CAMINS D'INDEPENDÈNCIA

Narcís Llauger i Dalmau

Espanya, signes de recuperació o bomba financera amb retard?

Bill Gates acaba d’invertir en una empresa espanyola, FCC. Repic de campanes en tots els mitjans. Perquè no és l’únic.  El mexicà Carlos Slim, considerat l’home més ric del món, també va donar suport, l’agost passat, a Telefònica per a l’adquisició de l’operador mòbil alemany E-Plus. Finalment, el famós inversor nord-americà Warren Buffett , ja havia donar un cop de mà de 6.000€  el 2012 al grup d’assegurances de vida VidaCaixa.

 Tot plegat ha fet exultar al president del Santander, el senyor Botín: “Espanya gaudeix d’un gran moment econòmic i li plouen els diners de tot arreu”. I el mateix Banc Central Espanyol anunciava ahir, dia 23, que Espanya havia sortit de dos anys de recessió.

Des de France 24, però, m’ arriben unes reflexions que temperen l’eufòria institucional.  Xavier Timbeau, director del departament, l’anàlisi i la previsió de l’Observatori Econòmic Francès [OFCE] matisa molt negativament aquesta eufòria. Reconeix que “per a un inversor, Espanya és actualment el bon cavall per qui apostar.” Una oportunitat que s’explica  per “les zones que la crisi ha permès netejar i perquè les empreses que han sobreviscut  es beneficiaran de la recuperació.”

“Però fer d’aquestes inversions un senyal de recuperació és saltar una bretxa que no es pot traspassar. Per contra, Espanya conté tots els elements per fer esclatar una nova crisi. La dada que s’amaga és que el deute tòxic s’acumula en la cartera dels bancs a un ritme explosiu: ha augmentat un 13% des de principis de 2013″. Què passa? El cor del problema està en el deute de les famílies.  “Una gran part del deute espanyol ha subscrit préstecs a tipus variable. Per ara, aquest és un bon negoci perquè les taxes d’interès són baixes, però s’espera que augmentin ara que s’esvaeix la crisi “, diu Xavier Timbeau. Com a conseqüència d’un atur massiu i de la caiguda dels salaris, el deute tòxic pot acumular-se en la cartera dels bancs.  “Hi ha el risc d’explosió del sector bancari espanyol, que pot colpejar a tota la zona euro”, explica Xavier Timbeau. Una verdadera bomba de rellotgeria.

No ens pensem pas que Bill Gates, Warren Buffet i altres aposten per l’economia espanyola, només ho fan per algunes empreses concretes que estan en bona posición per beneficiar-se de la sortida de la crisi que ja es perfila. Aquestes empreses en un primer moment s’aprofitaran de la situació. Però quan la crisi bancària sigui indefugible, l’oportunitat de fer negoci s’haurà acabat i apostaran per un altre cavall guanyador. No sense haver recollit de passada un bon grapat de  beneficis.

Amb aquestes reflexions que ens vénen de França volia aigualir l’eufòria que s’inocula des de les instàncies oficials espanyoles. I en aquest sentit em semblen bé. Humilment, perquè justament l’economia no és ni de lluny el meu fort. Ara bé, des de la mera lògica d’una persona del carrer tampoc trobo que els arguments de Xavier Timbeau siguin suficients per afirmar que pot esclatar una altra crisi bancària. Em baso en el fet que el BCE ha permès que Espanya no prorrogui el rescat bancari a finals d’any. Haurem d’esperar els nous tests que s’han anunciat per a la banca. Si la brabuconades del senyor Botín i del govern espanyol ens poden fer riure no per això hem de situar-nos a l’altre extrem i profetitzar una altra crisi finacera. 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.