marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

18 de novembre de 2010
0 comentaris

ESCRIPTORS EMPRESONATS I LLENGÜES SOTMESES

El PEN català, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l’Escriptor Empresonat –dia 15 de novembre- ha organitzat una setmana d’activitats a Mallorca que s’iniciaren dilluns amb la taula rodona “La paraula crema” i la inauguració de l’exposició “Veus silenciades, veus rescatades” (Biblioteca de Cort, del 15 al 21 de novembre), i que acabarà demà divendres dia 19 amb el lliurament del I  Premi Veu Lliure PEN Català a la seu de la Casa Museu Llorenç Villalonga, de Binissalem. Tot un encert, aquesta setmana d’actes que ha estat possible gràcies a l’esforç i a la passió d’Antònia Vicens, la vicepresidenta del PEN Català a les Illes Balears.

Ahir, Patrícia Gabancho, Bernat Joan, Damià Pons i Antoni Vidal Ferrando parlaren de les “Llengües que fan nosa”; a qui i per què, en fan. Prenent bona nota del que deien, hom es demanava si s’havia  institucionalitzat cap Dia Universal de les Llengües Sotmeses o Perseguides. No en tenc notícia, però  dubt que existeixi. N’hi ha un dedicat a la Llengua Materna, però no és el mateix: una cosa és donar suport a les llengües que es mamen i una altra denunciar la seva submissió. Evidentment, hom també prenia en consideració l’actitud de la caterva infinita de catalanoparlants amb la síndrome d’Estocolm en fase crítica. Emperò per a ells no s’ha de fer cap dia, ans al contrari. En fi, que el primer escriptor a  rebre el Premi Internacional Veu Lliure serà el periodista i escriptor cubà Normando Hernández, que va  ser detingut durant l’onada repressiva de la Primavera Negre i empresonat durant set anys.

Demà, a la Casa Museu Llorenç Villalonga, el recitat “Rompre barrots” sobre textos escrits des de la  presó. Hi prendran part l’escriptora zimbabuesa asilada a Palma Rhodah Mashavave a més de Saleh  Abdalai, Salem Zenia, Pere J. Martorell, Tana Marcé, Sebastià Perelló, Gabriel de la S.T. Sampol, Antoni  Xumet i Jaume C. Pons Alorda. Setmana intensa per mirar d’alliberar la paraula.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.