BONA VIDA

Jaume Fàbrega

GASTROLOGIA.16/LES GUIES GASTRONÒMIQUES

4 de juny de 2007

Quina és la història de les guies?.Quins criteris utiltizen per puntuar un resturant? LES GUIES   Les guies de restauració i hoteleria neixen al segle XIX, sovint com un apèndix de les guies de viatger, ja que és en aquest segle que, mercès als transports ràpids i altres circumstàncies, apareix el turisme. La guia de restaurants

Llegir més

GASTROLOGIA.15/RESTAURACIÓ I HOTELERIA

4 de juny de 2007

Semrpe hi han hagut restaurants, o hotels?. Quines són les tendències més innovadores?. HISTÒRIA DE LA RESTAURACIÓ En totes les civilitzacions, d’ una forma o l’ altra, han existir llocs públics on dormir o menjar, si bé el concepte de restauració i d’ hosteleria moderna és relativament recent, del segle XVIII. Els primers restaurants de

Llegir més

GATROLOGIA.13/HISTÒRIA DE LA CUINA

3 de juny de 2007

Què menjaven els romans, sigui a Tàrraco o a Roma?. Quins aliments es produïen a la Catalunya romana?. Del famós pernil de Cerdanya a les ostres de Barcelona. ALIMENTS DE L’ANTIGA ROMA  CATALUNYA Ens centrarem en aliments romans però que es produïen a Hispania i en concret a la Tarraconense (equivalent, aproximadament, ala Catalunya actual).

Llegir més

Societat/PAïSOS CATALANS I EL MAL CAFÈ DE NESTLÉ

3 de juny de 2007

A qui li fa por els Països Catalans?.  Una periodista de "La Vanguardia Digital", en una entrevista en relació a  llibre "Catalunya per sucar-hi pa", parla de "los llamados Paises Catalanes". La casa Nestlé, de provada catalanofòbia, té la immensa desgràcia d’ estar situada a l´Avinguda dels Països Catalans (cnom corrent a força poblacions catalanes) i

Llegir més

Societat/”LOS LLAMADOS PAISES CATALANES”

31 de maig de 2007
Sense categoria

Segons una entrevista de "La Vanguardia Digital" que surt el dia 31 de maig i oon defenso la cuina tradicional, els llocs on es diu "Bon Dia" son "los llamados Paises Catalanes", una expressió que no deixa de ser curiosa. Si  llegiu "La Vanguardia Digital", un us perdeu  de l´entrevista que no entrarem pas a valorar , perquè ja

Llegir més

Política/BENVINGUDA CUP

31 de maig de 2007

Deia la meva àvia "La cabreta, pels seus pecats, té els genolls pelats". Alguns partits s’ ho hauran d’ aplicar. L’ ascenció de les CUP:  vol dir que no tot està perdut: queden catalans que voten per la terra…tot i que jo no en sóc votant, perquè estic en cntra del populisme i les dictadures d’

Llegir més

MENJAR ORTOLANS: RITUS DE CRUELTAT

29 de maig de 2007

Vázquez Montalbán deia que el gurmet sempre torna al lloc del crim, en rememorar les seves gestes carnívores. La gastronomia, certament, comporta ritus cruels, com devorar ocells de viu en viu. Només un altre ocell o moixó mític forma part d’ aquesta gastronomia il.lutre protagontizada per la becada,  l’ ortolà (Emberina ortulana) un ocell que

Llegir més

GASTROLOGIA.11/OLIS I GREIXOS

29 de maig de 2007

Els olis i greixos són bàsics en l´alimentació: però convé destriar entre els bons i els dolents. Avui, hi ha una mena de "llardofòbia" o lipofòbia que fa la gent tingui por als greixos, almenys als clàssics: durant un temps a l’ oli d’ oliva (tot just fa poc reivindicat,però potser ja massa vindicat  sota

Llegir més

Cultura/CERVANTES, MANIPULAT PEL NACIONALISME ESPANYOL

28 de maig de 2007

El partit racista i xenòfob (perquè només ho és la Plataforma?; els catalans  no en som objecte?) anomenat "Ciutadans- Partido de la Ciudadanía" sovint evoca Cervantes per justificar el seu ultranacionalisme espanyol , això sí, ara anomenat "no nacionalisme": també el de l´anticatalà Fernando Savater i de molts socialistes, "progres" i intel.lectuals espanyols. Sóc un gran

Llegir més

GASTROLOGIA.6/LA CONSERVACIÓ

28 de maig de 2007

Els aliments que trobeM al supermercat es classiqfiquen en 5 "gammes". LES 5 GAMMES D’ALIMENTS Distingim 5 gammes d’aliments, que van dels menys transformats, o sense transformar (primera gamma) ala ja cuinats i a punt de menjar, allò que em diem plats preparats (5ª gamma). La quarta gamma es refereix als que cal amanir o

Llegir més

Peixos/EL LLOP DE MAR O LLOBARRO, SALVATGE O EDUCAT

27 de maig de 2007

Quan ens ofereixen peix en algun restaurant, segur que hi ha llobarro: aquest ferotge animal s’ ha domesticat, i ara és d’ aqüicultura. En el famós hit parade de peixos que Josep Pla proposa a El que hem menjat (tan encertat com arbitrari, segons com es miri), el llobarro té el número dos, després del

Llegir més

Sopes/BORSCH, LA SOPA DE TOM SELLECK

27 de maig de 2007

Heu menjat mai borsch, la deliciosa sopa que agrada l´actor Tom Selleck, el "Magnum" de Hawai?.Aquí sabreu perquè. BORSTCH Em trobava en un bar de nit de San Francisco, Califòrnia- on em va sorprendre una cosa que després ha arribat aquí, que és la presència d’ un porter forçut i la tria de les persones

Llegir més

ROSES I GRATACULS

26 de maig de 2007

La poètica rosa pot ser englantina, pot ser grataculs…Article, si pot ser, per llegir amb el so d’ una rebétika.QUÈ ES POT FER AMB UNA ROSA? Després de l’ orgia rosística de Sant Jordi,o de l´explosió de Girona temps de flors, ja sabem que la rosa significa una diada cultural i amorosa (cada cop més mercantilitzada

Llegir més

Gastronomia/ESTAN BOJOS, AQUESTS ROMANS!

26 de maig de 2007

Per als patricis romans, la taula esdevé un escenari teatral, on exhibeixen un efectisme aparatós i truculent que converteix la cuina en un espectacle. Vomitaven, després de menjars-ho…? Si Ferran Adrià "deconstrueix" la cuina, els romans en reconstruïen gustos, textures i aspectes fent servir aquesta mena d’il.lusionisme òptic (trompe-l’oeil) que , amb el seu gust  de

Llegir més

CUINA PER A MALALTS

25 de maig de 2007

Teniu problemes d’ estómac?.Us proposo alguna solució, que no desdiu d’ una alimentació no solament sana, sinó també digna gastronòmicament. CUINA PER MALALTS A l´amiga  amb problemes intestinals i que no ha pogut anar a la presentació d’ un llibre Sempre ha existit la cuina per malalts i, especialment, per les indisposicions lleus de l´estómac.

Llegir més