Festa Ovidi Montllor

20 anys de vacances

L’11 d’abril, a Berga, 5a Trobada de Casals i Ateneus dels Països Catalans

0

-2Després que el 2011 es fes a Sabadell la I Trobada de Casals i Ateneus dels Països Catalans a mans del Casal Can Capablanca, i que el Casal Vilanoví de Vilanova i la Geltrú n’agafés el relleu l’any següent, hi donés continuïtat el Terra de Benimaclet i l’any passat acollís l’esdeveniment el Casal Despertaferro de Reus, enguany la Trobada de Casals i Ateneus dels PPCC arriba al Casal Panxo de Berga en una data important per l’entitat, que celebra el seu 15è aniversari.

 Així, el proper dissabte, 11 d’abril, Berga acollirà aquesta Trobada que arribant a la cinquena edició es consolida com una cita imprescindible dels Casals i Ateneus dels Països Catalans i que aposta enguany per fer un pas endavant amb un canvi de format pel que fa a les taules de treball, que passaran a ser tallers enfocats a reforçar la formació en aspectes de necessitat compartida per part dels diferents casals i ateneus, així com també es modifica l’horari de la plenària, que passarà a fer-se a primera hora del matí, deixant la resta d’activitats per la tarda.

 D’aquesta manera, en un context en què esdevé imprescindible la necessitat de dibuixar quin és el mapa dels casals i ateneus al món i en la lluita per a l’alliberament nacional i la transformació social dels Països Catalans, la Trobada comptarà amb la presència del diputat al Parlament de Catalunya per la CUP, David Fernández, que farà un petit anàlisi sobre la situació actual i la importància de la vertebració dels casals i ateneus en una Xarxa com l’existent.

 Un aspecte destacat de la Trobada és que s’emmarca dins la campanya ‘O juguem tots o estripem la baralla’, en homenatge a Ovidi Montllor que enguany fa 20 anys que va marxar de vacances, la qual va tenir el tret de sortida el passat 14 de març a Sabadell. En aquest sentit, es podrà veure una exposició al Casal de Gent Gran de Berga durant el mateix dissabte, i a la tarda, hi haurà actuacions musicals a càrrec de diferents cantautors que versionaran Ovidi a la mateixa Plaça Sant Joan.

 La Trobada finalitzarà amb PD’s al Casal Panxo a partir de les 11 de la nit, però abans, a la mateixa Plaça Sant Joan hi haurà un sopar concert a càrrec de Feliu Ventura. Per sopar, es vendran entrepans a 3 euros i l’assistència al concert així com també als actes previs, que començaran a partir de les 7 del vespre, són oberts a tothom i gratuïts.

 Per seguir teixint xarxa i amb la mirada posada en aconseguir el màxim de participació possible de Casals i Ateneus dels Països Catalans, es fa una crida massiva a la participació de la Trobada, les inscripcions per la qual estaran obertes fins el dia 4 d’abril i es poden fer a l’enllaç del dossier de treball que s’ha fet arribar als casals i ateneus.  En el mateix sentit, es demana a tots els casals i ateneus que no hagin rebut aquesta documentació que es posin en contacte amb la Gestora de la Trobada a través del correu casalsateneus.ppcc@gmail.com.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Festa Ovidi al Casal Popular de Vilafranca del Penedès

0

-1Dissabte vinent, el Casal Popular de Vilafranca del Penedès acollirà una nova Festa Ovidi. Aquest cop, la convocatòria recau en el propi Casal, el col·lectiu gastronòmic La mà negra i l’organització Arran, que han programat la projecció del documental “Ovidi Montllor, crònica d’un artista”, i l’actuació del grup Eina amb l’espectacle “La fera ferotge”.

Primavera Ovidi, d’Albert Dasí

0

Captura de pantalla 2015-03-23 a las 12.33.12Albert Dasí escriu al seu blog, Ulisses 20, sobre l’acte d’homenatge celebrat al Micalet, a València, amb el nom de Primavera Ovidi.

Primavera Ovidi va ser el reconeixement que la Companyia de Teatre Micalet va fer anit a Ovidi Montllor, tot aprofitant els vint anys de la mort de l’artista i el poeta. No parlar-ne fóra pitjor, així que jo vaig agrair l’esforç i el coratge de tanta gent com va intervenir en l’espectacle, potser massa, segurament que massa, i potser per això vaig trobar que el conjunt era deslluït, desequilibrat i en general poc emotiu per aital celebració. S’ha procurat de fer participar tants amics, i més que ho voldrien fer, que algunes veus no arribaven a acompanyar una commemoració en favor de l’Ovidi, supose perquè tot no li val, malgrat l’amistat, el veïnatge, o la voluntarietat. Alguns amics parlaven de l’escassesa de recursos del teatre valència, evident amb tants anys de creminalitat del pp, o de l’excessiva quantitat de veus que calia conjuntar, o la dubtosa qualitat d’alguns músics, que potser havien tingut poc temps d’assaig i de dedicació. Tant se val, torne a agrair l’esforç i la intencionalitat, i a destriar unes quantes veus del conjunt, si és el cas que volguessen repetir ‘Primavera Ovidi’: per exemple, el documental de l’inici és sobri i  és extraordinari, almenys les intervencions de Jordi Botella i Josep Vicent Frechina, i aquell moment excels de la veu de Neus Agulló (no li calia el poema posterior), la veu de Reis Juan, i encara alguns detalls més, de veus i poetes, sense traure el mèrit de la direcció i realització de Manel i Andrea Rodríguez… Miquel Gil no cal descobrir-lo, però així de colp, se m’ocorre que entre la seua Teresa i la que se’ns va oferir, hi ha un abisme imperdonable.

Uns quants canvis, si és que mereixen, sempre ajudaran a homenatjar un Ovidi que ja sabem que mai serà fàcil de retrobar, si no és que ens posem a l’alçada de la seua intensitat magistral.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Volem cantautors vius, de Jordi Bianciotto, a Nació Digital

0

bianciottoFa vint anys que l’Ovidi Montllor ens va deixar i sempre, quan en parlem, hi ha aquella mena de cantarella, de simfonia del lament i l’acusació. “Quina vergonya, Catalunya el va deixar morir a l’oblit”, “ningú no va fer res per ajudar-lo”, “Catalunya és així, maltracta els seus talents”. (…)

Aquí podeu seguir llegint l’article complet de Jordi Bianciotto que publica Nació Digital

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Avui, al Micalet, a València, homenatge a Ovidi Montllor

0

Captura de pantalla 2015-03-20 a las 22.13.13Vilaweb publica aquesta notícia sobre l’acte:

Músics, actors i amics d’Ovidi Montllor s’apleguen avui al Teatre Micalet per retre-li homenatge, ara que es commemoren vint anys de la seva mort. La música de Miquel Gil, acompanyada de la ballarina Isabel Anyó; Enric Casassús, Ricard Oliver, Julio Galcerà, Ester Andújar, Carlos Marquina, Ximo Seró, Ferran Rodes i Pep Bornay. I poemes de Vicent Andrés Estellés, Joan Salvat-Papasseit, Blai Bonet, Joan Valls, Joan Fuster, Manel Rodríguez-Castelló, Jordi Botella, Joan Brossa i Guillem d’Efak en les veus de Neus Agulló, Juli Mira, Pepa Miralles, Juli Cantó, Manel Rodríguez-Castelló, Rosanna Espinós, Reis Juan, Amàlia Garrigós i Pilar Almeria. Finalment, es projectarà un audiovisual sobre ‘l’artista, el cantant i el pallasso’, amb la participació de Jordi Botella, Josep Vicent Frenchina i Toni Tordera.

D’aquesta manera, la música i la poesia d’Ovidi Montllor tornaran a pujar a un escenari on va ser per darrera vegada l’any 1994, quan la Societat Coral el Micalet li va atorgar la distinció de Miquelet d’Honor.

‘Amb l’acte de “Primavera Ovidi” no solament volem recordar i reivindicar l’artista i l’amic, amb l’inevitable punt de nostàlgia que la seua absència comporta, sinó, sobretot, actualitzar el seu llegat humà i artístic, compromès amb el seu poble. L’Ovidi ens incita a la memòria i difusió de les seues cançons i el seu art interpretatiu, i a l’actualització del seu llegat cívic i llibertari, sí, però també és per a nosaltres un estímul constant de creació, una primavera il·lusionada, plena d’energia, radicalment vital, perpètuament renovada’, diu el poeta alcoià Manel Rodríguez-Castelló.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La comunitat catalana de la Provença homenatja Ovidi Montllor

0

El Departament de llengua catalana de la Universitat d’Ais-Marsella i el Cercle Català de Marsella van aprofitar el recital sobre el Mural del País Valencià, de Vicent Andrés Estellés, que Pau Alabajos va oferir a l’Ostau de Provença d’Ais el 9 de març, per homenatjar el cantautor d’Alcoi un dia abans del 20è aniversari de la seva mort. L’esdeveniment va comptar amb la col·laboració del Centre de la Paraula d’Oc de la ciutat.

Pau Alabajos hi presentava un muntatge format per una tria de 15 poemes, de caire cívic i amorós, del Mural estellesià, recitats amb l’acompanyament al piano de Francesc Gamon. El projecte d’Alabajos guarda grans ressonàncies amb el que Montllor, un dels cantants que contribuí més a divulgar l’obra del poeta de Burjassot, publicà el 1979 a partir del Coral romput d’Estellés. A més, Montllor i Estellés van alimentar tota la vida una relació d’amistat fraternal.

Entre les 15 peces que formaven el concert, Alabajos va recitar el poema «Homenatge, indignament precipitat, fet en prosa i vers, a un germà, a un amic, a un company: Ovidi Montllor», amb la melodia de l’«Homenatge a Teresa» de rerefons, en el qual Estellés evoca el paisatge físic i humà de l’Alcoi ovidià, a través del lligam que el seu amic sempre va mantenir amb la ciutat natal. El text conté referències al barranc del Cinc, al mestre de Ribera, a la serra de Mariola o al barranc de la Batalla, elements recurrents en l’imaginari de l’Alcoi d’Ovidi. Abans de cloure l’acte, però, Alabajos va agafar excepcionalment la guitarra i va regalar al públic una versió de «M’aclame a tu», un poema de l’aplec Xàtiva, un dels llibres del Mural, musicat magistralment el 1980 per Montllor.

Fou una oportunitat magnífica per mostrar als estudiants francesos la complicitat entre Estellés i Montllor, i donar-los a conèixer dues figures imprescindibles de la nostra cultura. Amb aquest petit homenatge, la diàspora catalana de la Provença vol adherir-se a les Festes Ovidi, que recorreran enguany els pobles i ciutats dels Països Catalans, en reconeixement i estima al llegat artístic i el compromís col·lectiu del músic alcoià.

200 persones a l’inici de la Festa Ovidi Montllor, a Sabadell

0

Unes dues-centes persones s’han aplegat a l’espai La Quartera del casal Can Capablanca de Sabadell per a donar el tret de sortida a la campanya ‘O juguem tots o estripem la baralla – Ovidi, 20 anys de vacances’. Els parlaments van anar a cèrrec d’una persona de la Xarxa de casals i Ateneus dels Països Catalans, que va explicar la campanya, emmarcada en la Festa Ovidi Montllor, i un membre de la CAL, que va exposar el plantejament del Correllengua d’enguany, amb l’Ovidi com a eix de treball.  L’acte va comptar també amb les actuacions d’Adrià Sàbat, que va oferir un recital de poemes i cançons, i de Meritxell Gené, que va interpretar diferents cançons, amb obres de l’Ovidi en tots dos casos. A continuació va tenir lloc un sopar popular i, per acabar, es va cloure l’acte amb un concert de Feliu Ventura,  principal impulsor de la celebració d’actes reivindicant la trajectòria d’aquest artista, digna de tenir un lloc privilegiat en la nostra memòria col·lectiva pel seu compromís amb la seva llengua, la seva cultura i el seu país.

Les fotografies que publiquem són de Lluís Brunet
Aquí tot el reportatge

Guillem Montllor i Ovidi d’Efak; propietat commutativa, de Bartomeu Mestre

0

350-BalutxoBartomeu Mestre i Sureda, Balutxo, escriu al seu blog Etziba Balutxo… un completíssim i interessantíssim article sobre la relació i les influències entre aquests dos grans personatges de la cançó al nostre país, i dels quals se celebren 20 anys de la seva mort aquest 2015. Des de la campanya “Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances”, com ja es va plantejar en l’acte de presentació fet a l’Espai Vilaweb, preveiem recordar aquesta relació i l’obra d’ambdós personatges al llarg de l’any 2015.

Aquí podeu llegir complet aquest text de Balutxo al seu blog

ovidi7

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La calçotada popular d’Igualada recorda Ovidi Montllor

0

11043068_714388792007514_4829690122785620116_nAvui se celebra la vintena edició de la calçotada popular d’Igualada, que coincideix amb els vint anys de vacances de l’Ovidi Montllor, per la qual cosa l’alcoià tindrà un espai de record i reivindicació, tal i com mostra el cartell de la festa. La presència de Feliu Ventura aprofundirà en aquest aspecte.
L’organització de l’acte va a càrrec del casal la Teixidora

Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’Ovidi està constipat, article de Feliu Ventura a Crític

0

21-ovidi-montllor2-990x380El 10 de març es compleixen 20 anys de la mort d’Ovidi Montllor. Dues dècades després, se succeeixen homenatges a la figura del cantautor d’Alcoi. Què tenien les cançons d’Ovidi? És cert que va ser bandejat en vida per institucions i mitjans, i fins i tot pels seus companys de viatge en la lluita antifranquista? Per esbrinar-ho, hem demanat al cantautor de Xàtiva Feliu Ventura que viatgi en el temps i en l’espai fins on va començar tot: Alcoi, 1968. El resultat és aquest reportatge, amb un títol que homenatja el mític perfil de Gay Talese sobre Frank Sinatra, publicat l’any 1966 a la revista ‘Esquire’. Amb fotografies i material inèdit, a mig camí del periodisme d’investigació i de la crònica literària, Feliu Ventura ens explica per què Ovidi està constipat. (…)

Aquesta és la introducció. Aquí podeu seguir llegint aquest interessantíssim reportatge sobre l’Ovidi que ha elaborat Feliu Ventura per al diari digital Crític.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La Festa Ovidi emprèn el camí a Sabadell

0

Aquest dissabte, 14 de març, Sabadell acull l’acte formal d’inici de la campanya Festa zghEcSE7qzxL3YQ9cJbNCS0vcSPxRHvmmmZS7-f28aVxocUgeI_jE-sWcWnXAcwyiC6e8GBKcILujvW5aC8jRX1UnDnFl7jbAhzGJ6U6iK2q2injp8xJQI1bJB5ln5nj5WfeNFpKxCcS9n476g_f95FFS-ncFjCxMBOLIPSCWEuiDAEnxvPDb5ydnUrVsyqgLu82gsMDmoOFDFnXErDdq4YHgXj4Ovidi Montllor. 20 anys de vacances, coincidint amb el 10è aniversari del Casal Can Capablanca, organitzador de l’acte, que començarà a les 8 del vespre amb la preestrena de l’exposició de quadres del pintor alcoià, i gran amic d’Ovidi Montllor, Antoni Miró, que ha cedit aquesta mostra de 30 quadres -dels quals a Sabadell se’n podran veure una part- per a la iniciativa. L’exposició, que duu per nom “L’Ovidi popular”, es preveu de dur-la a diferents localitats dels Països Catalans durant aquest any 2015.
La jornada de Sabadell comptarà amb la presència de representants de les entitats organitzadores de la Festa Ovidi, la Xarxa de Casals i Ateneus i Som Països Catalans, i de la CAL -Coordinadora d’Associacions per la Llengua-, coordinadora dels actes del Correllengua a Catalunya, i amb les actuacions de Meritxell Gené i Feliu Ventura, autor de la crida-convit a celebrar la Festa Ovidi.

Cal recordar que, a banda d’aquest acte, aquest dissabte, coincidint amb el 1r aniversari de l’Ateneu, se celebra una Festa Ovidi a Felanitx.