Castelló – plaça Hort dels Corders

1 de maig, 2018

Castelló de la Plana. Recorregut d’un dia d’agost sota 37ºC de temperatura, a l’hora tranquil·la del migdia, i amb una dosi d’humitat suficient per haver d’alentir el pas de tant en tant. Després d’un ruixat inesperat, aixoplugats al mercat prop de la Catedral descobrim no gaire lluny aquesta joia visual, obra de l’escultor Joan Ripollés (1932).

Les famoses façanes modernistes de Castelló, la bellesa dels seus parcs, l’enrajolat decoratiu de bancs i fonts, el dinamisme de places i carrers, es veu sovint complementat amb la presència d’abundant art escultòric, recollit fidelment en el catàleg “Guía d’esculturas de Castellón” (2013), publicació de l’Ajuntament de la ciutat, elaborada de forma minuciosa per Patricia Mir i Carolina Marzá, del qual reprodueixo la corresponent ressenya:

“Homenatge al filaor i menaor o Les cordeliers”. 2002.

A la plaça que va ser escenari de la florent indústria del cànem s’instal·la una escultura homenatge als protagonistes d’aquest ofici perdut. Els ‘menaors’ solien ser xiquets que donaven voltes a la roda mentre que d’altres confeccionaven les sogues. L’escultura té en la seua base dos personatges, el menaor i el filaor, elaborats en bronze i units per fils d’aigua que recorden les cordes. Sobre aquests, una estructura gegantina en fibra de vidre de colors cridaners coronada per diversos braços amb mans esteses.

(Fotografia: Francesc Cabiró)

Afegeix un comentari