marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

23 de maig de 2020
0 comentaris

LA POTÈNCIA DEL PROJECTE “LLIURES”

“Lliures” (https://projectelliures.cat/) és un projecte que des de l’any 2016 impulsen Coop 57, Òmnium Cultural i ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) amb el que es pretén construir un fons econòmic i social estable per donar suport tècnic i comunitari (a més de financer) a mitjà termini a projectes innovadors, emancipadors i transformadors que treballen arreu del territori català per revertir les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social.

“Lliures” acompanya projectes engegats per eradicar les desigualtats de gènere, classe, ètnia, origen, diversitat funcional, i l’exclusió de tipus econòmic, laboral, formatiu, cultural, d’habitatge, relacional o de ciutadania. Cal que siguin iniciatives de caire col·lectiu i horitzontal, amb perspectiva i sobre la base comunitària; arrelades social i territorialment, liderades o protagonitzades per les pròpies persones a les que s’adrecen; que resolen necessitats socials no cobertes detectades per les pròpies persones i comunitats on es desenvolupen; que ajuden a generar ocupació en condicions dignes i equitatives, tot potenciant el mercat social i la sostenibilitat de la vida de les persones i del planeta, i que poden replicar-se i estendre els processos de transformació cap a una societat més justa. Projectes de tipus social, cultural, comunitari, associatiu, econòmic, etc. que generen canvis quotidians i que impulsen la transformació cap a una societat més justa.

https://youtu.be/E83KBPeKbsc

En la darrera carta que ha escrit el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, als socis de l’entitat des de la presó de Lledoners (sí, els nostres presos polítics segueixen ignominiosament tancats), els demana que donin suport a la iniciativa entre d’altres raons perquè “la normalitat només serà nova si canviem les velles estructures”, tot recordant-los que un dels objectius fundacionals d’Òmnium és la cohesió social.

També recorda Cuixart que “no volem ni donar almoina ni substituir les institucions públiques. El Lliures és un instrument col·lectiu per enfortir la xarxa veïnal que fa front a la pobresa i protegeix l’habitatge, per reforçar la comunitat educativa que lluita perquè cap infant no es quedi enrere a l’escola, o per garantir la inclusió de qualsevol ciutadà, vingui d’on vingui”.

I rebla: “Vivim en un estat que ha renunciat a defensar els interessos dels més desafavorits, que recepta més centralització mentre és incapaç d’atendre necessitats bàsiques. Que vol aprofitar-se de la pandèmia per receptar més autoritarisme, per laminar els drets civils i polítics que són imprescindibles per conquerir una vida digna. […] I davant un estat que empresona la llibertat d’expressió i la protesta, amb la responsabilitat civil i sanitària que el moment reclama, cal que tornem a mobilitzar-nos als carrers pels drets humans, socials i nacionals”.

Jordi Cuixart acaba així: “La lluita per la República catalana només té sentit si, per damunt de tot, hi ha les persones. I ara, més que mai, les prioritats són recuperar drets i confinar desigualtats. No podem acceptar ni tanta ni més desigualtat, perquè nosaltres mateixos ens estaríem convertint en el pitjor virus”.

Iniciativa molt més que lloable, aquesta de “Lliures”, que ben bé podria traslladar-se a l’arxipèlag on hi ha entitats culturals, mediambientals i veïnals, per exemplificar-ne només tres, fortament arrelades i amb suficient suport social per convertir-se en una eina eficaç més per afrontar la pandèmia econòmica i social que seguirà la sanitària i que pot ser devastadora.

Per pensar-hi.

ALLÒ QUE ESPERA
12.06.2022 | 7.04
RACONS BONIFACIS
15.07.2018 | 9.21
GERMANA LLIMONA
06.04.2021 | 6.17

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.