NOSAL3 en som + de tres

Agenda ludicombativa comentada.

CORRELLENGUA 2015 – XXé Lliurament dels Premis Jaume I de l’Alcúdia.

correllengua2015

Un any més, la Flama de la Llengua recorrerà els carrers del poble des del parc de la Nòria, amb la participació dels grups que hi teniu al cartell. En acabar, als salons Segle XXI, XXé Lliurament dels Premis Jaume I de l’Alcúdia, que enguany són per a:

PREMI JOAN FUSTER

EDITORIAL DENES
L’Editorial Denes va encetar l’activitat amb els diccionaris i les obres del lexicògraf Francesc Ferrer Pastor. Actualment continua ampliant el catàleg amb la incorporació de nous llibres encaminats a l’ensenyament del valencià. A partir d’aquesta iniciativa s’han consolidat diverses col·leccions literàries, entre les quals, està la «Francesc Ferrer Pastor» d’investigació; «Estudis», dedicada a treballs i investigacions sobre els trets culturals i científics valencians, i la «Bàsica», dedicada a l’assaig i la difusió de temes literaris i socioculturals. La poesia i el teatre també compten amb col·leccions com «Edicions de la Guerra», amb mig centenar d’autors de la poesia universal, i la col·lecció Teatre, respectivament. També hi compten amb col·leccions adreçades als lectors infantils i juvenils: «Contes de Tots», «Les Nostres Tradicions», «Contaralles de la Meua Terra», «Les aventures de l’eriçó Costumeta», «Poble a poble » i «Biografies», les quals formen un conjunt d’uns cinquanta títols.

PREMI TIO CANYA

RAMON TRULLENQUE
Ramon Trullenque Peris naix a Carlet el 1938, on cursa estudis de primària i de batxillerat. Acabada la carrera de Medicina a la Facultat de València el 1962, exerceix de metge resident cirurgià a la Residència General Sanjurjo. El 1966 obté per oposició la plaça de cirurgià de l’Hospital General, i el 1974 la de cirurgià cap d’equip de la Seguretat Social. El 1987 aconsegueix la plaça de professor titular de Cirurgia de la Universitat de València, i poc després la de cap del Servei de Cirurgia. De la seua trajectòria cal destacar els articles escrits en revistes especialitzades, les nombroses comunicacions en congressos nacionals i internacionals, l’organització de cursos, conferències i taules redones, així com la direcció d’unes 30 tesis doctorals. Ha publicat també diversos llibres, entre ells el primer Manual de cirurgia abdominal, escrit en valencià. Ha estat president de la Societat Valenciana de Cirurgia i vicepresident de la Societat Espanyola de Cirurgians, i pertany a les societats científiques espanyoles i internacionals més prestigioses del món de la cirurgia. El 2003 va ser distingit amb el nomenament de Senior Fellow de l’American College of Surgeons. La seua amistat amb personatges com Joan Fuster i Josep Lluís Bausset parla de la seua complicitat amb tot allò que significa la llengua i el País.

PREMI OVIDI MONTLLOR

PLUJA TEATRE
Pluja Teatre va començar les seues activitats l’any 1972. Ha posat en escena des de llavors, uns vint muntatges. En l’actualitat és una cooperativa de producció i exhibició teatral. El grup s’ha dedicat en els darrers anys gairebé exclusivament a la producció d’espectacles per a tots els públics, muntatges destinats a potenciar la relació dels espectadors més joves amb l’univers teatral. Entre els seus muntatges més coneguts es troben: “Espina, Sompo i el mag Tutti-Frutti”, “Momo”, i “Peter Pan”. Actualment porta en repertori: “El Sol Verd” i “Pedigrí”. Entre els premis i reconeixements rebuts, cal nomenar el premi Moreti als encontres TE VEO el 2012 a Valladolid; el de Mejor Iniciativa de Programas educativos y Artes escénicas para la Infancia y Juventut de 2012 a Castella-Lleó, o el Premi Feten de la Fira Europea de Teatre per a xiquets i xiquetes, a Gijón el 2008.

PREMI CARLES SALVADOR

IES REI EN JAUME, D’ALZIRA
L’IES Rei En Jaume d’Alzira és un dels instituts amb més història del nostre País i de la comarca de La Ribera. Per les seues aules han passat nombrosíssims estudiants que, amb el pas del temps, han esdevingut grans professionals en els camps més diversos de l’art, la cultura, la ciència, la tecnologia, etc. Des de fa temps, l’Institut Rei En Jaume, conscient del context i de la seua àrea d’influència, va començar l’ensenyament en valencià amb la posada en marxa de nombrosos projectes i activitats encaminats, sobretot, a afavorir els aprenentatges en la nostra llengua. El dinamisme de l’equip docent i especialment del departament de valencià del centre, plasmat en sessions d’animació lectora, concursos literaris i divulgació d’autors valencians, el fan mereixedor a aquest guardó.

PREMI VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

L’ALCÚDIA QUALITAT
L’Alcúdia Qualitat és una associació d’àmbit local constituïda l’any 1999, en la qual, estan representats la majoria de botiguers i comerciants locals. Es va constituir com a resposta a una necessitat: comptar amb un organisme que represente i defense els drets i interessos dels xicotets i mitjans comerciants de l’Alcúdia, així com impulsar el comerç local. Fidel al seu principi, L’AQ defensa i impulsa el comerç del poble i desenvolupa campanyes de promoció i animació comercial, sobretot, en èpoques ben assenyalades al calendari de celebracions nadalenques, festives, etc. D’aquesta manera, l’associació es fa present no solament entre els seus associats, sinó als diferents àmbits del nostre poble. Així mateix, cal posar de relleu que, des del moment de la seua creació, l’Alcúdia Qualitat ha emprat sempre el valencià com a llengua de comunicació en totes aquelles iniciatives, promocions i comunicacions que ha portat a cap.

LA PRESENTADORA
ORETO TRESCOLÍ BORDES
És llicenciada en Història de l’Art i professora de Geografia i Història. A més a més es dedica a la investigació, i com a historiadora, té nombroses publicacions: llibres, articles de revistes, col·laboracions en obres col·lectives sobre art, arquitectura, folklore, heràldica, etnologia valenciana, …
Ha estat becària d’investigació en el Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València i ha obtés el Diploma d’Estudis avançats o Suficiència investigadora (DEA).
Actualment és professora d’Educació Secundària i Regidora de Festes i Tradicions; Turisme i Gent Gran en l’Ajuntament de l’Alcúdia.