts ens demanen / alguna venjança i que ens alegrem / de la mort dels seus enemics / o dels triomfs de la seva nissaga”. Paraula de Josep Lluís Aguiló continguda a “Llunari”.

I s’adormí fent-se el propòsit de tornar a llegir el poemari, d’amistançar-se de bell nou amb la bona lletra. I ves per on, d’aquest cancell plaent passà a una nit de lloros: estava estirat, ben nu, en una sala tota blanca voltat de moixos meulant a la recerca apressant de companya. I sobre la cara, una taranta enorme que li cantussejava  “Sant Antoni i el dimoni jugaven a trenta-u”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.