ARCHILETTERS

NOT TO BE A NUISANCE, BUT NOT TO GIVE FREE SERVICE

Arquitectura efímera en un jardí atemporal

Deixa un comentari

En un món on tot és moviment, canvi i avanç, l’arquitectura ha d’acoblar-se a tots aquestos canvis.

Avui volen un pavelló per a 30 persones i demà, qui sap?

En l’exemple que us mostrem, ens proposaven un espai temporal – desmuntable- per a activitats de tot tipus en un entorn on el jardí ha de ser el màxim protagonista.

Envoltat d’una vegetació atemporal en un jardí dissenyat pel gran arquitecte Luis Barragán, i al costat de l’impressionant jardí de la Casa Ortega, amb 3000 m2 de jardins Barraganians, el jardí es converteix en el protagonista del nostre disseny. El centre del debat i l’intercanvi de parer de les obres exposades.

Lleugeresa, flexibilitat, funcionalitat, reutilització i sostenibilitat són els condicionants què ens hem exigit per a dissenyar aquest pavelló temporal en el concurs convocat per Arxiu Disseny i Arquitectura als jardins de la seu seu, a la ciutat de Mèxic, endins d’un barri humil però amb gran importància cultural com a conseqüència dels exemples d’arquitectura moderna que ens podem trobar en la zona i amb la ubicació d’importants punts artístics, com la Casa-Estudi Luis Barragán, la Galeria d’Art Contemporani LABOR i l’Archivo de Diseño y Arquitectura, que fan d’aquest barri punt de trobada intel·lectual i cultural a la ciutat de Mèxic D.F.; cal dir que és l’únic habitatge unifamiliar que l’UNESCO ha concedit el guardó com a patrimoni de la Humanitat.

L’objectiu del concurs és dissenyar un espai efímer, temporal, que acoste l’activitat cultural de l’Arxiu a la gent del veïnat, amb una ideologia de flexibilitat, d’us multifuncional, que puga ser utilitzat per tothom que s’hi aplegue.

En aquests moments, on el futur del nostre planeta està en perill, dissenyem sempre amb les condicionants de sostenibilitat i ecologia com a punt de partida. Per això hem tractat de fer un espai sostenible, amb unes qualitats climatològiques i d’il·luminació natural a l’interior que eviten l’ús d’energia en la major mesura possible, amb sistemes de reutilització d’aigües que estalvien el consum d’aigua i amb l’ús de materials ecològics, reciclats i que permeten el reciclatge després del seu ús, una vegada desmuntat el pavelló.


UNA arquitectura DISCRETA I RECICLABLE

La nostra arquitectura dissenyada en aquest espai privilegiat es basa en obtindre el millor espai amb el mínim impacte a l’entorn. Per això hem dissenyat un espai bàsic, flexible, rodejat de vidre i tancaments perforats que ens permetan gaudir de l’espai exterior a l’interior, introduint el jardí dins del nostre pavelló d’una forma visual, i donant uns tancaments al espai només per a obtindre les condicions ambientals de qualitat que l’espai requereix. Produir la retroalimentació entre les sales d’exposicions i el petit espai polivalent de trobada.




El petit pavelló és muntable i desmuntable amb eleemtns industrials amb subjecció amb cargols. Aquest era un ítem de partida del concurs.
Us mostrem algunes imatges de la nostra proposta, on pretenem que tothom gaudisca del pavellón i dels jardins on s’ubica.

***************************************************************************************

I EL GUANYADOR N’ÉS…
A continuació us mostrem algunes imatges de la proposta guanyadora, on el principal protagonista és l’ús de la ceràmica i l’arquitectura artesanal, amb un pavelló realitzat amb un conjunt de testos…a veure que us en sembla.
Estrany, no?

Aquesta entrada s'ha publicat en ARCHITECTURES el 3 de gener de 2013 per josep_blesa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.