CORRELLENGUA 2017 i XXII Premis Jaume I de l’Alcúdia
20:30 h. CORRELLENGUA
Com tots els anys la Flama de la Llengua eixirà a les 20:30 hores des del Parc de la Sénia, que serà portada fins l’Ajuntament, on serà rebuda per l’alcalde i les regidores i regidors. Seguidament hi anirem pel recorregut habitual fins la plaça Tirant Lo Blanc. Ens acompanyaran La Colla la Rosca de Tabal i Dolçaina, El Grup de Dansa de l’Alcúdia, El Bolero, Els Cabuts, Els Negrets, Els Tornejants i Els Dimonis Enroscats.
Convidem a tot aquell que estime els nostres valors i la nostra llengua a que se sume a aquesta manifestació pel seu reconeixement.
21:15 h. XXII PREMIS JAUME I
El Bloc Jaume I de l’Alcúdia va crear els Premis Jaume I per homenatjar persones, entitats, grups i empreses del nostre País, que es distingeixen per la reivindicació activa de l’ús social del valencià com a llengua del nostre poble. Els XXII Premis Jaume I es lliuraran als Salons Segle XXI de l’Alcúdia, en un sopar reivindicatiu i d’homenatge als premiats. L’acte de lliurament serà presentat per Gemma Serra Rivas, que ha estat reconeguda com a dona emprenedora per l’Ajuntament de l’Alcúdia. Podeu trobar els tiquets per assistir al sopar i a la gal·la de lliurament dels premis en L’Esplai Llibres de l’Alcúdia.
ELS PREMIS
Premi JOAN FUSTER: Edicions La Veu del País Valencià
El grup Edicions La Veu del País Valencià i concretament el seu diari digital La Veu del País Valencià isqué a la llum l’1 de gener de 2013, i des d’ençà és un exemple de periodisme en valencià i de participació ciutadana, un espai comú perquè qualsevol ciutadà que s’identifique amb el seu projecte, puga participar des de la nostra identitat valenciana en la vertebració del nostre País.
El seu editorial es basa en la defensa i exigència de valors essencials: els drets humans, la pau i la no-violència; el respecte a la natura i el medi ambient i la cultura, llengua, patrimoni i història del País Valencià.
Quatre anys després de la seua naixença, el digital s’ha renovat profundament per iniciar una nova etapa amb voluntat expansiva. D’entrada, el mitjà s’ha rebatejat com Diari La Veu, membre de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i amb el consegüent canvi d’imatge i logotip, creant un nou portal Terraveu, un espai participatiu digital del País Valencià, punt de trobada d’informació, opinió i participació d’arreu del nostre territori.
Un any després que Diari La Veu començara a publicar-se, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana va reconèixer la tasca d’aquest mitjà audiovisual de comunicació públic en valencià, atorgant-li el Premi de Comunicació i Difusió Cultural.
Aquest any 2017, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana al País Valencià ha decidit atrogar el Premi de Difusió al digital Diari La Veu per la seua tasca en la difusió i promoció de la literatura catalana i la cultura valenciana arreu del país.
Premi TIO CANYA: Juli Esteve i Carbonell.
InfoTV és la marca comercial d’InfoValència Televisió, S.A., una empresa creada el 2004 i que tenia com a objectiu principal posar en marxa un canal de televisió independent, professional i en valencià com a alternativa a un insuficient mapa de comunicació audiovisual al País Valencià.
El seu promotor, Juli Esteve i Carbonell (Puçol, 1959) és un periodista que abans havia exercit com a subdirector del diari Avui de Barcelona (1987,1989). Fou coordinador d’Informatius a Canal 9 (1989-1995) i delegat de TV3 a València (1995-2004). Com a director d’InfoTV, fou el conseller delegat, responsable d’aquesta empresa, que amb una clara i marcada vocació de servei públic des de la inicitiva privada, practicà una pluralitat exquisida en els seus noticiaris i debats, donant veu a persones, col·lectius, entitats i partits habitualment silenciats, així com a grups i cantants en valencià.
InfoTV participà en els concursos convocats per la Generalitat Valenciana per a l’adjudicació de diversos canals de TDT autonòmica i local, però malauradament, la Generalitat del PP no va concedir cap de les llicències sol·licitades i, després d’un litigi judicial perdut, InfoTV cancel·là les emissions analògiques i es trasllaà a Internet el juliol de 2008.
Des d’aleshores l’empresa s’ha reconvertit en una productora audivisual al servei dels seus clients, per als qui executa tota classe de treballs audiovisuals en valencià, mantenint una producció pròpia centrada en el gènere documental.
Premi OVIDI MONTLLOR: Associació Escola de Música de l’Alcúdia.
L’Alcúdia pot presumir de ser un poble que històricament s’ha dedicat a l’estudi de la música i perquè alguns dels seus músics treballen hui en dia en un diverses bandes, orquestres, conservatoris, Escoles o IES. El Centre Professional Autoritzat de Música de l’Alcúdia, ubicat a la Casa de la Música des del 1991, és un referent professional de gran vàlua que presta un servei a tota la demanda d’un sector jove de la població, molt motivat que sent vertadera devoció, autoestima i ganes d’aprendre música tant des del punt de vista cultural i educatiu com professional.
El 1998, amb l’ajuda de l’Ajuntament de l’Alcúdia, aconseguí l’autorització de la Conselleria per crear un Centre Professional Autoritzat de Música per tal de poder impartir ensenyaments elementals i professionals de música. L’entitat titular, l’Associació Escola de Música fou creada el 1995 per a gestionar el Centre i poder impartir ensenyaments elementals reglats.
Luís Ros Estarlich, Josep Cebrià Marqués, Roberto Ferrando Boix, Juan Martínez Bou han sigut els presidents de l’Associació, sent Imma Sanchis Galdon la seua presidenta actual.
El seu equip directiu està format per Elena Pina Roig, Secretària, Toni Molina Martínez, Cap d’Estudis i Rafael Domènech Vives, Director i el claustre està format per 23 professors contractats.
Les especialitats instrumentals oferides són: flauta, oboè, saxòfon, clarinet, fagot, trompeta, trompa, trombó, tuba-bombardí, violí, viola, viloncel, contrabaix, piano, guitarra i dolçaina. A més el Centre ofereix ensenyaments no oficials com els grups d’Iniciació Musical per a 4-5 anys, Preparatori Musical (6-7 anys) i els grups d’adults.
L’alumnat, que des dels 4 als 18 anys, realitza estudis tant en ensenyances no oficials, com reglades de caràcter elemental i professional, prové majoritàriament de l’Alcúdia, però també d’altres poblacions de la comarca.
Premi CARLES SALVADOR: C.A.P.P.E.P.V.
La Coordinadora d’Alumnes, Pares i Professors per l’Ensenyament Públic en Valencià és una de les associacions que pertany a Escola Valenciana -Federació d’Associacions per la Llengua- que defensa des de fa més de 22 anys la normalització de la nostra llengua, no sols a les escoles i centres educatius, sinó en tota la societat valenciana. En aquest moment formen part d’aquesta associació més de 60 centres de la ciutat de València que tenen com a llengua vehicular el valencià i que s’agrupen per a realitzar les diverses activitats.
Les activitats que la CAPPEPV porta a terme són nombroses, de les quals destaquem les Trobades d’Escoles en Valencià, el projecte amb més ressó de l’entitat. També col·labora en tots aquells projectes que Escola Valenciana posa en marxa any rere any: Els Premis Sambori, el Voluntariat pel Valencià, campanyes de matriculació, la Gira (Festival Intinerant de Música en Valencià), la creació del Premi de Narrativa en Valencià a la ciutat de València o el Premi CAPPEPV de Periodisme dirigit als professionals del periodisme: premsa, ràdio o TV, amb la finalitat d’impulsar treballs que acomsplisquen els tres objectius bàsics de l’associació: ensenyar en valencià, la renovació pedagògica i la qualitat d’ensenyament, entesos com a factor de canvi social i cultural.
La CAPPEPV promou també la creació d’una Llei d’Igualdat Lingüística, que siga capaç de completar la LUEV i que evita la vulneració dels nostres drets lingüístics a més lluita per l’exigència i aplicació del requisit lingüístic a tota la funció pública com succeeix en altres territoris de l’Estat que gaudeixen de la cooficialitat de dues llengües.
Premi VICENT ANDRÉS ESTELLÉS: Farmàcia BAUSSET.
La Farmàcia Bausset de l’Alcúdia és un establiment de tots conegut que ha estat i és un referent en la lluita pel redreçament cultural del nostre poble.
El seu promotor, el llicenciat Josep Lluís Bausset (D.E.P.) ha sigut un intel·lectual compromés que ha reivindicat des de sempre les autèntiques arrels històriques del poble valencià i els seus signes d’identitat; la seua llengua i cultura, per la qual cosa ha esdevingut un dels grans homenots que s’han destacat pel seu civisme, per l’estima al nostre país, per la seua defensa des del compromís intel·lectual i polític, sempre fidel als postulats del seu coetani i bon amic Joan Fuster.
La Farmàcia Bausset de l’Alcúdia té el seu oprigen més remot i la seua tradició d’apotecaris, primer pel iaio Carles Bausset, practicant titular de medecina que va treballar a l’única farmàcia del poble, propietat de l’apotecari Genaro Contel López, i sobretot en Josep Lluís Bausset, el fill de Carles Bausset, apotecari per la Universitat de Madrid i químic per la de València, aleshores regent de la farmàcia de l’Alcúdia on treballava per a son pare Carles.
Va ser Josep Lluís Bausset, com a farmacèutic, qui elaborà en el laboratori Biòrgeno uns principis actius per tractar algunes malalties i posà les bases de l’actual farmàcia, oberta al carrer Germanies des de 1997.
L’última baula d’aquesta cadena és Teresa Bausset, apotecària per la Universitat de Granada qui regenta a hores d’ara la titularitat de la farmàcia.
Premi de les Arts Plàstiques MANUEL BOIX: Adrià PINA.
Enguany inaugurem dins la XXII edició dels Premis Jaume I el Premi a les Arts Plàstiques Manuel Boix, oncedint-lo per primera vegada al nostre afamat artista Adrià Pina per ser un dels grans exponents de l’art pictòric en les últimes dècades.
Adrià Pina va nàixer a l’Alcúdia el 1959 i des de la seua infantesa mostrà inquietud pel món de l’art i fins i tot abans d’arribar a l’edat adulta ja realitzava exposicions. Els inicis que posteriorment desembocarien en el seu característic estil resideixen en el taller de l’artista Manuel Boix, d’on va beure dels corrents realistes i neoclàssics.
El 1979 va començar a València la carrera de Belles Arts en Sant Carles. A mitjan dels anys setanta la seua obra es desenvolupà pròxima al realisme crític i amb tints marcadament ecologistes de forta reivindicació socio-política.
En els 80, va emprendre el projecte de les sèries, compostes per un conjunt de peces de la mateixa temàtica en cadascuna d’elles, convertint-se en la part més prolífica de la seua obra. Així mateix, es va veure influït per viatges realitzats a diferents ciutats d’Europa. Des dels seus inicis Adrià s’ha mostrat crític i reivindicatiu amb el contexte que travessava i la seua obra ha estat en permanent evolució, tot i que es mantenen sempre les seues constants: l’excel·lència en el dibuix, el color, la composició, la textura i l’originalitat.
Als anys noranta el seu missatge anà adquirint un matís més experimental, realitzant incursions dins de l’art pop i el surrealisme dalinià i incorporant objectes dotats de tridimensionalitat, intentant així aconseguir una ruptura amb la rigidesa formal de l’art, a la vegada que mostrava els seu desig de sorprendre mitjançant la provocació a l’espectador. En conjunt, un art alegre, realista, que busca plasmar una realitat diferent, geomètricament molt definida amb un estil propi que conjuga el realisme i una marcada estètica pop.
Adrià Pina ha exportat el seu art per tot arreu del món: Nova York, Chicago, Londres, Colònia, París, Brusel·les, Seül, Madrid o Barcelona entre d’altres, tant en exposicions individuals com col·lectives, acoseguint més de 50 premis i reconeixements.
Hola sóc Neus, M’agradaria formar part del Bloc de Progrés Jaume I, així poder assistir-hi.