BONA VIDA

Jaume Fàbrega

21 de juny de 2007
1 comentari

L’ALLIOLI, DE CUBA A GRÈCIA

L´any que vé celebrarem l´aniversari de la Renaixença: l´allioli en constitueix una salsa-sïmbol.

Durant  la Renaixença, l’ allioli no solament és una salsa ben consolidada, sinó que és percebuda com a salsa catalana per excel.lència. Joan Cabrisas, autor del llibre Nuevo manual de  la cocinera catalana y cubana (l’ Havana,1858) ens parla de

la “Salsa a la catalana dicho (sic) alioli agiaciete”. A la presentació, adreçada “Al público”, hi dóna una gran rellevància: “Si eres aficionado al país del buen vino (Catalunya), no te faltarán reglas para condimentar la Escudella, el celebrado Platillo, y sobretodo el non plus ultra del Alioli que tan bien adereza la carne como el pescado, la volatería como los caracoles, la verdura como las legumbres, en fin es una especie de salsa universal que conforta el apetito y alegra el corazón”. Ni Frederic Mistral, líder de la Renaixença occitana, que contemporàniament va dedicar un text a l’ allioli, i fins va dirigir un periòdic amb aquest nom  (“L’ aïoli”) ho va fer millor. Daudet, provençal tòpic, també s’ hi refereix, i Maurras se’n delia. La dreta en ple, doncs, cosa que fa veure que  el moviment occità va anar de mal borràs.
Tornant a la Renaixença, l’ autor de La cuynera catalana- el primer manual modern de cuina catalana, amb una clara consciència nacional (1835) també dóna, naturalment, una recepta d’allioli, del qual diu que és 

la “Salsa a la catalana dita alioli”. El fa amb alls, oli i suc de llimona o de taronja agra (com es feia a la meva comarca).
L´allioli és la sala més típica de l’arc mediterrani, el trobem d’ Occitània a Alacant, passant per les Balears. És, doncs, una autèntica salsa nacional pel que fa a l´espai lingüístic i cultural. N’ hi ha altres versions més o menys similars i, especialment, la skordalia (salsa d’ all) grega, que com alguns alliolis catalans, es rebaixa amb pa, patata, fruits secs, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!