BONA VIDA

Jaume Fàbrega

9 de febrer de 2023
0 comentaris

paella catalana?

PAELLA CATALANA

L’ arròs a la cassola és indubtable que s’ ha creuat amb l’ arròs a la valenciana, resultant una mena de popularísisma “paella”. Però aquesta paella que es fa a Catalunya- així com a les Balears, tant per la tècnica d’ execució, els ingredients i l´acabat (des de l´eixutesa de l’ arròs (més moll en la paella catalana), passant pel color (que  en aquesta paella no és mai groc, sinó marronós o fosc) és força diferent de la paella valenciana. Aquesta Paella- paraula que en català vol dir “paella”- és molt corrent a la Costa Brava, tant a les cases com als restaurants, i té més ingredients que la Paella valenciana estricta (que només té pollastre i mongetes).  Es va començar a difondre a la costa vers eslas ansy 50 i 60, quan alguns pescadors es van posar a fer paelles monumentals, que demanaven els turistes.

Ingredients

200 g de costella de porc

200 g de menuts i puntes de pollastre (ales, carcanada, etc.)

1 sépia mitjana (uns 200 g)

4 escamarlans,

8 gambes,

12 musclos,

400 g d’arròs bomba (o 4 tasses)

1 ceba de Figueres mitjana

1 pebrot verd petit(opcional)

3 tomàquets mitjans

3 alls

1 grapat de pèsols (uns 100 g) oli,sal,safrà (opcional)

aigua o brou de peix (2 tasses d’ aigua per 1 d’ arròs)

Elaboració

Poseu una paella per arròs al foc amb un cul d’ oli. Sofregiu-hi les trossets de costelló i el pollastre, tot tallat petit i salat, a continuació feu sofregir la sèpia, tallada a petis talls,  així com les gambes i els escamarlans. Reserveu-ho. En el mateix oli sofregiu-hi la ceba tallada ben fina i el pebrot (si n’ hi poseu) tallat a petits daus ; hi afegiu els alls picats, i de seguida que siguin rossos, el julivert. Quan sigui d’ un color fosc, però no cremat, hi afegiu i el  tomàquet pelat, sense llavors i picat. Ho deixeu coure com una confitura: per fer aquest sofregit necessiteu ben bé una mitja hora. Tireu-hi la sèpia, la resta de peix o marisc i les carns o menuts que havíeu guardat; hi fareu donar uns tombs. Tireu-hi l’arròs, remenant-ho a foc alt. Hi tireu els musclos, prèviament rascats i rentats. Ho mulleu amb el brou o l’ aigua bullent, procurant que no deixi de bullir mantenint el foc roent uns 8 minuts per a , seguidament, anar-lo baixant.Feu-ho coure uns 12 o 15 minuts ben justos (depèn de l’ arròs i de l’ aigua).No us oblideu del safrà i la sal i, fins i tot, d’ una picada d’all i julivert.

Notes

Hi ha qui deixa reposar una mica l’ arròs, però mirant que no es covi.

A vegades es fa amb pollastre o conill, però combinat amb el marisc,

Altres ingredients possibles són: galeres, llagostins, tellerines o rossellones, anelles de calamars,; conill (que fa l´arròs molt bo);salsitxes; carxofes; pebrot vermell (en aquest cas s’ hi pot afegir escalivat, per decorar).

Aquest arròs es pot fer només de peix; en aquest cas pot ser convenient fer-hi servir un brou o fumet. Igualment, les versions “de muntanya”  no porten peix. Pot tenir altres ingredients: salsitxes,colomí, bolets, etc.

A diferència de l’ arròs a la cassola, se sol decorar amb uns talls de llimona.

Si voleu fer el tradicional arròs a  la cassola, poseu-ho doble quantitat d’ aigua i elaboreu-lo en una cassola de terrissa o alumini de fosa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!