Festa Ovidi Montllor

20 anys de vacances

Ovidi Montllor protagonista de la 28a Calçotada del Casal de Sants

0

L’1 de mcalcotada2015parç, com cada primer diumenge de març, torna la calçotada popular degana del pla de Barcelona. Enguany, però al parc de l’Espanya industrial.
Ja és la 28a, però també estem d’efemèrides i la dedicarem als 20 anys que l’Ovidi Montllor porta de vacances.

Programació:
12:00 tindrem diferents mostres de cultura popular: castellers de l’EI, colla bastonera de Sants i tabalers de la colla de diables de Sants.
13:00 Començarem a servir els calçots acompanyats de pa amb tomàquet, patata al caliu, botifarra, fruita i vi/aigua.
16:00 Actuacions musicals: Taverners i La fera ferotge, fent versions d’Ovidi.
Durant tot el dia, hi haurà fira de col·lectius.
Compra els tiquets anticipadament al Casal (c/Muntadas, 24) o al mateix dia al parc. Tot
plegat per 13€, 11€ per les sòcies del casal que vinguin a comprar-la anticipadament.
Us hi esperem!

Web del Casal Independentista de Sants

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Vilaweb entrevista Feliu Ventura amb motiu de la crida a la “Festa Ovidi Montllor”

1

Enllaç a l’entrevista de Bel Zaballa a Vilaweb
Fotografia de l’entrevista de Vilaweb

Torna a ser necessari recordar l’Ovidi perquè la seua memòria perdure

Feliu Ventura va puFeliuVblicar una carta oberta i la CAL, Som Països Catalans i la Xarxa d’Ateneus del país van recollir-la per a donar forma a la ‘Festa Ovidi, 20 anys de vacances’. Una festa d’homenatge a Ovidi Montllor que s’ha d’estendre durant tot l’any de sud a nord del país, i per això els organitzadors van fer una crida (vídeo) fa uns dies des de l’Espai VilaWeb. Ventura destaca en aquesta entrevista de VilaWeb les capacitats artístiques del cantant d’Alcoi, a qui ret homenatge en tots els seus espectacles, i la seva lluita pels dret d’un ofici que comparteixen i que diu que encara té moltes mancances.

—Sou l’instigador de la Festa Ovidi…
—Hi ha molta gent que se m’havia adreçat per veure què es podia organitzar i, com que era molta gent de molts llocs diferents, vaig decidir de fer una crida per unificar totes les propostes, basant-me en el model de la Festa Estellés, que funciona molt bé, sobretot al País Valencià.

—L’Ovidi comença a ser allà on es mereix? 
—Si fem un cop d’ull a aquests últims vint anys, veiem que del 1995 al 2000 hi va haver un buit absolut. A partir del 2000 van començar a aparèixer algunes iniciatives, pràcticament per l’obstinació personal d’uns quants. Es va fer la primera antologia de l’Ovidi, per part d’Antoni Miró, després va aparèixer el llibre de Núria Cadenes, els Inadaptats van muntar la Fera Ferotge… El 2005 el PP va negar-se a declarar l’Any Ovidi a les corts perquè va dir que amb deu anys no n’hi havia prou. Això va originar una forta reacció i els anys 2005 i 2006 es van fer tot un seguit d’homenatges amb cara i ulls, com ara l’espectacle ‘L’Ovidi se’n va a Palau’. Després arriben aquests deu anys en què sí que hi ha hagut un record més constant sobre la figura de l’Ovidi. Però ara passa que hi ha una generació nova que ha nascut després de l’Ovidi, per a qui que la seua obra s’ha convertit en un clàssic de la cultura catalana. Per tant, ara la visió de l’Ovidi és una altra.

Gràcies a tots eixos homenatges alternatius hi ha cançons de l’Ovidi que encara s’escolten i que, si no fos per això, no s’escoltarien, perquè no apareixen a cap televisió. Al País Valencià ja no tenim cap televisió ni ràdio en què es puga emetre l’Ovidi. I com que no tenim accés als mitjans públics de comunicació, és necessari una altra vegada que la societat civil, el poble, recordem l’Ovidi perquè la seva memòria perdure.

—Quin lloc ocupa l’Ovidi en la cultura d’aquest país? 
—Dins la tradició europea de cantautors, l’Ovidi és un cantautor amb tota una sèrie d’excepcionalitats. Ha sabut ajuntar com ningú acció, dicció i cançó, i té un control molt gran de l’escenari. Les seues cançons viuen en una realitat concreta, la del final del franquisme i principi de la transició; per tant, és una història bastant paral·lela a la del procés constituent en què ens trobem ara. Per això les seues cançons encara tenen una lectura molt actual.

—Com us ha influït en la vostra carrera? 
—Pràcticament jo comence a cantar quan l’Ovidi ja no hi és. Encara que la primera vegada que vaig escoltar-lo va ser quan jo tenia quatre anys, a la plaça de la Galera de Xàtiva. Ell està en moltes de les meues cançons, però crec que no únicament en les meues, crec que hi ha una generació de cantautors que ha tingut una gran influència de l’Ovidi.

—Suposo que també el tindreu present en el concert d’aquest dissabte al Barnasants, que justament li dedica el festival d’enguany. 
—Als meus concerts sempre hi ha un xicotet homenatge a l’Ovidi. Sobretot perquè va ser un treballador que va lluitar pels drets de l’ofici a què jo em dedique, i si hem aconseguit algunes conquestes ha estat gràcies a gent com ell i a la seua generació, tot i que encara hi ha molt de camí a fer. El meu homenatge és també un homenatge a un referent en l’ofici, no tan sols en la construcció de les cançons.

—Això lliga amb l’article de Cesk Freixas que publicàvem dimarts, on us citava. 
—El problema va lligat amb la història de l’Ovidi i també amb els predecessors de la Nova Cançó i el que va venir després, que no tenia nom. A partir de l’any 1978, les forces que s’anomenaven democràtiques i que anaven a ‘conquerir’ l’espai polític, van començar a fer una sofisticada acció en contra de la cançó. I els cantautors van tenir menys accés als escenaris públics i als mitjans de comunicació, tot i que havien restat –d’alguna manera– els qui havien fet possible el canvi. D’aleshores prové això que tenim ara. En la nostra història de la música hi ha un buit als anys 1980 i 1990, que és el moment en què més hauríem necessitat músics en la nostra llengua a primera línia per a propiciar la normalització del nostre idioma. No va ser així. I això va ser per una acció política.

Després ens trobem amb aquella imatge negativa que té la gent del cantautor, com un tipus d’espectacle que no és apte per a segons quins llocs, que és per a l’hora del cafè, etc. Tot això prové de la imatge creada des del 1978. I per això els cantautors de la Cançó han tingut molts problemes laborals.

Quins són els problemes del vostre ofici?
—Ens trobem amb una situació en què no estem protegits com a treballadors, no tenim un sou mínim, no tenim cap tipus de sindicació per a protegir-nos. Bona part de la culpa és nostra, és veritat; però n’hi ha una altra, que ha estat la impossibilitat de fer-ho i lluitar contra una imatge creada.

—Abans d’acabar us volia demanar pel ‘caloret’ de Rita Barberà, més enllà de les bromes i els ‘memes’… 
—Com a professor que he estat, vull dir que el problema no és parlar malament el valencià, no és important parlar-lo bé o malament. Sinó que Rita, com a alumna, no ha practicat gaire, i només parla valencià per a fer populisme. Fa vint-i-quatre anys que és alcaldessa i en fa uns quants més que és ciutadana del País Valencià i no ha fet mai l’esforç d’obrir el llibre i saber com es conjuguen els verbs.

—El 24 de maig serà el punt d’inflexió on començarem a veure com es materialitza el canvi polític al País Valencià?
—Serà el moment en què es farà evident. I, si no, hi serem tots per a dir que les coses no es fan com s’haurien de fer. És veritat que hi ha una urgència institucional al País Valencià, però realment els canvis s’han de produir des de baix. Hi ha una societat valenciana que sempre ha estat molt viva i que no accepta tot això, que no s’ha traduït mai en una majoria a les institucions, però que sí que és majoria al carrer. Sempre ho ha estat. El poble valencià no és Rita Barberà, ni de lluny.

Sant Ovidi, a Otos, s’adhereix a la “Festa Ovidi Montllor”

0

Captura de pantalla 2015-02-27 a las 12.32.21Reproduïm el comunicat dels organitzadors de la festa Sant Ovidi, a la localitat d’Otos, que se celebra aquest dissabte, 28 de febrer, que s’han adherit a la iniciativa “Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances“.

Vilaweb Ontinyent publica aquesta notícia

La nostra festa anual en record d’Ovidi Montllor se suma a l’homenatge nacional

Com els altres anys, en col·laboració amb Ca les Senyoretes d’Otos, enguany també tindrem una nit dedicada a Ovidi Montllor, qui continua sent, gràcies a cada vegada més jovent, un referent de les lluites del país. Per a la festa d’enguany hem convidat els responsables de la pel·lícula ‘L’Ovidi: el Making of de la pel·lícula que mai es va fer‘. Ens acompanyaran el director del film, Vicent Tamarit, i el productor, Carles Miralles, per a explicar-nos el llarg procés d’aquesta producció que protagonitzaran els actors Eduard Fernàndez i Rosanna Pastor. Recentment han acabat amb èxit una campanya de micromecenatge per a recaptar 30.000 euros amb què finançar el projecte.

Això serà la primera part de la nit. En la segona, després del sopar, gaudirem de les cançons que durà el cantant Cesk Freixas per a qui, segons va declarar en una entrevista recent, l’Ovidi és un referent ‘no estrictament musical sinó ideològic i polític’. El cantant penedesenc arriba amb el disc nou ‘Protesta’, publicat no fa un any. És el cinq    ué de la seua carrera musical, el més contundent i orgànic de la seua discografia i el que representa també un retorn a les arrels reivindicatives.

La festa de Sant Ovidi començarà a les 19.00, i com sempre, les places són limitades. Cal fer-ne la reserva al telèfon 962358032 o al correu casa@ruralotos.com.

Actes arreu del país

Dilluns passat es va presentar a l’espai VilaWeb la inicaitiva ‘Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances‘, impulsada per la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans, Som Països Catalans, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua, a partir de la crida que va fer Feliu a celebrar en el major nombre possible de poblacions la vida i l’obra del cantant d’Alcoi, aquest any que en fa vint de la seua mort.

El Correllengua s’uneix a la “Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances”

0
logo_la_calNota publicada al web de la CAL

L’Espai VilaWeb va acollir el dilluns 23 de febrer la presentació de la Festa Ovidi Montllor, 20 anys de vacances. La campanya coordinarà, arreu dels Països Catalans, multitud d’actes de diversos formats i envergadura vinculats, principalment, al món de la música, la cançó i la festivitat.
En el decurs de l’acte es van explicar les línies generals d’aquesta iniciativa i es van donar a conèixer alguns dels primers actes previstos.
Aquesta és una iniciativa impulsada per la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans i Som Països Catalans, amb la participació de la CAL, i respon a la crida a través de la qual en Feliu Ventura convida a participar d’aquesta Festa, tot apel·lant al compromís de l’Ovidi amb el seu poble, la seva cultura i llengua, els treballadors i la llibertat que el van caracteritzar.
En el marc d’aquesta campanya, la CAL va anunciar la seva voluntat de contribuir a la Festa dedicant el Correllengua 2015 al cantant alcoià, i va avançar algunes de les accions que s’impulsaran.
Per ara, s’han iniciat converses amb ACPV per organitzar conjuntament un acte d’inici del Correllengua a Alcoi. Així mateix, es preveu fer una presentació del Correllengua 2015 al barri de Gràcia de Barcelona, on residia l’Ovidi Montllor. A més, la CAL editarà diversos materials dedicats a la seva figura que recorreran els actes del Correllengua arreu dels Països Catalans.
Un any més, es convocarà el Concurs de Cartells del Correllengua, a través del qual s’escollirà per votació popular la imatge que tindrà enguany el moviment.
Finalment, es posarà a disposició dels organitzadors un espectacle poeticomusical sobre la vida i l’obra d’Ovidi Montllor, presentat en forma de recital per Jaume Calatayud i Vicente Monera, col·laboradors habituals de les diferents edicions del Correllengua.

La “Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances” aquest dissabte a Benimaclet

0

17753_619865371479009_4592940426326526033_nDes del Centre Social Terra, amb la col·laboració de la campanya Som Països Catalans, la CAL i la Xarxa de Casals, Centres Socials i Ateneus dels Països Catalans, us convidem a la 1a Festa Ovidi, 20 anys de vacances, que donarà el tret de sortida a la campanya nacional en record i homenatge al nostre trobador popular, l’Ovidi Montllor.
I a més ho farem amb una gran CALÇOTADA POPULAR per reivindicar la cultura i la gastronomia popular com millor sabem fer, juntes i comunitàriament!
Amb parlaments en record de l’Ovidi i amb l’actuació musical de El Diluvi.
Us esperem!!

El PP fa propaganda de la “Festa Ovidi Montllor” a les Corts Valencianes

0

A les Cortthumb_474__4s Valencianes, avui, la diputada del PP, Mayte Parra, ha exhibit un dels materials de campanya de la Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances per mostrar el seu rebuig a l’Ovidi i a tot el que representa, llegint un fragment de “La cançó del cansat”, i afirmant que de Països Catalans res de res.

Vilaweb ha publicat aquesta notícia sobre el tema.

La “Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances” preveu centenars d’actes arreu del país

0

El dilluns, 23 de febrer, es va10991370_617898648311163_5876874554961388468_n fer la presentació de la iniciativa “Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances”, a l’Espai Vilaweb, de Barcelona. L’acte va comptar amb la presència de Feliu Ventura, autor de la crida-convit a celebrar festes Ovidi Montllor durant l’any 2015 arreu del país; Anna Víctor, membre de la gestora de la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans; Aleix Cardona, de Som Països Catalans, i de Maria Teresa Masot, de la CAL -Coordinadora d’Associacions per la Llengua-, que van desgranar els motius de la iniciativa i el procés seguit per tirar endavant aquesta campanya, així com les característiques que tindrà l’edició d’enguany del Correllengua que convoca la CAL.

Es van fer públiques algunes propostes que acompanyaran la campanya, com ara una exposició del pintor alcoià i amic d’Ovidi Montllor, Antoni Miró; l’edició d’una publicació monogràfica sobre la campanya i la persona i l’obra d’Ovidi; la presència de grups musicals i cantants…

Igualment, es va anunciar el suport de mitjans com Vilaweb o Ràdio Terra, i es va anunciar la intenció d’incloure en la celebració la referència al també cantautor, el mallorquí Guillem d’Efak, del qual també se celebren 20 anys de la seva mort.

La campanya s’inicia de forma oficial el dia 14, a Sabadell, coincidint amb els 10 anys del Casal Can Capablanca, amb una programació diversa dedicada a l’Ovidi Montllor, tot i que en dies anteriors, concretament el dissabte 28 de febrer, el centre social Terra, de Benimaclet organitza la primera calçotada que s’inclou dins la Festa Ovidi Montllor.

El Correllengua d’enguany portarà la figura, l’obra i el compromís d’Ovidi Montllor a una bona part del país.

Per informacions, adhesions o propostes: festaovidi@sompaisoscatalans.cat

Cròniques de l’acte “Ovidi popular”

0

thumb_474__4Josep Vicent Frechina, investigador, crític i difusor de la música escriu al seu blog “La caseta del plateruna extensa crònica de l’espectacle Ovidi popular, que es va poder seguir al CAT (Tradicionàrius), de Barcelona, el divendres, 20 de febrer, en dues sessions amb les entrades exhaurides. Aquí l’enllaç

Per la seva banda, Vilaweb publica també un ampli reportatge sobre l’acte amb el títol “I onze homes bons es posaren de part de l’Ovidi”, elaborat per Bel Zaballa. Aquí l’enllaç.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Avui, a l’Espai Vilaweb, presentació de la Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances

0

25-750x380Aquest vespre, a les 7, a l’Espai Vilaweb, de Barcelona (carrer Ferlandina, 43,) presentarem la campanya “Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances“, amb la participació de representants de la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans, Som Països Catalans, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua / CAL, i l’impulsor de la Crida per la Festa Ovidi Montllor, Feliu Ventura. La iniciativa compta amb el suport del diari Vilaweb i de Ràdio Terra.

 

“Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances” a Vilaweb

0

ovidiEl diari digital Vilaweb col·labora en la campanya de la “Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances” i cedeix l’espai per fer la presentació als mitjans de la iniciativa, en un acte que es durà a terme aquest dilluns, 23 de febrer, a les 7 de la tarda, al local del diari, carrer Ferlandina, 43, de Barcelona. En una notícia publicada ahir ja es fa ressò de la presentació i de la crida a celebrar la festa feta pel cantant, autor de cançons i músic Feliu Ventura, que serà present en l’acte.

Aquí podeu llegir la notícia.

Us recordem que si voleu contactar amb la campanya, que impulsen la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans i Som Països Catalans, amb la participació de la CAL, podeu adreçar-vos a festaovidi@sompaisoscatalans.cat

Ovidi popular, 20 anys! , avui al CAT a Barcelona

0
El món del folk ret homenatge a Ovidi Montllor
Aquest divendres 20 de febrer, s’estrena a Barcelona l’espectacle “Ovidi Popular, 20 anys!”, produït pel festival Tradicionàrius en col·laboració amb el Festival BarnaSants,  i basat en l’obra d’inspiració popular i tradicional d’Ovidi Montllor.
Ovidi Popular reuneix algunes de les veus més emblemàtiques del folk dels Països Catalans que, sota la direcció musical de Pau Figueras i Tóbal Rentero, interpretaran el repertori del músic d’Alcoi connectat amb la tradició. Hi participen Miquel Gil, Pep Gimeno ‘Botifarra’, Toni Torregrossa (Urbàlia Rurana), Arturo Gaya (Quico el Celio) i Jordi Fàbregas (El Pont d’Arcalís). La rapsòdia corre a càrrec de Celdoni Fenoll i la direcció artística la signa Josep Vicent Frechina. Entre les peces que sonaran, hi ha algunes de les més conegudes del cançoner d’Ovidi: “La fera ferotge”, “Homenatge a Teresa”, “De manars i garrotades”, “Els amants”, “M’aclame a tu”, “Perquè vull…”, etc.  entre moltes altres.
Música popular d’un músic que s’estimava el poble
Un dels ingredients essencials en l’obra d’Ovidi Montllor és, sens dubte, la tradició musical del país. Ovidi era un home extremadament arrelat als seus orígens populars: era de poble i de classe obrera, “per condició, senyors, sense terres, i per idea, senyores, esquerrà”. Coneixia de primera mà els peculiars mecanismes creatius i expressius de la cultura popular i així els feia servir en la seva música: “Em sembla que dins de les meues cançons es troben records de totes les edats i de tot temps”, confessava en una entrevista primerenca publicada per la revista Gorg el maig de 1971. És bastant fàcil, doncs, rastrejar els elements procedents de la tradició oral que Ovidi incorporà a les seves creacions. Sobta ara, en la distància, la naturalitat amb què hi encaixaven totes les peces, sense necessitat de discursos programàtics de  recuperació o renovació del folklore ni altres escarafalls a què ens hem anat acostumant.
L’espectacle Ovidi Popular posa l’accent en aquest vessant del seu repertori i serveix per afegir-se als actes d’homenatge que estan celebrant-se per tot arreu amb motiu del vinté aniversari de la mort del cantautor alcoià.
Això serà avui, divendres, 20 de febrer, a les 7 de la tarda i a les 10 de la nit, al CAT (Centre Artesà Tradicionàrius), travessia Sant Antoni, 8-10 (Gràcia/Barcelona)
Venda d’entrades a www.codetickets.com
Preu d’entrada anticipada: 8 €
Preu d’entrada: 10 €
Publicat dins de General | Deixa un comentari

O juguem tots o estripem la baralla!

0

Enguany fa 20 Twitter_AnyOvidi-02anys que l’Ovidi va marxar de vacances. Coincidint amb aquest aniversari, s’ha cregut oportú homenatjar-lo amb un any ple d’actes al voltant de la música i la cançó. El contingut d’aquest homenatge es planteja des de diferents àmbits, amb activitats, campanyes i actes de diversos formats i envergadura. Un paper important en la realització d’aquests el tenen els casals i ateneus d’arreu del país, en tant que encarregats d’acollir activitats a partir d’aquesta primavera, contribuint així a dibuixar un mapa ple d’actes al llarg de tot aquest 2015. Per a la realització d’aquests es compta amb la col·laboració de diversos projectes i persones relacionats amb el món de la música i la cançó, disposades a participar de diferents formats d’acte.
Així, emmarcada en aquesta ‘Festa Ovidi Montllor, 20 anys de vacances’, des de l’organisme de construcció nacional Som Països Catalans i la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans s’ha engegat de manera conjunta una campanya pròpia que, sota el lema ‘O juguem tots o estripem la baralla’, intentarà aglutinar i coordinar totes aquelles activitats que es realitzin en els diferents casals i ateneus d’arreu del país. Aquesta campanya, a banda de les activitats que s’organitzin al llarg i ample del país, també comptarà amb la realització de murals en tots aquells punts on sigui possible que, sota una mateixa imatgeria i lema, contribuiran a dibuixar aquest mapa de record a l’Ovidi. També hi haurà a disposició dels casals de la Xarxa exposicions itinerants. Finalment, des de la CAL s’ha decidit homenatjar Ovidi Montllor en l’edició del Correllengua d’enguany, arran de la proposta feta en aquest sentit des de la iniciativa conjunta de Som Països Catalans i la Xarxa. És per això que es donarà suport a aquesta activitat i s’hi treballarà de manera conjunta en les ocasions que sigui possible (per exemple, fent coincidir l’activitat feta per un casal amb motiu d’aquesta campanya i la celebració del Correllengua en un mateix acte).
A través d’aquesta campanya pròpia, totes dues iniciatives se sumen a la crida a través de la qual en Feliu Ventura convida a participar d’aquesta Festa, tot apel·lant al compromís de l’Ovidi amb el seu poble i amb la seua cultura i llengua (…) amb els treballadors i la llibertat que el van caracteritzar. Així, des de Som Països Catalans i la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans convidem tothom a organitzar actes i activitats, del format que sigui, per tal de poder contribuir a fer d’aquesta una gran celebració.
Perquè, O juguem tots o estripem la baralla!

Per contactar amb la campanya, podeu escriure a festaovidi@sompaisoscatalans.cat