CAMINS D'INDEPENDÈNCIA

Narcís Llauger i Dalmau

El cuiner del racòmetre diu

Laporta i Carretero en l’enquesta del Racómetre

Tots els diaris publiquen el resultat del Racómetre d’aquest dilluns. El que no fan és preguntar al cuiner com ha arreglat el pastís. Jordi Sauret, sociòleg, és el director gerent de l’empresa Feedback, la responsable de l’enquesta.

Jordi Basté el va fer posar al telèfon, el mateix dilluns, per traslladar-li les preguntes dels tertulians. Cal estar atents a les explicacions que va donar. Ens aclareixen les dades sobre els partits independentistes.

El primer que sobta del resultat de l’enquesta és que Laporta (Solidaritat Catalana per la Independència – SI) tingui una forquilla entre 0-4 diputats. Explicació del cuiner Jordi Sauret:

– En el cas de Barcelona, en puritat, no tindria cap diputat a Barcelona. L’enquesta el situa a 2,9%, però atenent a l’expectativa, que va pujant, et mulles i dius en pot tenir tres. Com que una enquesta és una aproximació, amb uns marges, dius: hi ha possibilitat a Barcelona. Dependrà de la participació, dependrà que al final acabi captant un vot útil independentista que avui està fragmentat en tres o quatre opcions… El cas de Tarragona [li donen 1 diputat] per què li és més fàcil? Perquè el seu contrincant directe extraparlamentari, en aquest cas Reagrupament, és més dèbil i tot el vot molest d’Esquerra va cap a ell. En canvi, Girona i a Lleida, justament el seu contrincant directe és més fort, amb la qual cosa es dóna la paradoxa que havent-hi més vots absoluts independentistes en aquests dos partits nous possibles, en la mesura que els dos són forts, s’anul.len mútuament.

Pilar Rahola: Carretero ni de lluny, no?, de moment?


Jordi Sauret: A Lleida i a Girona Carretero és més fort i està frenant les expectatives de Laporta.

Pilar Rahola: De cara a aquestes dos opcions, Carretero només serveix per frenar Laporta, però no per entrar, sembla, oi?

Jordi Sauret: En aquest moment sí. En aquest moment Carretero no surt i en tot cas entorpeix que pugui sortir un dels dos. Però això és una enquesta que es mou en un marge del 3% i a un mes vista.

I Esquerra?

Si hi ha dos partits que pateixen molt la desmobilització, explica el director de l’enquesta, són PSC i ERC. Són els que en aquest moment estan nodrint molt vot en blanc i molta indecisió. Per tant si s’incrementés molt la participació, presumiblement aquests dos partits podrien millorar una mica els resultats.” “Em pensava que el votant d’ERC es repartia entre les tres opcions independentistes” intervé la Rahola. El votant d’ERC, continua Sauret, té moltes opcions, té moltes fuites. D’una banda un 16% pot anar cap a CiU, però també una xifra similar se’n va cap aquests dos partits, Solidaritat de Laporta i Reagrupament. ERC té una fidelització molt baixa, 23%, i al voltant d’un 30%, que és molta gent, que els va fer confiança fa quatre anys que en aquest moment encara no té decidit el vot.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.