NOSAL3 en som + de tres

Agenda ludicombativa comentada.

Els darrers dies de la Guerra Civil al País Valencià, amb Rafa Arnal

Últim SOPAR-XERRADA de la 18na Temporada al Casal del Bloc Jaume I de l’Alcúdia,  carrer Sant Jaume, 31. Només cal que porteu l’entrepà, nosaltres en encarreguem de tota la resta.

ELS DARRERS DIES DE LA GUERRA CIVIL AL PAÍS VALENCIÀ

 

rafarnal
La desastrosa gestió del final de la guerra té el seu colofó amb la confusa ordre de desmobilització de l’exèrcit, la qual cosa fa que la retirada cap als ports del Mediterrani, on diuen que hi haurà vaixells per a l’evacuació, cadascú la fa com pot, caòticament, i dels fronts més llunyans pràcticament sense temps real d’arribar-hi. L’Stanbrook simbolitza aquesta tragèdia en ser el darrer vaixell “obert” que evacuà tràgicament persones de tota mena i condició, civils, militars, polítics, famílies senceres… gràcies a l’humanisme i heroisme del seu “Capità Dikson” que, fortament impressionat per la desesperació de la gentada immensa que al llarg del dia 28 de març s’amuntonava al port d’Alacant, decidí personalment acollir-los al seu vaixell, tot contravenint les ordres de l’armador, i partir cap a Orà.
RAFA ARNAL
Rafa Arnal naix l’any 1948. Té els primers contactes amb un grup de joves nacionalistes de Lo Rat Penat, on comença la seua activitat lligada al nacionalisme valencià i a la lluita obrera. Inicia els cursos de llengua valenciana i obté el títol de professor el curs 1970-1971. A partir d’aquest moment es dedica a l’ensenyament del valencià. L’any 1971 amb Lleonard Giner i un grup de joves nacionalistes de Tarvernes Blanques, munta el grup musical Carraixet. L’estiu del 1973 participa en la fundació del PSPV. L’estiu de 1976 posa en funcionament una llibreria de caràcter nacionalista (9 d’octubre) a Tavernes Blanques i participa en diversos projectes editorials (Huguet Editor; Bonaire; l’Esquer) fins que el 1986 funda, amb Joan Dolç, l’Eixam Edicions. Des de la premsa clandestina a la seua activitat com a editor, ha fet de tot al món de la lletra impresa i la comunicació. Ha publicat diversos llibres de poemes i novel•les. D’aquestes darreres destaca “La Solsida” (2000), la gran novel•la valenciana sobre la Guerra Civil. Ha realitzat treballs i col•laboracions en diverses revistes de tipus local o comarcal. Actualment exerceix de cap de redacció “Comissari General” del www.brigadamixta.com, un periòdic digital d’informació general.