marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

2 d'abril de 2009
0 comentaris

DRETS PER LA LLENGUA

L’Obra Cultural Balear anuncià ahir la seva resposta a la campanya d’atacs, menyspreus i blasmes a la llengua catalana impulsada des de determinats sectors socials de les Illes Balears i orquestrada
pel PP. L’entitat farà una cadena humana el proper dissabte 9 de maig sota el lema “Drets per la llengua”, amb el propòsit d’emfasitzar la seva voluntat de respondre a les agressions amb una important mobilització popular. Per això, ha fet públic un decàleg en el que es posiciona davant l’actual context de criminalització dels drets lingüístics dels catalanoparlants, de secundarització del català i de menyspreu i aversió a la cultura pròpia. Davant aquesta nova operació d’hostilitats al català i als seus parlants, l’Obra Cultural Balear vol posar de manifest que:

1 – Des d’ara mateix, l’OCB fa responsables els membres de l’actual direcció del Partit Popular de qualsevol conflicte lingüístic i de qualsevol discriminació cap als ciutadans de les Illes Balears
que exerceixin el seu legítim dret a expressar-se en la llengua pròpia.

2 – L’OCB defensarà, com ha fet al llarg de la seva història, els drets i la dignitat dels catalanoparlants a través de tots els mitjans democràtics possibles. L’OCB considera inacceptable que determinades forces polítiques i socials neguin, de facto, la plenitud de drets de l’única llengua pròpia de les Illes Balears.

3 – L’OCB rebutja, així mateix, l’actitud dels sectors extremistes que volen limitar la llibertat dels ciutadans a conèixer la llengua pròpia de l’arxipèlag.

4 – L’OCB crida a tota la ciutadania de les Illes Balears a afegir-se al procés de normalització lingüística i a rebutjar les actituds contràries al coneixement i a l’ús de la llengua catalana.

5 – L’OCB demana a la societat civil de les Illes Balears que faci feina per contrarestar la campanya de mentides, tergiversacions i ocultacions que pretén restringir el dret dels ciutadans a relacionar-se en català amb l’administració pública.

6 – L’OCB rebutja les actituds que posen en perill la convivència i la pau social.

7 – L’OCB insta a totes les forces polítiques a respectar el consens en matèria de política lingüística establert durant el període democràtic, plasmat en l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears i en
la Llei de Normalització Lingüística

8 – L’OCB demana a la ciutadania de les Illes Balears, a la societat civil i a totes les forces polítiques democràtiques que uneixin esforços a favor de la convivència lingüística i que aïllin
políticament els sectors que promouen la confrontació social.

9 – L’OCB demana a tots els ciutadans de Balears que participin en les assemblees informatives que es faran pròximament a tots els municipis de Mallorca.

10 – L’OCB convoca tots els ciutadans a participar a la gran cadena humana pels drets lingüístics que es formarà a Palma el proper dissabte 9 de maig.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.