marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

23 de febrer de 2018
0 comentaris

L’ANY LLOMPART I L’OCB

Anit a Can Alcover s’ha engegat la programació de l’OCB de l’Any Llompart amb el concert “Ocellada”, sobre poemes seus, de Glòria Julià Estelrich i Víctor Leiva.
Sobre aquesta commemoració val a dir que cal posar en valor la decisió mancomunada de totes les entitats públiques i privades implicades en la declaració del 2018 com l’any del poeta quan fa vint-i-cinc anys de la seva mort. És clar que en parlar del país, de literatura i de cultura catalanes, Josep M. Llompart hi és present, però ens convé, en determinats moments, parlar-ne amb més potència i amplificació, que és allò que es pretén amb l’Any Llompart.

Llompart va ser el tercer president de l’Obra Cultural, del 1978 al 1986, i la petja que hi deixà encara ara se sent i es viu. Un temps, aquell, tan convuls com esperançat després de l’eternitat i la ferotgia de la dictadura, en la que l’entitat s’havia d’afermar i per això, als pilars de llengua i cultura que la definien fins aleshores, Llompart hi afegeix la de país; i la conseqüent, i no menys important, de Països Catalans. I d’aleshores, fins ara.

Llompart ens ensenyà a estudiar l’origen de les deus que ens conformen com a poble i a partir d’aquesta formació poder afermar els desitjos de fer-les presents, difondre-les i prestigiar-les per tal d’esdevenir els millors desvetlladors de consciències favorables a la preeminència dels nostres drets col•lectius.

És per això que ens cal, i sobretot ara que la recessió en drets i llibertats s’apregona de cada dia més, llompartejar-nos de valent, això és, insistir en la cultura com el millor i més efectiu agent de canvi col•lectiu; apregonar encara més les nostres conviccions i seguir treballant sense descans, sense perdre un bri de força, per la nostra llengua, per la nostra cultura i per al nostre país que no poden suportar més greuges, ni atacs, ni amenaces.

Rigor, integritat, generositat, fermesa i poesia, això és Llompart i és el que haurem d’adquirir o afermar si de veres volem viure plenament la llibertat que mereixem en tots els sentits i ordres.

PROVA CEGA
29.08.2009 | 4.28
PIERRETTE
10.05.2023 | 8.35

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.