BONA VIDA

Jaume Fàbrega

21 de juny de 2007
0 comentaris

Notícia/DARRERS LLIBRES

De l´activitat que en podríem dir einvestuigar i escriure de cuina en podríem dir "gastrografia".

Ser gastrògraf no vol dir ser gurmet (encara que els dos concepte no s’ oposen), ni cuiner (encara que sigui tan terapèutic cuinar), ni crític gastronòmic (encara que sigui fantàstic, ja que et permet menjar de franc als resturants). Deixem-ho doncs en gastrògraf, i si sona massa rar o científic, en escriptor gastronòmic (tot i que això de la gastronomai també sona a pedant). Doncs diem´ho d’ uan altra manera, m´agrada, m’ apassioan la cuina, però sobretot el que hi al seu darrera: perquè mengem el que menge,  perque`no mengem segons què (religió, tabú, fàstic, disgust),com mengem  i què som segons allò que mengem. Com deia Salvador Espriu, per uns instants es pot fer ser felicíssims.Enhorabona a tots els amics i amigues que en fruiu- incloent aquest blog- o que feu blogs tan saborosos en els quals o bé parleu de menjar o utiltizeu títols mengívols. O, si me´s no, de coses que es podrien menjar.


DARRERS GUARDONS I LLIBRES DE

JAUME FÀBREGA (2007)

1.Concessió del Premi Carlos Sarthou de Xàtiva per l´assaig Taronges de Xàtiva.Cavallers, cuiners i papes: orígens i apogeu de la cuina valenciana. Ampli ressò a la premsa local i a “Levante-EMV” (entrevistes, diversos articles, etc.).Editorial Mateu, Xàtiva.

2.Concessió , per cinquena vegada, dels Gourmand World Cookbook Awards (els “nobel” de la cuina”) al llibre La cuina del peix (Mina).Fàbrega és el primer autor en català reconegut per aquests premis. El llibre és seleccionat per per l’ organització de Gourmand per ser exhibit a Pequín (any olímpic) des del setembre de 2007 a agost del 2008 en una exposició internacional de llibres de cuina.

3.Publicació de La cuina de Mallorca (

El Gall Editor), magna obra d’ investigació antropològica, històrica i cultural; s’ hi suggereix l´origen jueu de la cuina mallorquina. Se’n fan ressò “La Vanguardia”, “

El Punt”; és entrevistat a la TVIB (“Punt de trobada”). Premiat amb el Gourmand World Cookbook Awards com al “millor llibre de cuina mediterrània”.

4.Concessió del Premi Sant Miquel d’ Engolasters d’ Assaig-Nits Literàries d’ Andorra per l´assaig El convit del Tirant. Cuina i comensalitat de l´Edat Mitjana a Ferran Adrià (publicat per Pagès Editors, 2007)

5.Publicació del llibre Catalunya per sucar-hi pa. Guia comarcal d’ atractius turístics, productes, plats, vins i festes gastronòmiques dels Països Catalans (Duxelm). Presentat al

Palau Robert pel conseller

Josep

Huguet i

Matthew Tree (autor del pròleg). Ampli ressò a “

La Vanguardia Digital” (entrevista), ICAT, Catalunya Ràdio, etc.

6.Publicació de l ‘Enciclopèdia en 4 volums,

La cuina. Gastronomia tradicional sana, una magna obra sobre productes, tècniques, etc. per a professionals de la restauració, escoles,  cuiners i públic en general (Mediterrània-Edicions Culturals). Obra excepcional en català, àmpliament il.lustrada. Presentada per

Joan Roca, cuiner. Segueix les restants enciclopèdies de l’ autor: La cuina catalana, ( 8 volums), La cuina mediterrrània (3 vol), La cuina del món (3 vol, presentada per Ferran Adrià i

Santi Santamaria).

En premsa:
La cuina de Llançà, dels masos al mar (Ajuntament de Llançà)
El llibre de les sopes (Cossetània)
Manual del gurmet (Cossetània)
En preparació
Els dies i les festes (Grup 62).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!