ELS VOTS DE JUNQUERAS I PUIGDEMONT A LES ILLES

Dels resultats de les eleccions locals, autonòmiques i europees d’ahir referits a les Illes Balears i Pitiüses, per mi hi ha una dada poc comentada i que és molt significativa: en les eleccions al Parlament Europeu els vots obtinguts per les candidatures “Esquerra Republicana. Ara Repúbliques”, encapçalada per Oriol Junqueras, amb 20.530 vots; i la de “Junts per Catalunya”, encapçalada per Carles Puigdemont, amb 10.663 vots.

És molt il·lustratiu i alliçonador que l’opció del president Puigdemont, després dels vots obtinguts al Principat (987.149), de tot l’Estat, sigui a l’arxipèlag on ha aconseguit més suports. Pel que fa a la llista de Junqueras, és la cinquena força en suports illencs, però cal considerar que en “Esquerra Republicana. Ara Repúbliques” hi trobam Bildu al País Basc i a Navarra, i el Bloc Nacionalista Gallec.

Com sigui, “Esquerra Republicana. Ara Repúbliques” és la sisena candidatura més votada (4,90%) a l’arxipèlag (per davant de “Proposta per les Illes”, PI, 3,81%) i “Junts per Catalunya” la novena (2,55%). Altrament, la candidatura “Compromís per Europa”, a la que donava suport MÉS, ha obtingut 12.577 vots, el 3%. Per atendre, certament.

En definitiva, entre Junqueras i Puigdemont han aconseguit a les Balears i Pitiüses 31.193 vots independentistes, la qual cosa demostra que parlar desacomplexadament i valenta de sobiranisme o independentisme a l’arxipèlag ni espanta ni resta vots, ans al contrari, només estressa als políticament pusil·lànimes o als reclacitrantment reaccionaris.

En conseqüència, que MÉS parli tan poc i amb la boca petita de sobiranisme insistint molt més en altres adjectius (feminisme, ecologisme, etc.) per aplegar més vots, vists els resultats de Junqueras i Puigdemont, pot ser una errada. Al cap i a la fi, l’extensa esquerra illenca parla prou de tots aquests adjectius, Per això, el que hauria de significar MÉS d’entre aquesta esquerra àmplia i diversa, el substantiu d’aquesta formació, al meu entendre, hauria de ser el sobiranisme (l’ecosobiranisme no és més que una maniobra de distracció) i d’aquest tronc, d’aquesta rabassa, tots els adjectius del progrés, del benestar, de l’igualitarisme, etc.

Si no ho fa així, pot perdre el tren no sols del futur, sinó també de l’esperança.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *