CLAFOUTIS (PASTÍS DE CIRERES)
El mot occità clafotís ve de “claufir” (o clafir), farcir, no pas d’ una onomatopeia, com sostenen els francesos. Aquest mot occità també existeix en català: clafir és omplir atapeïdament, farcir; clafert, vol dir replè, reblert, farcit. Tampoc és un pastís nòrdic, com va dir un famós cuiner a RAC1. I tampoc es despinyolen, com afirmava.
Ingredients
De 400 g a ½ kg de cireres negres
1/4 de kg de farina (o menys, uns 300 g, unes 3 o 4 cullerades)
4 o 6 ous (petits)
¾ de l de llet
200 g de sucre (una tassa)
2 cullerades de mantega (o més, fins a 50 g)
llet (uns ¾ de l)
un pols de sal
Elaboració
En una conca barregeu la farina i els ous; treballeu-la bé. Poseu-hi la llet que admeti, el sucre, la sal, i la mantega reblanida, fins que quedi una massa més aviat líquida. Deixeu reposar la pasta durant una hora, aproximadament i amb la conca tapada.Escueu les cireres.
Greixeu amb oli o mantega una llauna o motlle de forma rodona i parets una mica altes i, opcionalment, empolseu-la amb farina i col.loqueu-hi la pasta. Afegiu les cireres (també s’ hi poden posar primer; en ser una mica líquida, aquesta baixa). Tot plegat ha de tenir un dit de gruix. Ho entreu a forn mitjà, prèviament encès i calent, durant una mitja hora.(Forn prèviament escalfat a uns 150º). És normal que la pasta faci una butllofa.
Notes
És important deixar els pinyols a les cireres, ja que comuniquen a la coca un gust especialment deliciós. Hi ha qui el sucre el barreja amb les cireres, mentre la pasta reposa; després es barregen amb la pasta.
Un cop fet- es pot menjar tebi-, hi ha qui hi posa sucre al damunt.
Molt sovint s’ afegeix a la massa un parell de cullerades d’ aiguardent, de rom, etc. Suggereixo afegir-hi kirsch, maraschino o ratafia de cireres.
Seguint el mateix esquema, tant al Llemosí com al Perigord i altres contrades occitanes, el clafotís es fa amb altres fruites: peres, pomes, prunes seques, panses, albercocs, raïm, préssecs, maduixes, móres, pinya o barreges de fruites.
A Catalunya també tenim la coca de cireres de Reus, alguna coca valenciana i pastissos diversos pastissos europeus.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!