marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

23 de juliol de 2013
0 comentaris

LA DECLARACIÓ DE MALLORCA SOBRE EL FUTUR D’EUROPA

Els passats 19 i 20 de juliol, Palma acollí el Grup de Reflexió sobre el futur de la UE, creat l’any passat amb l’objectiu de revifar en la societat civil el debat sobre el present i el futur de la Unió Europea. Formen aquest grup els ministres d’Afers Exteriors d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, França, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos, Polònia i Portugal.

 

Fan bé, els membres d’aquest grup, d’afavorir el debat social sobre l’Europa unida perquè les estretors econòmiques i de drets que pateix l’Estat espanyol manté tan inquieta la ciutadania que una part gens menyspreable ho comença a engegar tot a dida. Per cert, que els centenars de ciutadans que volien demostrar a Rajoy la seva indignació per tants mal papers i sobres per sota la taula carregats d’euros bruts, s’hagueren de conformar a cridar des d’una distància més abismal més que no prudencial.
Els temes tractats en aquesta reunió s’han reflectit en una Declaració de Mallorca que emfasitza en la necessitat de superar la crisi econòmica i financera dels Estats membres; d’adquirir una veu única i forta davant d’un món cada cop més competitiu i en l’apressant urgència d’acabar amb l’atur juvenil. I tot, per aconseguir progressar vers una major integració i solidaritat.

En la declaració es diu que “l’estabilització
de l’euro a llarg termini és crucial. Per això, hem de seguir aprofundint en la unió econòmica i monetària per impulsar la competitiva, respectant plenament el mercat únic. Això implicarà noves passes vers la integració i la solidaritat. Rebutgam la idea d’una Europa “a la carta“.
Es diu igualment que “la crisi també ha provocat la depreciació política i social, nivells inacceptablement alts d’atur juvenil, l’augment d’euroescepticisme i la polarització política. Es corre el risc que els nostres ciutadans perdin de vista el valor de la integració europea.

Europa només es convertirà en un jugador fort en l’escenari mundial si cada vegada parlam amb una sola veu.

La Declaració
de Mallorca també posa de manifest la necessitat de fer més eficients les institucions europees (Parlament Europeu, Consell d’Europa i Comissió Europea) per tal d’augmentar la participació social i la legitimitat democràtica.
Finalment, El Grup de Reflexió, a més de demanar als Estats membres que adrecin missatges potents de suport als valors i principis fonamentals de la construcció europea, fa una crida a tots els ciutadans d’Europa per participar en les eleccions continentals de 2014.

No es diu gaire cosa més, en la Declaració de Mallorca, i hom hi nota a faltar més contingut social, més profunditat i decisió en la participació ciutadana; més espai a la veritable constitució europea a partir d’aquesta ciutadania i no dels estats. Per això, no és balder demanar-se si valia la pena tanta despesa en la reunió d’aquest Grup per tan poca resolució.

Ah! I en cap moment no se sentí el català, la llengua pròpia de la ciutat que acollia la reunió. L’impresident Bauzá féu la seva intervenció íntegrament en castellà.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.