FINESTRA FOTOGRÀFICA

Benvinguts al bloc personal d'en Francesc Cabiró (un espai actiu des de 2007). El destí natural d'una fotografia és ser mostrada, i ajudar a expressar una idea o transmetre algun missatge.

7 de novembre de 2010
0 comentaris

Saint Jean Pied-de-Port (El gran camí de Sant Jaume)

Un dia d’Agost de 2010:  Ens trobem enmig d’una petita ciutat medieval emmurallada de la baixa Navarra (costat francès). Un punt neuràlgic del camí de Sant Jaume, abans de l’entrada pel pas de Roncesvalles.

Veiem una típica “citée” a l’estil de Vilafranca de Conflent, amb el batibull caraterístic dels indrets turístics: botigues de records, terrasses atapeïdes de clients, intensa calor, alleugerida per la visió de les flors omnipresents a cada raconet.

Ja cap al final del carrer principal, i quan semblava haver arribat a la fí de la visita, un petit cartell ens crida l’atenció:  Ens convida a visitar una discreta casa de pedra anomenada “La Prison des Evêques”.

Hi entrem i descobrim …

… (agradable sorpresa,) l’exposició “LE GRAN CHEMIN” (“aixó pinta interessant…”). I efectivament, es tracta d’una recreació del món dels antics pelegrinatges a l’època medieval, amb indumentàries, estris, simbologia …, alhora que unes reflexions sobre aquest moviment ens il·lustren per exemple les motivacions que podien incitar el pelegrí a emprendre la ruta cap a Compostel·la, les creences populars, les dificultats del camí, ordres de cavalleria que vetllarien per la seva seguretat en tot moment, i per fí, la recompensa i certificació de l’arribada.

Aquests dies en que el Papa Benet XVI ha fet el seu particular pelegrinatge a la gran catedral de Santiago, hem escoltat moltes declaracions en un i altre sentit.  Hem vist des d’una devoció cega (quasi fanàtica) a manifestacions de rebuig a la seva presència, diria que la majoria inadequades o fora de context.

Particularment m’han cridat l’atenció un parell de frases de persones entrevistades pels mitjans, (persones del carrer), que penso resumeixen l’esència de l’esdeveniment:

La primera, crec recordar que era d’una persona d’alguna comunitat jueva:
 
Quan l’Església s’acosta al poder, la gent s’allunya de l’Església”.

La segona, d’un jove pelegrí:

“Fer el camí de Sant Jaume és tota una experiència, però el vertader camí, és el que un mateix va descobrint al seu propi interior durant el trajecte.”

Segona jornada Papal: Sagrada Família (potser un altre post per la reflexió?)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.