EL FUSELL RETUT DE TRUMBO

Enguany la novel·la de l’escriptor i guionista cinematogràfic nord-americà Dalton Trumbo “Johnny Got His Gun”  (Johnny va agafar el fusell) fa vuitanta anys que s’edità. La novel·la conta les vicissituds de Joe Bonham, desitjós de participar com a voluntari en la Primer Guerra Mundial. Just entrar en combat, una granada el deixa fora de combat. A l’hospital anirà veient que ha perdut les cames, les mans i la cara; és a dir, que no li queda res del seu sistema sensorial. Abocat en aquest infern, mentre lluita per aconseguir establir qualque mena de comunicació amb qui el cuida, repassa la seva vida, els seus desitjos i les seves voluntats. Amb els moviments del cap i a través del codi Morse, aconsegueix finalment comunicar-se. Els metges, en veure aquella mena de prodigi, el prenen com a objecte d’estudi ignorant el desig de Joe clarament expressat de morir; o, si no, de ser exposat com a mostra dels horrors de la guerra. Així, Johnny, pres pel poc cos que li queda, és condemnat a ser una desferra humana sense cap possibilitat de decidir.

Esdevinguda un gran al·legat a favor del pacifisme i en contra del bel·licisme, per decisió de l’autor i dels editors, el 1941, arran de la invasió alemanya de Rússia, “Johnny Got His Gun” va deixar d’editar-se, determinació que va ser molt polèmica en el seu moment i que comportà molts problemes a l’autor.

Dalton Trumbo (1905-1976) es va afiliar al Partit Comunista Americà, motiu pel qual va ser víctima del Comitè d’Activitats Antiamericanes, les actuacions del qual es coneixen com “la caça de bruixes”, impulsada pel senador Joseph McCarthy contra persones sospitoses de ser comunistes. El 1950 va ser acusat de menyspreu al Congrés i va ser condemnat a pagar presó durant deu mesos. Per això va ser inclòs en la llista negra del maccarthisme, la qual cosa significava l’expulsió de facto de la indústria cinematogràfica americana. Tanmateix, des de Mèxic signarà el guió d’algunes pel·lícules amb diversos pseudònims i amb un d’ells, el de Robert Rich, guanyarà un Òscar pel guió de la pel·lícula  “The Brave One”.

El 1971 Dalton Trumbo va adaptar la novel·la d’en Johnny i en dirigí la pel·lícula, l’única obra que va dirigir. En principi l’havia de fer Luis Buñuel però per això o per allò acabà dirigint-la Trumbo. Tanmateix, en el film, reconegut pel mateix novel·lista i director, hi ha escenes clarament buñuelianes.

No cal demanar-se què en deu pensar, de la novel·la i pel·lícula i de l’autor, l’actual inquilí de la Casa Blanca, Donald Trump, que com més va, més enfolleix i fa embogir el món. Si fos per ell ressuscitaria el maccarthisme.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *