marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

14 de gener de 2016
0 comentaris

EL COLOM RANC I EL BALANCÍ DEL PARC

Els parcs urbans també s’han globalitzat i pertot són iguals. Llàstima. El sòl de terra i grava ha estat substituït per un trespol com a de cautxú que evita, certament, esgarrinxades i genolleres, però hom es demana per què s’han d’evitar aquests petits accidents que reclamen una passada testimonial de mercromina que demostra que ja comences a ser un homenet o una doneta. Això sí, els parcs més afortunats tenen arenal propi, perfectament tancat perquè l’arena no jugui al furtivisme.

I tanmateix, les criatures, lluny d’entrar en polèmiques que no porten enlloc, s’enfilen com sempre i fan fressa amb el tobogan de darrera generació, les engronsadores silents o els balancins de tota mena, de barra o de molles. I els padrins més novells, malgrat el remuc antiglobalitzador, acompanyam els néts fins allà on permet la prudència, clar.

Ahir, havent dinat, al parc de devora casa no hi havia ningú i la criatura que em té el cor robat pogué pujar a totes les atraccions sense fer cua ni discutir-se amb ningú. Del capdamunt del tobogan, a la tercera o quarta volta que hi pujava, va veure, a la pastera que tenia al davant, un colom que ranquejava. M’hi va fer reparar i vaig veure que l’animaló tenia un bastonet forcat a la cama dreta.

Semblava a primer cop d’ull que l’hi havien lligat amb un cordellí color de rosa, una bretolada sanguinària, clar. Disposat a alliberar-lo d’aquell turment, vaig anar amb molta cura cap a ell. A mesura que m’hi acostava, però, el colom, emporuguit i ben coix, es feia lluny. I quan no podia pus de mal, presumptament, emprenia el vol que el bastó desestabilitzava i en dues voltes estava exhaust. I en tocar terra, el bastonet li martiritzava el peu i torna’m-hi torna-hi. No hi va haver manera d’auxiliar el colom.

El nét, que es mirava la feta amb tota la blavor dels seus ulls, acabà per dir-me que no em preocupàs, que el colom, amb el bec, tallaria el cordellí rosa i tard o d’hora acabaria alliberat; que no perdés més el temps, venia a dir-me, i que pujàs tot d’una en el balancí de braç per poder dir “ding dang, ses campanes de la sang. Ding dena, ses campanes de la Sena”.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.