TOTS ELS CAMINS DEL CEL

“Mai serem lliures de veure el sol si anam ulls clucs”, deia –diu- el savi Joan Mascaró, que seguim sense escoltar ni valorar com es mereix.

Mascaró, l’abril de 1964, participà en una entrevista que la BBC feia a dos membres dels Beatles, George Harrisson i John Lennon. El presentador demanà impertinentment als músics quina diferència hi havia entre l’experiència d’èxtasi que porta a la meditació i la que pot portar una botella de whisky. Els músics respongueren com pogueren, moment que aprofità el savi, present en el set, per dir, pocs més o menys, que:

“tot es redueix a una diferència de paraules. Una botella de whisky ens dóna un plaer efímer i si jo me la bec, no se la pot beure ningú més. Però l’experiència de joia com la d’un poema o de la música, o la contemplació de la natura, la podem tenir i gaudir tots. D’aquesta experiència superior en deim joia, i és una joia que creix més i més fins que la trobam en el centre mateix de la nostra ànima: la joia de viure i d’estimar. Si per un moment tots els qui som aquí ara tinguéssim aquest sentiment d’amor universal, els milions de persones que ens veuen també el sentirien i serian una sola cosa amb nosaltres i nosaltres amb ells”.

Arran d’aquesta intervenció, Joan Mascaró féu arribar a George Harrison un exemplar del seu “Lamps of Fire” perquè el beatle pogués aprofundir en la joia de viure i d’estimar. I fruit de la lectura de les llànties mascaronianes  a George Harrisson, va compondre la cançó The inner light, (https://www.youtube.com/watch?v=swT6YTPYwgM)  la llum interior. Els Beatles la varen incloure a la cara B del disc de 1968 Lady Madonna i diu així:

Without going out of my door
I can know all things of earth
Without looking out of my window
I could know the ways of heaven
The farther one travels
The less one knows

The less one really knows

Without going out of your door
You can know all things on earth
Without looking out of your window
You could know the ways of heaven
The farther one travels
The less one knows

The less one really knows

Arrive without traveling
See all without looking
Do all without doing

 

I és ben cert, sense mirar per la nostra finestra es poden conèixer tots els camins del cel.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *