marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

29 de gener de 2013
0 comentaris

EL CREPUSCLE JA NO ENCÉN ESTELS

L’Obra Cultural Balear lamenta la desaparició del programa “El crepuscle encén estels” de la graella d’IB3. El programa, presentat per Pere Estelrich, ha destacat, al llarg de la seva llarga trajectòria, per la seva qualitat en el tractament de qüestions d’interès cultural. El programa ha estat una finestra al món de la cultura i ha sabut, a més, entretenir els oients. Aquest esperit de servei públic li ha valgut nombrosos reconeixements, entre ells el Premi Miquel dels Sants Oliver 2011, lliurat per l’Obra Cultural Balear en el marc dels Premis 31 de Desembre.

 

“El crepuscle encén estels” ha sobreviscut a dos governs de diferent color polític i ha estat fulminat, tot i el seu gran nombre de seguidors, per l’actual direcció d’IB3. No és l’únic programa de caràcter cultural que desapareix de la nova graella de la ràdio pública, raó per la qual es pot parlar de veritable purga en els mitjans públics de comunicació. Segueix, per tant, el procés de despersonalització del país i els seus trets d’identificació.

L’Obra Cultural Balear considera la desaparició d'”El crepuscle encén estels” un signe més de l’actual procés de degradació d’IB3 Ràdio. Amb uns orígens marcats pel sectarisme ideològic en mans del govern Matas, i amb una relativa major llibertat durant el govern Antich que el va succeir -fet que va suposar un augment de la seva audiència-, l’emissora ha patit durant els darrers temps una caiguda en picat dels seus oients, situats en aquests moments entorn dels 10.000. Els nivells de manipulació informativa i de sectarisme ideològic han superat àmpliament els de l’època Matas. La davallada de la qualitat ha estat evident. Ara, a més, s’afegeix l’eliminació de qualsevol vestigi de programació de caràcter cultural. Per a l’OCB, està clar que fa nosa qualsevol programa que, des de la qualitat, sigui una finestra a la cultura feta en la nostra llengua.

Demà, dimecres, 30 de gener, tendrà lloc el darrer programa d'”El crepuscle encén estels”. L’Obra Cultural Balear s’afegeix a l’acte de comiat massiu convocat a les 21.00 hores als estudis del Polígon de Llevant (davant la Direcció General de Trànsit). Com diuen els convocants, cal que hi participi tothom que estimi la llengua i la cultura d’aquesta terra.

“El crepuscle encén estels”, expressió manllevada al poeta Miquel Bauçà, és un programa diari d’IB3 Ràdio que s’emet cada dia en directe a partir de les 21.00 hores. Seguint el solc del poeta de Felanitx, el programa abasta un ampli camp d’interessos que són tractats per experts en la matèria. En el programa hi tenen veu i espai la ciència, el pensament, la literatura, la història o la cultura popular, i els col·laboradors s’hi expressen amb les dosis necessàries de poètica i d’ironia per seduir l’oient i acompanyar-lo per itineraris on el saber i l’entreteniment no són conceptes antagònics. En definitiva, una proposta radiofònica coral d’alta qualitat i amb clara vocació de servei públic.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.