BONA VIDA

Jaume Fàbrega

BACALLÀ DELS PAÏSOS CATALANS

16 de juliol de 2023

Bacallà bullit amb patata i ceba, Sacsacollons, Borra, Borreta, Borrida BACALLA  AMB PATATES Una recepta que, pràcticament , es fa arreu de Catalunya, amb petites variants, però que a la Costa també era corrent, curiosament entre els pescadors, malgrat tractar-se d’  un “peix de secà”. A pagès era un plat que apareixia a taula sovint,

Llegir més

insults

6 de juny de 2023

  DICCIONARI D’ INSULTS I EXPRESSIONS DENIGRANTS (INSULTS, PENJAMENTS, IMPROPERIS,  GUTIPERIS, AIXALATS, BOTORNS, OFENSES, ESCARNIS, BEFES, EXABRUPTES, INJÚRIES, ULTRATGES, GREUGES, INVECTIVES, MALEDICCIONS, VITUPERIS, APORRRINAMENTS, ESCOPINADES, afronts, injúries, ofenses,greuges… ;RENECS, FLASTOMIES, BLASFÈMIES) Es poden classificar amb noms d’ animals (animal, ase, bacó, porc…), polítics (botifler, sucursalista…), morals (acollonit…),), composts (esgarria cries, aixeca camises, poca vergonya…), sexuals

Llegir més

ESMORZARS I BERENARS

26 de maig de 2023

ESMORZARS DE FORQUILLA VS BRUNCH I BERENARS “Els cuiners ho avorreixen. El brunch és desmoralitzant per als cuiners seriosos. És una tortura per a un bon equip de cuiners. La majoria dels bons xefs lliuren els diumenges de manera que la supervisió es manté sota mínims. Un xef sensat desplega als seus millors homes els

Llegir més

EL CUSCÚS ÉS BERBER

24 de maig de 2023

EL CUSCÚS, GRAN PLAT BERBER Els cuscús, malgrat el que diuen alguns llibres i alguns saberuts, no és un plat d’ origen àrab, sinó berber o tamazic, que és la cultura autòctona del Marroc. El cuscús és característic de tot el Magrib- Algèria, Tunísia, el Marroc…-, i en alguna variants, ateny altres països de cultura

Llegir més

COCA DE CIRERES O CLAFOUTIS

23 de maig de 2023

    CLAFOUTIS (PASTÍS DE CIRERES) El mot occità clafotís ve de “claufir” (o clafir), farcir, no pas d’ una onomatopeia, com sostenen els francesos. Aquest mot occità també existeix en català: clafir és omplir atapeïdament, farcir; clafert, vol dir replè, reblert, farcit. Tampoc és un pastís nòrdic, com va dir un famós cuiner a

Llegir més

LA LLET

4 de maig de 2023

LA LLET I ALTRES PRODUCTES LACTIS Durant el confinament, ha augmentat el consum de productes làctics, en la seva àmplia oferta, iogurts i altres llets fermentades mató, etc. Hi influeix molt la publicitat de les marques comercials, ja que la Mediterrània , tradicionalment, no era un lloc on es begué  molta llet, i el iogurt

Llegir més

garrapinyar

26 d'abril de 2023

AMETLLES GARAPINYADES Una elaboració que es ven a les fires i botigues de dolços, però que en algunes comarques (per exemple, al Pallars, a l’ Urgell, a l’ Alt Camp, a la Conca de Barberà, etc., es fa a les cases. En aquesta comarca se solen anomenar “ametlles rapinyades”, accepció que el Diccionari Català Valencià

Llegir més

SALTIMBOCCA ALLA ROMANA

25 d'abril de 2023

La Saltimbocca alla Romana, com el seu nom indica, són el cavall de batalla, juntament amb la pasta carbonarade la cuina cuina típica romana. Independentment de l’origen geogràfic, la Saltimbocca alla romana a l’estranger representen una gran font d’orgull per a la cuina italiana, són, de fet, l’olla segona més gran conegut immediatament després dels

Llegir més

JOAQUIM RUIYRA SABORÓS

21 de març de 2023

ELS PLATS DE JOAQUIM RUYRA L’ escriptor blanenc ens parla de menjars , especialment a base de peix. Coneixia bé el món dels pescadors de Blanes, com ens ho mostra a “Pinya de Rosa”. “En Joaquim Ruyra menà  tota la vida una plàcida existència de ric hisendat”, ha escrit Manuel de Montoliu. Ple de bens

Llegir més

SARDENYA

22 de febrer de 2023

CAPITOL VIII Sardenya PEUS DE XAI AMB TOMAQUET   A punt de tornar a marxar, però ara amb un ferri. Itàlia, país marítims, té uns excel.lents serveis en vaixell, i pots anar pràcticament arreu de la Mediterrània. -Sense problemes, perquè no ens movem d’ Itàlia, diu en Peter. -Doncs no és tan clar , que

Llegir més

paella catalana?

9 de febrer de 2023

PAELLA CATALANA L’ arròs a la cassola és indubtable que s’ ha creuat amb l’ arròs a la valenciana, resultant una mena de popularísisma “paella”. Però aquesta paella que es fa a Catalunya- així com a les Balears, tant per la tècnica d’ execució, els ingredients i l´acabat (des de l´eixutesa de l’ arròs (més

Llegir més

ELS CIGRONS A LA CATALANA NO PORTEN XORIÇO

7 de febrer de 2023

CIGRONS DE QUARESMA O A LA CATALANA Sense arribar a l’ús que tenen les mongetes, els cigrons també són populars a Catalunya. Es mengen i cuinen de moltes maneres: simplement bullits, i amanits amb oli, o acompanyats d’ allioli; fregits amb cansalada; en puré,en forma de “gresoleta” o croqueta, en truita, i fins picats;guisats amb

Llegir més

ARRÒS PASSEJAT

19 de gener de 2023

ARRÒS AL FORN L’ Arròs al forn, una de les especialitat de la cuina valenciana que mereixeria ésser més coneguda. Es feia habitualment el dilluns aprofitant les sobres de l’ Olla dominical dominical; rebia els noms  humorístics d’ “Arròs amb perdiu”- per la cabeça d’ alls que s’ hi sol posar al mig- o “Arròs

Llegir més

CUINA DEL BARROC

18 de gener de 2023

Introducció LA CUINA DE 1714: DE LA CONTINUÏTAT MEDIEVAL AL NAIXEMENT DE LA CUINA MODERNA   La cuina del període Barroc- dels segles XVII al XVIII, amb l´eix de 1714- es presenta com una moment apassionat de la història. D’ una banda hi ha encara una clara continuïtat amb la cuina medieval- abundància de sabors

Llegir més

Ensalada, ensaladilla…

22 de desembre de 2022

ENSALADA RUSSA I LES SEVES VARIANTS   Aquest plat d’origen aristocràtic té els seus orígens a la Rússia del segle XIX. Després de la revolució soviètica va abandonar els palaus i les cases dels rics per passar a ser un dels plats de sustentació de la nova classe proletària; la seva importància alimentària va ser

Llegir més