marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

5 de novembre de 2010
0 comentaris

EL BLANQUERNA TORNA A SER AQUÍ

Avui horabaixa comença a Magaluf, Mallorca, el vint-i-quatrè seminari Blanquerna sota l’enunciat “Una mirada a la Mallorca de 2010: societat, economia, ètica i política“, un exigent panorama reflexiu que s’estendrà fins al proper diumenge dia 7. La trobada arrancarà amb la taula rodona Ètica, pràctica política i gestió de la cosa pública. Combatre la corrupció al nostre país i a Europa“, en la que hi participaran Gemma Calvet i Mireia Mollà. En la resta d’activitats programades hi prendran part, entre d’altres: Guillem Frontera, escriptor; Xavier Aliaga i David Fernàndez, periodistes; els professors Arcadi Oliveres, Antoni Marimon i Lluís Ballester; i els poítics Joan Carles Verd, Biel Barceló, Biel Huguet i Joan Lladó. També hi prendran part el grup mallorquí de recitadors “Can Seixanta” i els components del grup musical barceloní “Els Nens Eutròfics”, Josep Pedrals i Albert Sagrera.

És sobrer deixar dit que és un encert proposar aquestes jornades de reflexió just ara i en aquesta Mallorca nostra tan castigada per l’avarícia i el lladronici i el malbaratament públics. I encara més encertat, i provocador, fer lloc al pensament crític en un indret on l’entabanament comença a ser general.

El Blanquerna (www.grupblanquerna.cat) és un espai de debat i reflexió, plural i transversal que, des de posicions crítiques i transformadores, treballa al servei de les Illes Balears i els Països Catalans. El seu objectiu és oferir a la ciutadania -i especialment al jovent- eines interdisciplinars per entendre i afrontar els reptes que el segle XXI portarà a Mallorca, a les Illes Balears i als Països Catalans; a la Mediterrània, a Europa i al món. També advoca per la globalització de les llibertats civils i nacionals, la justícia social, la igualtat, la solidaritat i la defensa dels drets humans i ecològics. El Grup Blanquerna és una entitat germana de l’Obra Cultural Balear.

Des del seu naixement el 1985, de la mà de persones com Climent Garau, Francesca Bosch, Pere Llabrés o Josep Maria Magrinyà, amb una inspiració nacionalista, humanista i progressista, el Grup Blanquerna ha contribuït a formar integralment un ampli i heterogeni ventall de joves mallorquins entre els que es trobaven destacats militants i activistes del sobiranisme illenc. Durant la segona meitat dels anys  vuitanta i durant tota la dècada dels noranta, les seves activitats i, molt especialment, el seu tradicional  Seminari de tardor, foren l’espai de trobada, coneixença, debat i reflexió per excel·lència de diverses generacions de joves illencs propers als valors del nacionalisme polític i cultural, el progrés social i la defensa del territori i el medi ambient. Nombroses iniciatives de la societat civil mallorquina i del teixit  associatiu juvenil, com el moviment en defensa de la llengua i la cultura catalanes o el sindicalisme estudiantil, foren impulsats pel treball i les sinergies generades pel Blanquerna. Un nombre important de joves de Principat de Catalunya i el País Valencià, a més, participaren habitualment a les trobades i seminaris.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.