marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

19 de maig de 2017
0 comentaris

HO ÉS TOT, EL TURISME?

Ara que el lloguer turístic sembla ser l’únic tema de conversa, la qüestió més gran a resoldre a Palma, pot ser sigui preceptiu llegir –o rellegir- la conversa entre Pere Antoni Pons i Guillem Frontera, condensada en el llibre de Lleonard Muntaner, editor, “Guillem Frontera. Paisatge canviant amb figura inquieta”, que en parla a voler.

Extreure’n frases perquè serveixin d’alimara pot fer bé. Per exemple, atendre degudament aquesta reflexió fronteriana: “El turisme, quan pega tan fort en una societat, és com un banyarriquer que ho rosega tot i a la fi se’n va tot en orris”. O prendre en consideració allò que demana als empresaris turístics i als polítics: “Per començar, s’haurien de plantejar el turisme d’una altra forma, com a activitat de progrés, creadora de riquesa i no només de rics, com deia Pere Sampol. Tenim un model depredador de territori i de paisatge, inductor d’una demografia descomunal i repartidor de la precarietat crònica. Tenim un país de Champions, però jugam a Segona Regional”.

No obstant, hi ha un emperò enorme: “Clarament, cultura i sentit de la tradició és el que ha faltat a les noves classes dirigents sorgides de la Mallorca del turisme”. Per això i per allò, aquesta nostra classe comandadora poc domtada per dirigir amb criteri, fa i desfà a la babalà: “El paisatge urbà te’l canvien cada dia, com si tu no hi tinguessis res a dir. I el paisatge és un patrimoni comú: algun dret hi ha de tenir, sobre el paisatge, la teva memòria. A cada moment et canvien la ciutat on vius. I això et dur a aquesta sensació de viure en una mena d’exili interior”.

I és que: “venim d’una història petita, de supervivència, que ha conformat un país que s’hi avé”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.