marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

30 de desembre de 2009
2 comentaris

EL PROTOCOL ESTENDARD DE TITOT

Anit, al Teatre Principal de Palma, l’Obra Cultural Balear va fer el seu acte central de commemoració de la Diada del 31 de Desembre: l’estrena de l’espectacle artísticomusical Protocol Estendard. El muntatge va ser encarregat per l’OCB a Francesc Ribera, “Titot”, músic i activista cutural, que n’escrigué expressament els textos i el dirigí. Protocol Estendard homenatja aquesta festa civil, de les més antigues d’Europa, que commemora cada any els orígens nacionals de la societat mallorquina.

L’espectacle combina diverses disciplines artístiques (teatre, dansa, cançó, audiovisuals, cant coral) seguint un fil conductor dramàtic. En total, una cinquantena de persones, entre actors, artistes i  personal tècnic, ho han fet possible.

Hi prengueren part actors i artistes d’arreu dels Països Catalans com Francesca Vadell (Martina Cortès); Esperança Crespí (Maria Genovès); Mercè Sancho (al·lota de la platja); Toni Vallès (al·lot de la platja); Albert Mèlich (Bernat Desclot); Pere Bergas (Ibn Amira Al Mahzumi); Eulàlia Bergadà (ballarina) i Andreu Ruiz (Jaume I).

Entre les col·laboracions musicals, les de Miquela Lladó i Pep Toni Rúbio (Música Nostra); Manel Camp; Feliu Ventura i Dani Penalba; Dept; la Coral Minuet, de Bunyola; Manel Martorell i Pere Martorell; Eduard Canimas i Marta Rius.

La direcció escènica ha anat a càrrec de Joan Tomàs Martínez i Joan Fullana.

En la part tècnica, Mar Serra; Vicenç Sallés (audiovisuals); Martí Ballús; Albert Prats (tècnic de llums) i Ritxi Diéguez (regidor d’escenari).

Protocol Estendard juga amb diferents plans històrics. En un, personatges de la Conquesta de Mallorca narren els esdeveniments partint de textos de l’època, tant àrabs com catalans. En un altre, en la Mallorca del futur, es descriuen els preparatius que fa l’Ajuntament de Palma per a una Festa de l’Estendard molt particular. Entre les dues accions es despleguen les actuacions musicals i la dansa.

Un muntatge àgil, gens especulatiu i arriscat, que no s’està d’apostar amb decisió per la celebració desacomplexada d’una efemèride que celebra els orígens de la Mallorca d’ara, en marca el present i en determina el disseny del seu futur.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.