marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

18 de maig de 2020
1 comentari

ELS LLIBRES, SON PREU I LES MITJANES

Avui, amb la màscara ben posada i amb les mans ben untades de gel hidroalcohòlic,  he entrat a una de les llibreries que tenc per meves i hi he deixat 49,50 euros per una novel·la, un recull de contes i un poemari. I no m’he fet amb tots els títols pendents perquè no hi podia destinar més capital. En sortir m’he tornat a demanar si els llibres eren cars o no i, com sempre, m’he respost amb resignació que depèn dels llibres que compres. Per a un lector regular i amant dels llibres, pot arribar a ser una despesa important al cap de l’any i probablement no comprarà les obres que voldria.

Atenent l’estadística, però, a l’Estat espanyol, cada ciutadà, de mitjana, compra 13 ridículs llibres a l’any . (https://www.actualidadliteratura.com/habitos-de-lectura-en-espana-como-cuanto-y-que-leemos-los-espanoles/). Si tenim en compte que el preu mitjà d’un llibre, en aquest estat cada cop més retrògrad i segons dades de 2017, és de 18,63 euros, els 242,19 que li costen esdevenen pura i vergonyosa misèria. I això que en aquest preu mitjà hi ha els llibres tècnics i científics que són els més cars (30,39 euros de mitjana) i els llibres de text (27.41). Si param esment al preu mitjà dels llibres de creació literària el percentatge davalla fins als 12,02 euros. (https://es.statista.com/estadisticas/475628/precio-medio-libros-espana-por-tematica/).

Per curiositat i per poder treure conclusions ben sucoses, he anat a cercar el preu mitjà, en estanc, d’una capsa de tabac i he vist que voltava els 4,59€ (https://www.hacienda.gob.es/es-ES/Areas%20Tematicas/CMTabacos/Paginas/PreciosLabores.aspx). Així, un fumador d’una desena de cigarretes al dia, anualment es gasta aproximadament 826,2 euros per exposar els pulmons a tota mena de perills.

I encara he anat a cercar el preu mitjà d’una botella de vi, que se situa en els 10,03€, segons dades de fa quatre anys (https://www.tecnovino.com/espana-ocupa-puesto-13o-ranking-precios-del-vino/). Així, cada tassó de vi surt a 2,50 euros, compte just. Si en bevem un tassó diari, ens clavam anualment 912.5 euros.

Vist així, jo crec que si reduïem a la meitat els tassons anuals de vi i de deu cigarretes a cinc cada dia, ens estalviaríem 869,35€, una quantitat gens menyspreable. I bastaria la meitat d’aquesta quantitat (434,67€) per gairebé endoblar els raquítics 242,19 euros per càpita que anualment es destinen a l’Estat a la compra de llibres.

La veritat és que no estaria gens malament, si féssim això: guanyaríem en salut, en saviesa i en bon humor, sense cap mena de dubte.

 

 

 

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Em sembla que la web que esmenta els tretze llibres, diu que els espanyols, de mitjana, llegeixen tretze llibres. Que n’arribin a comprar aquest sobre, probablement ni de lluny.
    De totes maneres, el preu mitja dels llibres literaris que compro, em temo que supera de llarg els 12 €, segurament qüestió de llibres de creació, acabo comprant més novel·les gruixudes que primes. I, efectivament, els llibres científics, són els meus estudis i part de les aficions, sí que em surten força més cars.
    Afortunadament, de sempre que ni fumo ni bec, o sigui que poc o molt m’ho puc permetre.
    Parlant només de llibres en català, ja m’agradaria que els que el tenim de primera llengua ens hi gastéssim de mitjana 250 €.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.