Santa Coloma de Gramenet – Torre Pallaresa

27 d’octubre, 2019

En el marc de l’interessant certamen “48H OpenHouse”, en què s’ofereix al públic un cop l’any la possibilitat de visitar elements arquitectònics rellevants, habitualment inaccessibles, hem pogut finalment admirar la bellesa indiscutible d’aquesta casa senyorial, originària del s. XIV que passant per diferents èpoques i propietaris va anar mutant el seu estil gòtic medieval primigeni cap al renaixentista, mantenint però sempre l’estructura arquitectònica principal.

Avui, de la mà d’un guia excepcional, hem sabut com, al llarg de més de sis segles d’història, la casa pairal, inicialment de les famílies Carcereny i Pallarès, va esdevenir residència del bisbe Joan de Cardona en temps del rei Carles I, el qual va atorgar-li la categoria de castell. Saquejat posteriorment ja en temps de la guerra civil espanyola i retornat a titularitat privada el 1940, conserva tot un mostrari d’elements decoratius, sobretot a la seva imponent façana, als finestrals, però també al patí de l’entrada, a la capella, i per descomptat, a la torre de defensa, que s’alça en una de les cantonades de l’edifici.

Hem pogut recórrer les seves estances interiors, i els jardins, envoltats de l’exuberant vegetació propera al sender que enllaça fins al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, i descansar, després de la visita, recolzats en una de les balconades exteriors sobre la vall Carcerenya de Santa  Coloma, des d’on la vista ens porta cap a l’entramat urbà de Barcelona i la muntanya del Tibidabo, que presideix un panorama que caldria tardorenc, però que aquest matí semblava més de primavera.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.