FINESTRA FOTOGRÀFICA

Benvinguts al bloc personal d'en Francesc Cabiró (un espai actiu des de 2007). El destí natural d'una fotografia és ser mostrada, i ajudar a expressar una idea o transmetre algun missatge.

29 de gener de 2023
0 comentaris

Badalona (106) – La Venus de Ca l’Arnús

29 de gener de 2023

De vegades, les figures escultòriques exerceixen sobre nosaltres un estrany magnetisme. Tendim a observar-les des d’angles diferents, per tal de trobar-hi la millor versió, o aquell posat que més atrapa o ens interpel·la. A diferència del dibuix o la fotografia, en què el punt de vista és simplement aquell que l’autor ha volgut donar, l’escultura pot ser objecte d’infinites possibilitats quant a variants d’observació. Així, l’espectador és lliure del tot per escollir aquella que més li agradi, tot i que, de vegades, pugui resultar difícil decidir-se. Però això no serà cap impediment —si l’obra està a l’abast— per tornar-hi un altre dia i poder triar-ne una altra de millor.

En el cas de la Venus, del parc de Ca l’Arnús, de Badalona, vaig decidir-me un dia per aquest enfocament: el contrapicat de tres quarts de la figura concentrava la meva mirada en la de la noia, desviada però, la seva, cap a un altre punt fora del meu àmbit. El seu gest avergonyit transmetia tot el pudor possible. I el cap, nucli aproximat de les ramificacions de l’arbre del darrere, passava a ser el focus principal de la composició.

Un cap que, malauradament, fa temps que ja no hi és. Diuen que van ser uns brètols qui van decapitar la Venus. I tampoc no sembla que hi hagi cap iniciativa per fer-ne la restauració: una mostra més de la falta de sensibilitat de l’Administració local. Al seu costat, en canvi, i a pocs metres de distància, hi ha l’escultura d’un Hèrcules (ara orfe de la seva acompanyant) que, malgrat tot —aquesta sí— es manté intacta. Esperem que sigui per molts anys…


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.