Ulleres de pinçanàs

Un bloc d'Albert Andrades

Males companyies


De debò que l’esquerra espanyola vol estar al costat de Rouco Varela?

 

Ahir dilluns el president de la Conferència Episcopal Espanyola va tornar a apel·lar a la “responsabilitat moral” dels creients per tal de salvaguardar la unitat de la nació espanyola. És a dir, que tal com fan aquells jugadors que quan surten al camp abans d’un partit s’adrecen al cel com demanant a Déu que sigui favorable al seu equip –i per tant que perjudiqui l’equip contrari–, l’arquebisbe de Madrid està convençut que Déu, el Déu dels catòlics, en el plet establert entre Catalunya i Espanya, juga i ha de jugar a favor d’Espanya.

Cap novetat. Com li va etzibar José Montilla a Agustí Colomines, defensar la integritat territorial d’Espanya és tan legítim com defensar la sobirania de Catalunya. Tanmateix, aquesta entrada d’avui va adreçada a la gent espanyola i d’esquerres amb solvència intel·lectual (és a dir, no precisament a Montilla) que defensen la unitat de la nació espanyola exactament igual que ho fan Rouco Varela i la derechona espanyola. Sí, ja ho sé, alguns no ho diuen d’aquesta manera i recorren a subterfugis terminològics com ara “sobirania conjunta del poble espanyol”, “inexistència jurídica del dret a decidir”, “defensa de l’Estat de dret”, etc.

A veure, senyors Javier Cercas, Muñoz Molina, Javier Marías, Elvira Lindo, Anna Grau, Álvaro Pombo, Ignacio Vidal-Folch e tutti quanti: no us adoneu que esteu defensant un dogma de fe? No veieu que no és pas cap casualitat que els qui sempre han estat en contra de qualsevol avenç dels drets socials o individuals ara siguin els vostres companys de viatge en la croada anti-referèndum? No hi veieu res d’estrany, en el fet de compartir la motxilla i la cantimplora amb gent com Rouco Varela, Sáenz de Ynestrillas (actual votant d’UPYD) o Josep Anglada?

Em direu que no és el mateix, és clar. Que abans ser catalanista era molt guai, però que allò que ara propugna el catalanisme hegemònic és una ruptura de la legalitat. Us pregaria que paréssiu atenció a les declaracions que va fer també ahir aquest senyor amb el cognom acabat en -ez que és secretari general de la UGT de Catalunya: “Referèndum legal o no? Els sindicalistes sempre hem hagut de forçar la legalitat, l’hem hagut de guanyar. Altrament, encara tindríem horaris laborals de 70 hores...”. D’altra banda, la legalitat espanyola es basa en la Constitució. I la Constitució, quan es refereix a la qüestió territorial, es basa en un parell d’articles de dubtosa legitimitat democràtica. En Vicenç Navarro ho explica molt bé en aquest article.

Quan l’Anna Grau denunciava en un article a l’ARA l’actitud racista (anti-blanca) de certs negres nord-americans, suposo que amb això no pretenia negar la major: això és, que el moviment pels drets dels afro-americans endegat per Luther King era del tot legítim i necessari. Quan denuncia l’excés de zel d’alguns mitjans catalans i això ho fa servir per desqualificar tot el procés, no cau precisament en aquest error?

No obstant, sóc dolorosament conscient que de vegades els regalem els arguments de franc. Ho van fer, sense anar més lluny, els impresentables que diumenge, arran de la votació del Consell Nacional del PSC, van empescar-se a Twitter el hashtag @ForaPSC. Amb gent com aquesta, no hem de tenir cap mena de mirament. No els volem com a companyia. Més que res, perquè si no, serem tots –nosaltres i el procés– comptats com a simples energúmens. 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

  1. Si més no, el darrer govern del PSOE (encapçalat pel sr. Rodríguez) va augmentar la dotació destinada, via Presupuestos Generales del Estado, a l’Església catòlica apostòlica i romana per un montant total de més de 13 milions d’euros mensuals.
    Aquesta qüantitat solament és la que l’Estat, suposadament “aconfesional”, és la que destina “a fons perdut” a la dita Església dels Presupuestos Generales del Estado. A part, s’han de comptar altres ajudes econòmiques (que no “còmiques”) i privilegis (exempcions de l’IVA, IBI i IAE; polítiques que comporten un monopoli, més o menys soterrat, per part de l’ECAR o d’organitzacions que en depenen doctrinalment o administrativa d’ella; propaganda o espais cedits gratuitament en programació de ràdios i televisions que es diuen públiques [sota la forma d'”informar” o “opinar”]; etc.).

    Aquell mateix govern va oblidar de tirar endavant una [suposada] Llei de llibertat religiosa després que el sr. Rodriguez Zapatero visités al cap de l’ECAR al Vaticà…
    Un dels “promotors” del desastre ecològic del Prestige va ser l’alcalde de A Coruña, ascendit a embajador del Reino de España al Vaticà. “Tal faràs, tal trobaràs!” (?).

    Ah!, això sí: ara el sr. Rubalcaba (un dels que han de construir el nou PSOE i “la nueva España”) es despenga dient que tirarà endavant una política laica de separació Església-Estat, ademés de fer una ullada als tractats amb el Vaticà… Què D.u ens agafi confesats! Ja vem veure la política del sr. Rodríguez enfrontant-se als bancs (i signant indults a banquers de professió delinqüents).

    [Si existeixen lladres de guants blancs indultats i persones i/o organitzacions amb privilegis, la culpa i responsabilitat primera és dels legisladors, no dels lladres i privilegiats].

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.