Festa Ovidi Montllor

20 anys de vacances

Sopar Ovidi Montllor, a Xàtiva, aquest dissabte

0
Publicat el 29 de juny de 2015

CIrmEidWgAAKq6-Una vetllada recordant l’Ovidi és el que han organitzat diferents col·lectius de la ciutat de Xàtiva -Ateneu Popular, Camot, Endavant, Divergents, Paraules de fang i Xateba- per a aquest dissabte, 4 de juliol, a partir de les 21,30 a la plaça Sant Jaume. L’actye consistirà en un sopar popular de baix braç i un concert amb Meritxell Gené.
Els tiquets del sopar es poden comprar, a 5€, a Coffee, Pura Vida Ecotenda i Papereria la Tella.

Ovidi Montllor. Un obrer de la paraula, es presenta a Canet de Mar

0
Publicat el 29 de juny de 2015

20150409_1955481-640x395“Ovidi Montllor. Un obrer de la paraula” és el resultat del treball en diferents àmbits en què s’ha implicat Jordi Tormo, autor del llibre, per recuperar la figura d’Ovidi Montllor. En concret, aquest volum és fruit de la recerca sobre la seua poesia que ha dut a terme en l’Arxiu Ovidi Montllor del mas del Sopalmo, la casa d’Antoni Miró, així com entrevistes en profunditat amb amics i familiars.

Aquest esdeveniment s’emmarca dins la programació del Correllengua 2015, i inclou la lectura del Manifest del Correllengua 2015 i l’actuació musical en directe de Guillem i Pol, del grup Estrip, amb cançons de l’Ovidi.

Organitza: Plataforma per la Llengua Canet de Mar i CAL Canet de Mar

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Al Cafè de Mar, de Mataró, Ovidi3 per partida doble

0
Publicat el 29 de juny de 2015

11403205_959548737430221_6873091355028178079_nEl proper diumenge, 5 de juliol, l’espectacle Ovidi al cub, que protagonitzen Borja Penalba, David Caño i David Fernández, es podrà viure al Cafè de Mar, de la capital del Maresme, en doble sessió, a les 12 del migdia, com a vermut-concert, i a les 7 de la tarda. La gran demanada d’entrades ha permès que es fessin dues actuacions el mateix dia. L’organització de l’acte va a càrrec d’Ovidi Mos i Carícia.

Nota de la Comissió Ovidi Garrotxa

0
Publicat el 28 de juny de 2015

11059911_1596709757253373_8552841573454902314_nDivendres va ser un d’aquells dies que durarà anys.
El teatre de l’Orfeó Popular Olotí va quedar petit per totes les persones que van venir a veure David Caño, David Fernàndez i Borja Penalba amb el seu espectacle Ovidi al Cub que fa mesos que recorre els Països Catalans.
Gairebé dues hores de música, poesia i reflexions que van arrencar aplaudiments del públic en nombroses ocasions i una llarga ovació al finalitzar.
Tot seguit vam poder gaudir del pa sencer preparat per l’equip de La Granja del Cacau i de la bona companyia de totes les persones que es van quedar a sopar.
Un inici perfecte pels actes de la Comissió Ovidi Garrotxa. SEGUIM!

Imatges de la jornada

L’Ovidi popular, l’exposició d’Antoni Miró per a la Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances

1
Publicat el 28 de juny de 2015

Cartell_EXPO_OVIDI-01Amb unes primeres mostres a tall de preinauguració a Can Capablanca, a Sabadell, i al Casal Panxo, a Berga, l’exposició “L’Ovidi Popular”, de l’artista alcoià i amic personal de l’Ovidi Montllor, Antoni Miró, circula durant un any, de març del 2015 a març del 2016, arreu dels Països Catalans a través de casals i ateneus populars i independentistes, entitats culturals i centres cívics.
L’exposició parteix del treball que des de fa anys va començar l’Antoni Miró en record, homenatge i reivindicació de l’artista, del compromís i de l’amic Ovidi Montllor i es concreta en un seguit d’elements d’obra gràfica digital sobre paper o llenç i unes escultures d’acer cortén que fixen diferents expressions, actituds o representacions d’Ovidi Montllor des de la perspectiva de Miró.
Aquesta mostra es veurà, al llarg d’aquest any, en una trentena de poblacions i locals, adaptant l’amplitud de l’exposició a la disponibilitat d’espai en cada lloc d’instal·lació.
L’exposició, cedida per l’autor, forma part de la iniciativa Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances, impulsada per la xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans, amb el suport de l’organisme de construcció nacional, Som Països Catalans, a partir de la crida a celebrar la Festa Ovidi feta pel cantant i autor de cançons, Feliu Ventura. Casl destacar que la Coordinadora d’Associacions per la Llengua, CAL, s’ha afegit a la celebració i dedica el Correllengua 2015 a l’Ovidi Montllor.

 

Breu biografia de l’Antoni Miró

https://www.facebook.com/antonimiro
http://www.antonimiro.com/

ANTONI MIRÓ naix a Alcoi en 1944. Viu i treballa al Mas Sopalmo. En 1960 rep el primer premi de pintura de l’Ajuntament d’Alcoi. En Gener de 1965 realitza la seua primera exposició individual i funda el Grup Alcoiart (1965-72) i en 1972 el Gruppo Denunzia en Brescia (ltàlia). Són nombroses les exposicions dins i fora del nostre país, així com els premis i mencions que se li han concedit. És membre de diverses acadèmies internacionals.
En la seua trajectòria professional, Miró ha combinat una gran varietat d’iniciatives, des de les directament artístiques, on manifesta l’eficaç dedicació a cadascun dels procediments característics de les arts plàstiques, fins la seua incansable atenció a la promoció i foment de la nostra cultura.
La seua obra, situada dins del realisme social, s’inicia en l’expressionisme figuratiu com una denúncia del sofriment humà. A finals deis anys seixanta el seu interès pel tema social el condueix a un neofiguratisme, amb un missatge de crítica i denúncia que, als setanta, s’identifica plenament amb el moviment artístic “Crónica de la realitat”, inserit dins de les corrents internacionals del pop-art i del realisme, prenent com a punt de partida les imatges propagandístiques de la nostra societat industrial i els codis lingüístics utilitzats pels mitjans de comunicació de masses.
Les diferents èpoques o sèries de la seua obra com “Les Nues” (1964), “La Fam” (1966), “Els Bojos” (1967), “Experimentacions i Vietnam”(1968), “L’Home” (1970), “America Negra” (1972), “L’Home Avui” (1973), “El Dòlar” (1073-80), “Pinteu Pintura” (1980-90), “Vivace” (1991-2001) i “Sense Títol” des del 1991, rebutgen tota mena d’opressió i clamen per la llibertat i per la solidaritat humana. La seua obra està representada en nombrosos museus i col.leccions de tot el món i compta amb una bibliografla abundant que estudia el seu treball exhaustivament.
En resum, si la seua pintura és una pintura de conscienciació, no és menys cert que en el seu procés creatiu s’inclou un destacat grau de “conscienciació de la pintura”, on diverses experiències, tècniques, estratègies i recursos s’uneixen per a constituir el seu particular llenguatge plàstic, que no s’esgota en ser un “mitjà” per a la comunicació ideològica sinó que de comú acord es constitueix en registre d’una evident comunicació estètica.

La ruta de l’exposició “L’Ovidi popular”

  • Mostres prèvies a Sabadell / Can Capablanca, i Berga / Casal Panxo
  • Del 30 de maig al 12 de juny, a Vilafranca del Penedès / Casal Popular de Vilafranca
  • Del 5 de juny a l’1 de juliol, a València / Ca Revolta i CSB Terra
  • Del 5 al 28 de juny, Sant Celoni /Ateneu la Clau
  • Del 13 al 25 de juny, a Sant Boi de Llobregat / Ateneu Santboià
  • Del 26 de juny al 10 de juliol, a Reus / Casal Despertaferro
  • De l’1 al 15 de juliol, a Vilanova i la Geltrú / Ateneu vilanoví
  • De l’11 al 26 de juliol, a Tarragona / Casal Sageta de Foc
  • Del 17 al 31 de juliol al Casal 3 Voltes Rebel, de Nou Barris (Barcelona)
  • Del 6 d’agost al 9 de setembre, a Xàtiva /
  • Del 21 al 30 d’agost, a Quatretonda /
  • De l’1 al 15 de setembre, a Balaguer / Casal Pere III – Ateneu de Balaguer
  • De l’1 al 15 de setembre, a Olesa /
  • Del 10 de setembre al 10 d’octubre, a Vic / Ateneu la Buixarda i Taverna la Nyàmera
  • Del 18 de setembre al 4 d’octubre, a Massalfassar / Café l’Infern
  • De l’1 al 30 d’octubre, a Barcelona / Centre Cívic la Sedeta
  • Del 2 d’octubre a l’1 de novembre, a Palma / Can Alcover
  • Del 5 al 25 doctubre, a Caldes de Montbui / Ateneu Molí d’en Ral
  • De l’11 d’octubre al 5 de novembre, a Cardedeu / Centre Cultural de Cardedeu
  • Del 15 al 18 d’octubre, a Manresa / Fira Mediterrània
  • Del 19 d’octubre al 4 de novembre, a Alacant / Casal Tio Cuc
  • Del 29 d’octubre al 29 de novembre, a Perpinyà / Casal
  • Del 7 de novembre al 6 de desembre, a Falset / Castell
    • Del 14 de febrer al 14 de març del 2016, a València / Ca Revolta

 

Per informació i contactes:
festaovidi@sompaisoscatalans.cat
http://blocs.mesvilaweb.cat/ovidimontllor/

http://www.cal.cat/
http://www.casalsiateneus.cat/
http://sompaisoscatalans.cat/

La CAL dóna el tret de sortida al Correllengua 2015 el dia 4 de juliol a Gràcia (BCN)

0
Publicat el 25 de juny de 2015

Cartell_Inici_Correllengua_2015-baixa-resLa Vila de Gràcia, on Ovidi Montllor va passar bona part de la seva vida i hi estigué fortament lligat, acollirà els actes d’inici del Correllengua 2015. La celebració tindrà lloc el dissabte 4 de juliol a partir de les 7 de la tarda, en un homenatge doble: en primer lloc, hi haurà un acte a La Violeta que comptarà amb la participació del músic Toti Soler, el diputat David Fernàndez i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. A més dels parlaments, es farà una lectura de poemes i una interpretació musical amb acordió diatònic. A continuació, la xaranga La Mentireta acompanyarà el públic fins a la plaça de la Vila de Gràcia, on es farà l’espectacle poeticomusical de Jaume Calatayud i Vicente Monera “Memòria Viva” i es llegirà el Manifest del Correllengua 2015.

D’aquesta manera, el moviment donarà el tret de sortida als centenars d’actes festius i reivindicatius que es faran arreu del territori durant els propers mesos per difondre la figura i l’obra de l’artista alcoià.

Enguany el Correllengua forma part de la Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances que impulsen conjuntament la CAL, Som Països Catalans i la xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans. Per això, el tradicional ‘llengua, cultura i llibertat’ que acompanya sempre els actes del Correllengua anirà de la mà del missatge de la Festa Ovidi: ‘O juguem tots o estripem la baralla’.

Des de la CAL us convidem a assistir a l’acte d’inici del Correllengua!*

*Per qüestions d’aforament de l’espai La Violeta, agrairem que confirmeu l’assistència mitjançant el correu cal@cal.cat o el telèfon 934159002.

Aquest divendres comencen els actes de la Comissió Ovidi Garrotxa amb Ovidi3

0
Publicat el 25 de juny de 2015

ovidi-cartellL’espectacle Ovidi al cub serà el primer acte organitzat per la Comissió Ovidi Garrotxa, creada per commemorar els 20 anys de vacances de l’Ovidi Montllor. El concert es farà a l’Orfeó Popular Olotí a partir de les 8 del vespre.
Les activitats es preveu que s’allarguin fins al mes de setembre, amb propostes a diferents localitats de la comarca, tal com van explicar en roda de premsa membres de l’esmentada comissió. Les activitats seran variades amb concerts, pintades de murals, penjada de pancartes, debats, contacontes…

 

Per contactar amb la Comissió:
Twitter @OvidiGarrotxa
Facebook www.facebook.com/ovidigarrotxa
Email: ovidigarrotxa@gmail.com

Espectacular mural a Vic per obrir els actes de la Festa Ovidi Montllor

0
Publicat el 25 de juny de 2015

11200871_1665914370308582_5199413315570588993_nEls dies 20 i 21 de juny, la comissió organitzadora de la Festa Ovidi Montllor, a Vic, va organitzar els primers actes de la campanya, amb continuació a la tardor. L’acte central d’aquest cap de setmana va ser la pintada d’un espectacular mural per part de l’artista Roc Blackblock amb la imatge de la campanya i el lema “o juguem totes o estripem la baralla”. El mural es pot veure a la plaça Maria Àngels Anglada de la ciutat osonenca.

A més, es va fer un dinar popular i actuacions musicals, i amb la participació de tothom qui ho va voler, es va pintar la base blanca del mural, dissabte, i el propi mural, diumenge.

El pas del temps farà de nosaltres colors, exposició de Jordi Albinyana

0
Publicat el 18 de juny de 2015

Jordi Albinyana ha creat un seguit de gravats, en concret 10, que ha volgut organitzar com a exposició en record i homenatge a l’Ovidi Montllor. Una proposta que podeu veure completa en el blog del Pep Albinyana, Gàlim, de Vilaweb, i que s’afegeix a les moltes iniciatives que van sorgint arreu del país en aquests 20 anys de vacances. També hi trobareu com poder disposar-ne.

A tall de justificació, Toni de l’Hostal ha escrit aquesta presentació:

Ovidi Montllor aplegà a les tres ben tocades a l’Olleria l’any 93 i dinà un blanc i negre en el bar del Xurro. Els de l’Olla el varen rebre amb un «Què dius?» i el d’Alcoi els digué un fum de versos de Joan Fuster (el qual havia faltat l’any anterior) i, en acabant de sopar, el «No hi havia a València dos amants com nosaltres…»

Se’n tornà com havia vingut: anant anant. I, un parell d’anys més tard, se n’anà de «vacances» allà on brama la tonyina. El pas del temps féu de nosaltres colors, i d’ell un enyor que no se satisfà només amb la seua obra o la dels artistes que l’han succeït.

El nostre Ovidi, «l’Ovidi», ressuscità per a l’aniversari que en feia deu i s’ha passejat d’ençà per les mars i muntanyes d’esta terreta en forma de cançó, pròpia o aliena; en la veu de cantants i el gest de músics i actors, però també en les mans dels artistes plàstics que han volgut reproduir l’esperit lliure de l’Ovidi viu.

I enguany, Ovidi, enmig del seu no parar en torreta dylanià, ha tornat a l’antiga Alqueria de les Olles i ha passat per ca la Corrunda, on el seu nét major li ha preparat el repertori: deu de les cançons més sonades del xeuet alcoià, gravades en fusta, estampades sobre fulls Imagine Silk de tres-cents cinquanta grams.

Cada una de les deu planxes, tirades de cinquanta en cinquanta, té un color definit, llevat de la de Montserrat, que els du tots: ací, Jordi Albinyana fuig de la rotoscòpia ovidiana habitual per a interpretar els versets d’Estellés, de Salvat-Papasseit i d’ell mateix amb una nova iconografia, reminiscent dels cartells artesanals d’èpoques convulses.

Els amants, els companys, Teresa la Loca, la fera ferotge o la sageta de foc es lligen amb claredat de la mà d’Albinyana per a omplir les carpetes amb les quals seran lliurades als nous amos. Perquè tot és de tots.

Toni de l’Hostal. Maig de 2015

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

El Casal la Turba de Valls dedica la Festa Major a l’Ovidi “perquè vull”

0
Publicat el 18 de juny de 2015

Un any més, el Casal Popular la Turba, juntament amb els col·lectius de l’Esquerra Independentista, presenta  el  programa d’actes de la Festa Major Popular 2015. Aquest any, en record d’una especial efemèride, els 20 anys de la mort del cantautor reivindicatiu Ovidi Montllor. Una de les seves cançons més conegudes, ‘Perquè Vull’, posa títol a la programació de la Festa Major Popular 2015.

Tots els actes programats estan previstos per realitzar-se a la plaça de la Zeta. I com a novetat d’enguany, el Casal disposarà de barrets exclusius de la Festa Major que es podran comprar al local de l’entitat durant les activitats programades i a l barra que disposa l’entitat al pàrquing del Barri Vell.

(Notícia publicada a El Portal Nou)

A Vic, aquest cap de setmana, primers actes de la Festa Ovidi Montllor

0
Publicat el 17 de juny de 2015

10462480_1662787723954580_3754316095296088096_nDissabte i diumenge vinents, a Vic se celebren els primers actes de la Festa Ovidi Montllor, amb la pintada d’un gran mural en record de l’artista alcoià. Els actes han estat convocats per la Comissió Ovidi Montllor d’Osona dins de la campanya coordinada per la xarxa de Casals i Ateneus, Som Països Catalans i la CAL.

Concretament, dissabte es farà la preparació del mural sobre l’Ovidi, a la plaça Maria Àngels Anglada. Diumenge, durant tot el dia, s’anirà pintant el mural, amb la participació de tothom qui hi vulgui col·laborar. També hi haurà servei de bar i es podrà llegir i/o recitar poemes de l’Ovidi Montllor. A quarts de 2 del migdia, es farà un dinar popular, consistent en un arròs, al preu de 7€. marc Puigivila i Boi Tebe cantaran cançons de l’Ovidi. El mural el pintarà l’artista Roc Blackblock.

De cara a la tardor, continuaran els actes organitzats per la comissió, que ha obert una pàgina al facebook, amb l’exposició L’Ovidi popular, que es podrà visitar a l’Ateneu la Buixarda i a la taverna la Nyàmera, i es faran presentacions, actuacions, etcètera.

Demà, Granollers, explica contes pensant en l’Ovidi

0
Publicat el 17 de juny de 2015

20140627_225751Ai! Senyor, quin món! és una proposta que organitza el centre cultural de Granollers Roca Umbert. Fàbrica de les Arts, aquest dijous, 18 de juny, a partir de les 9 del vespre. Es tracta d’una marató de contes per a adults, oberta a tothom qui hi vulgui participar i que enguany té com a referència la figura i la trajectòria de l’Ovidi Montllor. La proposta arriba a la seva 9a edició. Trobareu tota la informació al web del centre. A la imatge, els participants en una edició anterior.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’Ovidi es fa present a les xarxes

0
Publicat el 12 de juny de 2015

Twitter_AnyOvidi-02Les xarxes socials tenen diferents indrets de referència on buscar i trobar informacions sobre l’Ovidi Montllor, en aquest any, vintè de vacances. A continuació us en referenciem algunes -per cert, si en sabeu més, digueu-nos-ho i ens en farem ressò:

 

 

 

Ovidi Montllor, 20 anys de vacances
Ovidi Montllor, 20 anys de vacances. Osona
Ovidi Montllor
Ovidi Montllor
Ovidi3
Comissió Ovidi la Garrotxa

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La CAL fa una crida als mestres per participar al Correllengua a les escoles

0
Publicat el 12 de juny de 2015

Cartell_Correllengua_2015_baixa_resLa Coordinadora d’Associacions per la Llengua -CAL- ha fet una crida a mestres d’arreu del país per participar en la iniciativa Correllengua a les escoles, i per facilitar la feina ha editat un seguit de materials sobre la figura i l’obra de l’Ovidi Montllor, a qui es dedica el Correllengua 2015. Aquests materials es poden trobar al web de la CAL.