BONA VIDA

Jaume Fàbrega

7 de febrer de 2023
2 comentaris

ELS CIGRONS A LA CATALANA NO PORTEN XORIÇO

CIGRONS DE QUARESMA O A LA CATALANA

Sense arribar a l’ús que tenen les mongetes, els cigrons també són populars a Catalunya. Es mengen i cuinen de moltes maneres: simplement bullits, i amanits amb oli, o acompanyats d’ allioli; fregits amb cansalada; en puré,en forma de “gresoleta” o croqueta, en truita, i fins picats;guisats amb salsa, cap de costella, botifarra, amb bacallà…També es posen a l’arròs al  forn (com al País Valencià) i es poden combinar amb pasta, amb verdures (com espinacs,bledes,col, coliflor). Simplement guisat com en aquesta recepta del Priorat.

Ingredients

800 g de cigrons (aproximadament)

bicarbonat   10 g

1 ceba

3 tomàquets

2 ous

2 o 3 alls

oli

1 grapat d’ ametlles  (uns 15 o 20 g)

julivert

sal

aigua

Elaboració

El dia abans poseu en remull els cigrons, amb el bicarbonat i, si voleu, un pols de sal.

Feu els ous durs, bullint-los 10 minuts.

Escorreu els cigrons,  renteu-los i poseu-los en una olla amb aigua bullent, mirant que el bull no es pari i mantenint el foc alt, per evitar que quedin com bales  (la seva cocció, doncs, és diferent de les de les mongetes).

Peleu els tomàquets i  ratlleu-los; talleu també finament les cebes o, millor, ratlleu-les i, amb l’oli, feu-ne un sofregit en una cassola. Un cop llest el sofregit hi tireu els cigrons bullits. Hi poseu aigua de bullir-los. Peleu les ametlles i piqueu-les juntament amb el safrà; deixateu la picada amb una mica d’aigua dels cigrons i la tireu a la cassola. Col.loqueu al damunt  els ous durs pelats i partits per la meitat.Tasteu-ho de sal.

Notes

Aquests cigrons, tan simples, surten, no obstant, veritablement exquisits. I, per als vegetarians, és un plat que demostra que la cuina tradicional ofereix plats suculents. El secret és el sofregit i la picada.Aquest el podeu fer més simple, prescindint d’ algun ingredient (com la ceba) o posar-n’hi algun més (com és ara all). Hi podeu també afegir pebre, julivert picat i, si voleu, els ous també picats o gratats, per donar-hi gust o per decorar, o bé aixafats amb la picada, que també podeu espessir amb uns quants cigrons.

Podeu fer servir, per descomptat, cigrons ja bullits, comprats en una botiga de llegums  cuits- tal com es troben a Catalunya;demaneu-hi una mica de suc de cocció,- o bé de pot.

En algunes comarques, aquests cigrons- fets amb picada- es diuen “a la catalana”.

  1. Hola Jaume , la teva recepta es clàssica i bona però …..
    perquè tu ho diguis els cigrons “no porten xoriço” La recepta de cigrons es molt versàtil variada depenen de l’època del any i les zones, a la Franja de Lleida si fica cansalada, “llonganissa” que a casa nostra es la botifarra, botifarra de sang, xoriç o pernil , fins i tot es pot arribar a barrejar tot, quant a les verdures les bledes o espinacs són sempre benvinguts, la cuina fora de la pastisseria no és matemàtica, tenim tantes receptes de cigrons com dialectes. Tu mateix o comentes pots ficar-hi ceba o no. El que no falla mai es la picada!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!