marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

9 de febrer de 2015
0 comentaris

JOAN VENY, ENLLUSTRADOR DELS NOSTRES MOTS

El savi campaner Joan Veny i Clar acaba de ser proclamat Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, una distinció que arriba a la quaranta-setena edició. No hi ha dubte que la incorporació de Veny a l’honorable llista de guardonats la fa més gran i més excelsa. I per mi aquesta distinció a l’eminent filòleg mallorquí arriba en un moment molt oportú, paradoxalment: just quan les escomeses en contra de la unitat lingüística i la conseqüent catalanofòbia fan estralls al País Valencià i a les Illes Balears. L’erudició treballada a cops d’escoda; el camí de la ciència i de la passió pels nostres parlars catalans, s’imposen netament i noble a l’estultícia que impera i als elogis desmesurats a la ignorància que es dicten des dels posts de comandament. Gràcies, mestre Veny, per treure llustre als nostres mots!

El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes és un reconeixement a la trajectòria intel·lectual d’una persona que per la seva obra literària o científica escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat del seu treball, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

Joan Veny i Clar (Campos, 22 d’agost de 1932), és catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Estudià en aquesta universitat i en les de Lovaina i Poitiers, i es doctorà en filologia romànica. Ha fet recerca en el camp de la dialectologia, l’edició de textos i la història de la llengua, i ha dedicat una atenció especial a l’etimologia. Ha publicat nombrosos articles sobre lingüística catalana, especialment sobre dialectologia, geolingüística, etimologia i contacte de llengües. Ha pres part en nombrosos congressos i és autor de llibres com “Estudis de geolingüística catalana”, “Els parlars catalans” i “Introducció a la dialectologia catalana”; “Dialectologia filològica”, “Llengua i entorn natural” o “Petit atles lingüístic del domini català”. Director, amb Lídia Pons, de l’”Atles lingüístic del domini català”, és responsable de la part catalana de diversos programes internacionals de recerca en l’àmbit de la geolingüística. És president del Consell Supervisor del Termcat, president de l’Atles Linguistique Roman (Grenoble) així com de la Comissió de l’Estàndard Oral Lèxic, i codirector de la revista Estudis Romànics.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.