Festa Ovidi Montllor

20 anys de vacances

El VII Camallera cançó d’autor, dedicat a l’Ovidi

0

CKrEIoSWUAAbxwWLa setena edició del festival de cançó d’autor que se celebra a la localitat de Camallera, estarà dedicat a l’Ovidi Montllor en els 20 anys de les seves vacances. Així, del 31 de juliol al 9 d’agost se succeiran els concerts amb un fil conductor que és la figura del cantant i autor de cançons alcoià en aquest festival concentrat en dos caps de setmana i que es referencia sota el nom de República de les paraules.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

A Gràcia, festes populars per als 20 anys de vacances de l’Ovidi

0

11742886_386729588190992_8652160633602707271_nLa Coordinadora de Festes Populars de la Vila de Gràcia dedica la festa major d’enguany a l’Ovidi Montllor, en els seus 20 anys de vacances. Per això, a més del cartell, inclou un seguit d’actes amb aires alcoians que ubicaran la figura de l’artista, en majúscules, d’aquella ciutat. Entre el 15 i el 21 d’agost un munt de propostes per festejar a Gràcia i, especialment el dia 16, per fer-ho amb l’Ovidi.

Un país de jota. Ballem per l’Ovidi, a Riola

0

CKgHCbhWoAATvugEl grup de danses les Moreres, de Riola, organitza, per al dia 2 d’agost, l’espectacle “Un país de jota. Ballem per l’Ovidi”, que compta amb un munt de col·laboracions musicals i cantades: Andreu Valor, Hugo Mas, VerdCel, Joan Femenia, la rondalla d’Albalat de la Ribera que acompanyaran les veus de Toni Guzmán, Lola Ledesma i Empar Sanchís.. En un comunicat expliquen el sentit d’aquesta iniciativa:

Un país de jota

La jota és un dels balls populars més coneguts i estesos, possiblement a causa de la vivacitat de la seua música i per tractar-se d’un ball alegre i atrevit. Presenta, així mateix, una gran vigència ja que encara es balla en una gran quantitat de localitats. Les Moreres, amb el nostre espectacle Un país de jota, hem volgut presentar una mostra de la gran diversitat en què es manifesta  aquesta forma de ballar al llarg del territori valencià. Jotes ballades en parella, en trios, en quadres o, fins i tot, en rotgle amb intercanvi de parelles. Unes amb un aire marcadament popular i altres d’escola. Jotes amb la mateixa coreografia per a tots els balladors i jotes lliures, en què cada parella decideix quines passades executa. Jotes de quatre, gènere musical exclusivament valencià, de les comarques meridionals, ben diferent de la jota pròpiament dita. I, finalment, allò que ja al segle XX es denomina jota valenciana, tot i referir-se a qualsevol ball tradicional solt. Expressions, totes elles, de la riquesa musical i coreogràfica valenciana.

Des dels inicis del grup, Les Moreres ens proposàrem la recuperació i difusió del patrimoni cultural valencià en general i riolenc en particular, obrint les portes no només a les manifestacions ballades i musicals sinó donant també un espai important a la paraula. Tot això sense limitar-nos a rememorar el passat dels segles XVIII i XIX, sinó recuperant altres veus, més actuals, que han col·laborat a dignificar la nostra cultura. Així, hem volgut, enguany, homenatjar Ovidi Montllor i recordar les seues paraules: les d’un valencià que sempre es va mostrar compromés socialment amb els desfavorits i culturalment amb el País Valencià. A més, les lletres, crítiques i iròniques, d’Ovidi, algunes de les quals escoltarem hui, enllacen amb l’aire sorneguer de moltes cançons populars valencianes, especialment les jotes. Les Moreres ens identifiquem amb ell, perquè deia el que pensava, obertament i perquè la seua sinceritat el portà a afirmar:

Quede clar, també, que són covards, tots els qui obliden les arrels.

I nosaltres, no volem ser covards.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’exposició Ovidi Popular, d’Antoni Miró, segueix la seva ruta

0

CCU7ee_WYAAfrLKLes obres de l’artista alcoià Antoni Miró, estructurades com a exposició per divulgar la memòria de l’Ovidi Montllor, la seva obra, el seu compromís…, segueix la seva ruta arreu dels Països Catalans. En aquests moments, tres casals disposen de l’exposició. Concretament, “Ovidi popular”, ara es pot veure, comentar i si fa al cas, comprar les peces, al Casal popular 3 Voltes Rebel, de 9 Barris, a Barcelona; al Casal Sageta de foc, a Tarragona, i a l’Ateneu Vilanoví, a Vilanova i la Geltrú.

L’exposició visitarà una trentena de localitats i casals, ateneus i centres cívics fins al març del 2016, cloent l’any dedicat a commemorar els 20 anys de vacances de l’Ovidi Montllor.

Aquest dissabte comença el cinema a la fresca amb l’Ovidi, a la Garrotxa

0

1614424_1603378523253163_3448417771287599952_oEls dies 25 de juliol, i 1 i 22 d’agost, la Comissió Ovidi Garrotxa organitza sessions de cinema a la fresca dedicades a projectar pel·lícules on hi actuï l’Ovidi Montllor. Concretament, i respectivament, es projectaran “Furtivos”, “La fuga de Segovia” i “Amanece que no es poco”, a la plaça Cinema Colon de la ciutat d’Olot. Les sessions es faran a partir de les 10 de la nit. També hi haurà piscolabis, al preu de 3€.

Enllaçats per la Llengua dóna suport al Correllengua 2015

0
Cartell_Correllengua_2015_baixa_resL’edició d’enguany commemora el vintè aniversari de la mort del gran cantautor valencià Ovidi Montllor i reivindicarà amb multitud d’actes la llengua, la cultura i la llibertat.

Des de la CAL “es cerca l’adhesió i participació del major nombre d’entitats i col·lectius de defensa de la llengua catalana, així com també d’institucions oficials com ajuntaments, que podran aprovar mocions als plens en favor dels valors del Correllengua”.

La xarxa d’entitats d’Enllaçats per la Llengua, formada per diverses associacions i sindicats de tot el domini lingüístic, expressa el seu “compromís” en la defensa del català i en la unitat d’acció a tot el territori, i així mostra el seu acord amb els valors proposats pel Correllengua 2015.

En aquest sentit dóna tot el suport a la CAL en els actes celebrats al Principat, Menorca, Eivissa, Andorra, la Franja i la Catalunya Nord, alhora que igualment ho fa amb ACPV als actes del País Valencià i a Joves de Mallorca per la Llengua, així com a la resta d’entitats col·laboradores a cada territori.

Un dels grans objectius del Correllengua és mostrar la vitalitat de la llengua i el reforçament de la unitat lingüística. Un objectiu compartit plenament, com el d’estrènyer els lligams culturals de tot el territori, com es mostra en aquest text de la CAL aparegut al Dossier del Correllengua.

Unitat linguística dels Països Catalans

En aquest sentit, assegura: “El Correllengua ha de ser una via per a manifestar i reivindicar la unitat lingüística dels Països Catalans. Només coneixent la realitat del que està succeint arreu del domini lingüístic podem enfortir els vincles, evitar fractures i repel·lir els atacs externs. Des de la CAL volem promoure activitats dins d’aquest marc i objectiu, ha ser possible en estreta col·laboració amb entitats que també treballen en aquest sentit com Enllaçats per la Llengua, Som Països Catalans, Moviment Franjolí per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Obra Cultural Balear, Joves de Mallorca per la Llengua…”

“Esperem que, de juliol a novembre, començant a Barcelona i acabant a Perpinyà, aquesta celebració que començà l’any 1993 a Mallorca, faça arribar la flama del català pels carrers de tot el territori”, conclou.

(Notícia publicada a La Veu del País Valencià)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Presència d’Ovidi Montllor al 25è Rodafolk

0

thumb_474__4El festival de música popular i tradicional Rodafolk, que se celebra a la localitat osonenca de Roda de Ter, festeja els seus 25 anys i ho fa amb un record especial per a l’Ovidi Montllor, amb l’espectacle L’Ovidi popular. 20 anys! com a plat fort d’aquesta edició. Això serà el diumenge 19, a partir de les 7 de la tarda.

OVIDI POPULAR
20 anys!

Espectacle basat en l’obra d’Ovidi Montllor d’inspiració popular i tradicional
Un dels ingredients essencials en l’obra d’Ovidi Montllor és, sens dubte, la tradició musical del país. Ovidi era un home extremadament arrelat als seus orígens populars: era de poble i de classe obrera, “per condició, senyors, sense terres, i per idea, senyores, esquerrà”. Coneixia de primera mà els peculiars mecanismes creatius i expressius de la cultura popular i així els feia servir en la seva música: “Em sembla que dins de les meues cançons es troben records de totes les edats i de tot temps”, confessava en una entrevista primerenca publicada per la revista Gorg el maig de 1971. És bastant fàcil, doncs, rastrejar els elements procedents de la tradició oral que Ovidi incorporà a les seves creacions. Sobta ara, en la distància, la naturalitat amb què hi encaixaven totes les peces, sense necessitat de discursos programàtics de  recuperació o renovació del folklore ni altres escarafalls a què ens hem anat acostumant. L’espectacle Ovidi Popular
posa l’accent en aquest vessant del seu repertori: un homenatge servit per algunes de les veus més emblemàtiques del folk dels Països Catalans sota la direcció musical de Pau Figueres i Tóbal Rentero.

Formació
Corda i arranjaments: Tóbal Rentero
Guitarra i arranjaments: Pau Figueres
Acordió: Dani Espasa
Percussió: Arnau Figueres
Veus: Toni Torregrossa, Pep Gimeno Botifarra, Miquel Gil, Arturo Gaya, Jordi Fàbregas
Rapsòdia: Celdoni Fonoll
Direcció artística: Josep Vicent Frechina

Publicat dins de General | Deixa un comentari

El Priorat commemora els 20 anys de vacances de l’Ovidi amb actes d’estiu

0

SDrNOa5uw4UAQ5ckmkdPmcKBfWfWiYEmk70yLWgc8sY2LzOzAh_dDvQh-6EBQ8fQtbCHYyt3cPmdz7ovur_ogSMsQDMmw05XvoMLQCUNgAeeneRQ3uhgddoUxny44_IubAuUF7AmZ6OTOiocMSdYJn81j2gE47VXqzSD-XMIRyYG-FE6oR4Y1l88VovCRG2VYZ7a4jez9aAh_LmhceV56z7t2e8rUn programa d’estiu per commemorar els 20 anys de vacances de l’Ovidi Montllor és el que ha presentat el Casal Carrasclet i el Centre Quim Soler que inclou tres activitats a diferents localitats del Priorat.

El primer dels actes es va celebrar el dia 5 als Guiamets i va consistir en un vermut musical, “L’Ovidi en cançons i en versions”, a càrrec del pd SKD.
El proper acte convocat serà a la Vilella Alta el 26 de juliol, amb un concert de Cesk Freixas, a les 8 del vespre a la plaça de l’Era.
Finalment, el 29 d’agost, al casal la Pedrera de Capçanes, es farà l’espectacle “Ovidi al cub”, amb Borja Penalba, David Fernández i David Caño.

El cartell que anuncia aquesta tongada d’actes, que es completaran a la tardor amb una nova programació, té com a base una fotografia d’una actuació de l’Ovidi Montllor a la Figuera.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Feslloch 2015 amb l’Ovidi Montllor

0

imagesFesllochAquest proper cap de setmana, del dijous 9 al dissabte 11, se celebra una nova edició del Feslloch, el festival de la Gira que promou Escola Valenciana, a la localitat de Benlloch. L’Ovidi hi serà ben present, com ha estat així al llarg de tota la Gira, amb la seva imatge al cartell, a l’escenari on passaran la major part dels grups i amb actuacions que hi tenen força a veure, com el Diluvi o Toti Soler i Gemma Humet.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’Ovidi popular, l’exposició d’Antoni Miró, al casal Despertaferro, a Reus

0

IMG-20150705-WA0006Fins al proper cap de setmana, l’exposició “L’Ovidi popular”, de l’artista alcoià Antoni Miró, està muntada al bar del Casal Despertaferro, a Reus.
Allà hi trobarem obra gràfica digital sobre paper i tela que recullen imatges que a ulls de l’autor representen la personalitat, l’actitud i el compromís de l’Ovidi Montllor, amb qui unia una gran amistat.
Aquesta mostra forma part de les unitats de l’exposició que Antoni Miró a cedit, de forma gratuïta, a la campanya “Festa Ovidi Montllor. 20 anys de vacances” que impulsen la xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans i Som Països Catalans.
Després del casal Despertaferro, l’exposició s’instal·larà, fins a finals de mes al casal Sageta de foc, a Tarragona.

El Correllengua 2015 s’inicia amb un gran acte d’homenatge a Ovidi Montllor

0

La Vila de Gràcia, la vila on Ovidi Montllor va passar bona part de la seva vida, ha acollit aquest vespre l’acte d’inici del Correllengua 2015. El Centre Cultural La Violeta s’ha omplert de gom a gom per fer un sentit homenatge a l’artista alcoià. Marc Prohom, coordinador nacional del Correllengua, ha obert la dinovena edició del moviment fent esment dels objectius del Correllengua d’enguany, destacant la voluntat de potenciar l’accés del moviment al món de l’escola. A continuació, els assistents han pogut gaudir d’un petit repertori musical amb acordió diatònic, i de la intervenció de Toti Soler, que ha glossat el vessant musical d’Ovidi fent un parlament emotiu i farcit d’anècdotes viscudes amb Montllor. Després d’una lectura de versos, el diputat de la CUP David Fernàndez ha fet un repàs a l’Ovidi social i polític. Fernàndez ha remarcat la importància dels homenatges populars, des de la gent, que s’estan impulsant arreu i ha destacat que avui en dia Montllor i el seu missatge continua plenament vigent i essent tot un mirall i referent per a les reivindicacions que cal afrontar avui. La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa ha estat l’encarregada de cloure la primera part de l’acte i ha remarcat el paper fonamental del CAL com a entitat de foment de l’ús de la llengua.

La celebració ha continuat a la plaça de la Vila de Gràcia. Aquesta segona part ha comptat amb la participació d’Aleix Cardona, membre de Som Països Catalans, i de Raimundo Viejo, Regidor del Districte de Gràcia. Seguidament, Jaume Calatayud  i Vicente Monera han interpretat l’espectacle poeticomusical ‘Memòria Viva’, que ha fet un repàs a la vida i l’obra de Montllor. Finalment, ha arribat el tradicional moment de la lectura del Manifest del Correllengua. El president de l’Orfeó Gracienc, Ramon Botet, ha estat l’encarregat de llegir el text, elaborat pel sociòleg Salvador Cardús.

A partir d’avui i fins al 7 de novembre, el moviment recorrerà centenars de viles, pobles, barris i ciutats d’arreu del territori i recordarà els vint anys de vacances d’Ovidi Montllor.

(Comunicat i imatges de la CAL)

L’exposició “L’Ovidi popular”, a l’Ateneu Vilanoví

0

shapeimage_2Fins al 30 de juliol, l’Ateneu Vilanoví acull l’exposició d’Antoni Miró, “L’Ovidi popular”. Un recull de quadres d’obra gràfica sobre paper que recullen visions que l’artista i amic de l’Ovidi copsava del cantant i autor de cançons alcoià.

L’exposició forma part de les activitats que des de la xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans i Som Països Catalans s’està desenvolupant entre el març de 2015 i març de 2016, amb motiu dels 20 anys de vacances de l’Ovidi Montllor.

El 9è Ateveu, de Vilanova i la Geltrú, dedicat a l’Ovidi

0

11223529_422654337933847_6642181631988683775_nLa novena edició de la Mostra de Cançó d’Autor Ateveu organitzada per l’Associació Cultural Desperta! Ocuparà novament la plaça de l’Assumpció de la Geltrú els dies 4 i 5 de setembre amb propostes musicals gratuïtes d’arreu dels Països Catalans.

La programació va ser presentada al Bar Itàlia amb l’actuació de La Fera Ferotge, atès que la novena edició d’aquest esdeveniment musical de finals d’estiu a la capital del Garraf vol retre tribut al cantautor Ovidi Montllor. Precisament, Ovidi Montllor és el protagonista del cartell de l’Ateveu 2015. Les seves cançons seran presents al festival amb diversos estils i diversos accents.

El novè Ateveu s’obrirà divendres 4 de setembre amb l’actuació dels mallorquins “Donallop”, un duet format per Pere Bestard i Joana Pol, que presentaran el disc #Milestones en el qual obren el seu estil acústic a noves sonoritats i textures amb lletres que parlen de les relacions, del pas del temps i de la voluntat de superació humana. La nit es complementarà amb l’actuació de “Falsterbo-Marí”, un grup de música folk que canta des de 1967. els seus components han popularitzat cançons com “Paf, el drac màgic”, “L’estranya joguina” i “Flors de baladre”. “Falsterbo-Marí” també forma part del “Grup de Folk”, que va popularitzar “Kumbayà”, “No serem moguts” i “Les rondes del vi”, entre d’altres. El grup està format per Montse Domènech, Eduard Estivill i Isidor Marí.

Durant la segona jornada de l’Ateveu, dissabte 5 de setembre, actuaran “VerdCel”, un grup musical multidisciplinari procedent d’Alcoi que s’alimenta de la cançó d’autor, el rock, el pop i el folk així com de recursos audiovisuals, plàstics i poètics. Després de publicar diversos discos “VerdCel” presentarà a l’Ateveu un treball dedicat integrament a Ovidi Montllor.

Finalment, l’Ateveu es clourà la mateixa nit amb l’actuació conjunta de Cesk Freixas i Pau Alabajos, dos dels grans noms de la cançó d’autor en català. Aquesta serà la tercera participació del penedesenc Cesk Freixas a l’Ateveu i la segona del valencià Pau Alabajos en un espectacle conjunt que ha recorregut de punta a punta els Països Catalans.

El festival es complementarà amb la proposta “Ateveu a Banda” dedicada als solistes i grups amateurs que, des de fa uns quants anys, obren les nits d’Ateveu. Divendres 4 de setembre actuarà David Espinola, de Vilanova i la Geltrú. Divendres 5 actuaran Espot i Manyer (Vilanova i la Geltrú) i Green Door Van (Sabadell). Altres activitats per finalitzar les nits d’Ateveu seran les sessions de punxa-discos i de karaoke en català.

(Publicat a XarxaPenedès.cat)

Publicat dins de General | Deixa un comentari