BONA VIDA

Jaume Fàbrega

18 de juny de 2007
0 comentaris

Begudes/VI DE SAÜC

Per Sant Joan s’ elaboren ratafies , tant a Catalunya com a Occitània- licor de Sant Joan-, o bé com es farà a Gombrèn al Museu de les herbes justament el dia de Sant Joan.



VI DE SAÜC
El saüc (Sambucus nigra) és un arbust o arbre molt corrent als Països Catalans i a la resta d’ Europa. Se’ n diu també savuc i saüt. És també anomenat “bonarbre”, al.ludint a les seves virtuts, que fa que a Galícia i Astúries es consideri una planta beneïda (bieto i beneitu, en gallec i asturià, respectivament) En espanyol és  saúco, sabuco, sayugo, etc. En gallec i portuguès és sabugueiro. En anglès és elder, Holunder en alemany , sambuca en italià  sureau en francès. El nom francès, evidentment, ens evoca l´escorça dels trons que, efectivament, recorden el suro.
En diversos països europeus s’ atorguen grans virtuts a les flors de saüc recollides el dia de Sant Joan. Amb elles s’ elaboren xarops per a la tos, medecines i licors (no obstant,  el famós sambuca italià, que al.ludeix a la planta, no conté saüc). També les fulles , l´escorça o pell i el troncs interiors són medicinals: en català tenim una recepta d’ escorça del segle XV. Igualment amb les baies es fan vins i licors.
Tant flors com baies són excel.lents per a gelees, melmelades, xutneys , caramels- com els suïssos de Ricola-, pastissos. Amb les flors també es fan bunyols.
Ingredients
1 l de vi negre d’ alta graduació   
250 g de sucre
1 kg de baies de saüc
Elaboració
Escolliu unes baies ben madures. Esbandiu-les i deixeu-les eixugar. Aixafeu-les una mica. Poseu-les en una ampolla de boca ampla, tireu-hi el vi aiguardent i el sucre i deixeu-ho a la serena durant 50 dies. Hi ha qui ho macera en un lloc fosc durant dos dies, i després ho posa al foc, a punt d’ ebullició, dues vegades. Després es  filtra.
Notes
Les baies de saüc han de ser ben madures, del contrari són una mica tòxiques.
Es pot substituir el vi per aiguardent, i elaborar una ratafia, que es pot aromatitzar amb canyella, clavells, llimona, etc.
El licor també es pot fer amb aigua, que s’aromatitza amb sucre i mel, meitat i meitat, i s’ hi afegeix una mica de llevat a fi d’ ajudar a la lleugera fermentació alcohòlica que es produeix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!