Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

2 de febrer de 2023
0 comentaris

Berlín 2023: la Competició.

La coproducció catalana  20.000 especies de abejas, primer film de la directora d’Estíbaliz Urresola -que n’és autora també del guió-, participarà a la Competició de la 73a Berlinale, que tindrà lloc del 16 al 26 de febrer de 2023. Està produïda per la basca Gariza Films i la catalana Inicia Films; amb la producció associada de la també basca Sirimiri Films. I finançada per l’espanyol ICAA, amb la participació de diverses televisions, entre les quals TV3, a més del govern basc i la Diputació Foral d’Àlaba. La pel·lícula és en castellà, francès i eusquera i localitzada al País Basc -o sigui que, de catalana, en té només la coproducció i la participació de TV3 en el finançament-. La història ens presenta la Cocó, una nena de vuit anys que no encaixa amb les expectatives de la resta i no entén per què. Tothom al voltant seu insisteix a dir-li Aitor, però no es reconeix en aquest nom ni en la mirada dels altres. La seva mare, Ane, que passa per una crisi professional i sentimental, aprofitarà les vacances per a viatjar amb els seus tres fills a ca la mare, on viu també la seva tia Lourdes, estretament lligada a la cria d’abelles i la producció de mel. Aquest estiu que canviarà les seves vides obligarà aquestes dones de tres generacions molt diferents a enfrontar-se als dubtes i els temors, i, sobretot, a Ane a ser per fi honesta amb si mateixa. Està protagonitzada per Sofía Otero, Patricia López Arnaiz, Ane Gabarain, Itziar Lazkano, Martxelo Rubio, Sara Cózar, Miguel Garcés, Unax Hayden i Andere Garabieta. (Actualització 15.02.2023: aquest film clausurarà el D’A 2023)

Es pot dir que els responsables del certamen ja han enllestit la programació de la secció competitiva, en què a més del film d’Estíbaliz Urresola, n’hi ha de tot de cineastes desconeguts o poc coneguts, a més d’alguns noms acreditats, dignes d’interès, com Philippe Garrel, Margarethe von Trotta, João Canijo, Angela Schanelec, Christian Petzold, Nicolas Philibert i Rolf de Heer.

La llista -copiada- de pel·lícules de la Competició, a la qual afegeixo la traducció de les sinopsis:

20.000 especies de abejas (20,000 Species of Bees)
by Estibaliz Urresola Solaguren | with Sofía Otero, Patricia López Arnaiz, Ane Gabarain, Itziar Lazkano, Sara Cózar
Spain 2023
Competition | World premiere | RESSONS | Millor Interpretació (Sofía Otero) | Premi Guild Film–exhibidors alemanys d’Arti i Assaig- | Berliner Morgenpost Reader’s Jury Award.

Sinopsi: la Cocó és una nena de vuit anys que no encaixa amb les expectatives de la resta i no entén per què. Tothom al voltant seu insisteix a dir-li Aitor, però no es reconeix en aquest nom ni en la mirada dels altres. La seva mare, Ane, que passa per una crisi professional i sentimental, aprofitarà les vacances per a viatjar amb els seus tres fills a ca la mare, on viu també la seva tia Lourdes, estretament lligada a la cria d’abelles i la producció de mel. Aquest estiu que canviarà les seves vides obligarà aquestes dones de tres generacions molt diferents a enfrontar-se als dubtes i els temors, i, sobretot, a Ane a ser per fi honesta amb si mateixa.

Art College 1994
by Liu Jian
People’s Republic of China 2023
Competition | World premiere | Animation | RESSONS.

Sinopsi: A la dècada dels noranta del segle passat, un grup d’estudiants del campus de l’Acadèmia de les Arts del Sud de la Xina segueix els seus estudis i es prepara per afrontar el món. La Xina s’obre a Occident i la vida dels estudiants és un embolic d’històries d’amor i amistats, investigacions artístiques, ideals i ambicions provocades per noves influències. Atrapats entre la tradició i la modernitat, han de decidir què volen ser.

Bai Ta Zhi Guang (The Shadowless Tower / Der schattenlose Turm)
by Zhang Lu | with Xin Baiqing, Huang Yao, Tian Zhuangzhuang, Nan Ji, Wang Hongwei
People’s Republic of China 2022
Competition | World premiere | RESSONS.

Sinopsi: En Gu Wentong és un crític gastronòmic divorciat, amb una filla a qui ha organitzat que la criï la seva germana. Per un incident que va destrossar la família, no ha tingut cap contacte amb el seu pare des que era petit. Un dia, s’assabenta que el seu pare viu sol a Beidaihe, un poble costaner a 300 quilòmetres al nord-est de Pequín. Sentint encara un gran rancor, en Wentong es resisteix a visitar el seu pare, “deshonrat”. Mentrestant, comença una relació amb una companya més jove, la fotògrafa Ouyang Wenhui, que també és de Beidaihe. Sovint es troben a la zona propera a la Pagoda Blanca i visiten els restaurants locals junts. Aleshores, en Wentong comença a reconsiderar els seus papers a la vida com a pare, fill i amant.

Bis ans Ende der Nacht (Till the End of the Night)
by Christoph Hochhäusler | with Timocin Ziegler, Thea Ehre, Michael Sideris
Germany 2023
Competition | World premiere | RESSONS | Millor Interpretació Secundària (The Ehre).

Sinopsi: En Robert porta una jaqueta de cuir i du els cabells bastant llargs. De cap manera és el policia normal que us podeu imaginar, almenys no del tipus que es troba a la majoria de pel·lícules alemanyes. Com a investigador encobert, té l’encàrrec de guanyar-se la confiança d’un criminal, en Víctor, fingint una relació amb la Leni, que ha quedat en llibertat condicional per a seguir-li el joc. Se les engiponen per a contactar amb en Víctor en una classe de ball: en Robert i la Leni -el gai, ella trans- formen una gran parella i aviat tenen el criminal enganxat. O és ell qui els ha atrapat? I, en definitiva, no hi ha més sentiments en joc en aquesta suposadament falsa història d’amor? 

BlackBerry
by Matt Johnson | with Jay Baruchel, Glenn Howerton, Matt Johnson, Cary Elwes, Saul Rubinek
Canada 2023
Competition | World premiere | RESSONS.

Sinopsi: Dos emprenedors que no coincidien, l’innovador intel·lectual Mike Lazaridis i el ferotge home de negocis Jim Balsillie, van unir forces en un esforç que es convertiria en un èxit mundial en poc més d’una dècada. El dispositiu que un d’ells va inventar i l’altre va vendre va ser el BlackBerry, un telèfon mòbil addictiu que va canviar la manera com el món funcionava, jugava i es comunicava. Però just quan el BlackBerry assolia nous cims, també va començar a perdre el camí per la boira de les guerres dels telèfons intel·ligents, la indecisió de la gestió i les distraccions externes, que finalment van portar a la ruptura d’una de les empreses més reeixides de la història del món tecnològic i empresarial.

Disco Boy
by Giacomo Abbruzzese | with Franz Rogowski, Morr Ndiaye, Laëtitia Ky, Leon Lučev
France / Italy / Belgium / Poland 2023
Competition | World premiere | Debut film | RESSONS | Millor Contribució Artística ( Hélène Louvart, fotografia).

Sinopsi: L’Aleksei és un jove bielorús que fuig d’un passat que ha d’enterrar. Amb una mena de pacte faustià, esdevé membre de la Legió Estrangera francesa a canvi de la promesa de la ciutadania francesa. Lluny, al delta del Níger, en Jomo és un activista revolucionari compromès en la lluita armada per defensar la seva comunitat. L’Aleksei és un soldat; en Jomo, un guerriller. Com a resultat d’una altra guerra sense sentit, els seus destins s’entrellaçaran.

Le grand chariot (The Plough)
by Philippe Garrel | with Louis Garrel, Damien Mongin, Esther Garrel, Lena Garrel, Francine Bergé
France / Switzerland 2022 Competition | World premiere | RESSONS | Millor Direcció.

Sinopsi: Tres germans formen l’última generació d’una família de titellaires dirigida amb passió pel pare. Són una mena de mags, però amb prou feines poden arribar a final de mes, treballant principalment per amor a l’ofici. L’àvia també hi contribueix, no només com a modista sinó també com a dipòsit de records i saviesa. Un esdeveniment tràgic desafiarà el desig de cada germà de continuar.

Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste (Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert)
by Margarethe von Trotta | with Vicky Krieps, Ronald Zehrfeld, Tobias Resch, Basil Eidenbenz, Luna Wedler
Switzerland / Austria / Germany / Luxembourg 2023
Competition | World premiere | RESSONS.

Sinopsi: Ella és austríaca, ell suís; ella és poeta, ell dramaturg; ella és temerària però vulnerable, ell és aventurer però una mica conservador. Quan Ingeborg Bachmann i Max Frisch es troben per primera vegada a París l’estiu de 1958, ja són celebritats internacionals del món literari. En els quatre anys que segueixen, comparteixen un gran amor i una relació oberta entre Zuric, la ciutat natal d’ell, i Roma, la ciutat adoptiva d’ella. En Frisch enveja la fama d’ella; a la Bachmann li molesta el soroll de la màquina d’escriure d’ell i la seva gelosia. Està emancipada, experimenta amb una existència alliberada, és mòbil i productiva; a Berlín, escriu el famós discurs: “La veritat és suportable per a la humanitat”. Només després s’adona del que està patint, i fins a quin punt, amb l’Adolf Opel al desert, i amb en Hans Werner Henze a Itàlia.

Irgendwann werden wir uns alles erzählen (Someday We’ll Tell Each Other Everything)
by Emily Atef | with Marlene Burow, Felix Kramer, Cedric Eich
Germany 2023
Competition | World premiere | RESSONS.

Sinopsi: Una granja a la frontera alemanya que fa poc va deixar de ser una frontera, l’estiu de 1990. Els familiars d’Occident fan visita i tothom està fent camí en aquests nous temps incerts, mentre la vida quotidiana transcorre amb la calor de l’estiu. En Son Johannes ha convertit les golfes de la masia en un refugi per a la seva xicota, la Maria, i ell mateix. La Maria està llegint Dostoievski i vaga pels prats, dedicada a la recerca del sentit de la vida. La seva trobada amb en Henner, un veí molt més gran, es converteix en el seu camp de proves, que l’atrau com el destí. Es podria dir que s’esdevé un amor tràgic.

Limbo
by Ivan Sen | with Simon Baker, Rob Collins, Natasha Wanganeen, Nicholas Hope, Mark Coe
Australia 2023
Competition | World premiere | RESSONS.

Sinopsi: El detectiu Travis Hurley arriba a un petit poble de l’interior d’Austràlia. L’Hotel Limbo, que s’assembla a una gruta rocosa, aparenta ser perfecte per al particular tipus de relaxació que necessita. Però ha vingut aquí per investigar un cas de fa vint anys del qual l’única prova són diverses gravacions: l’assassinat no resolt d’una noia aborigen anomenada Charlotte Hayes. Els residents es mostren poc oberts pel que fa a passar informació; això és especialment cert per a la família fracturada de la víctima. No parles amb un policia, sobretot si és blanc. Però en Hurley sap com obrir-se camí amb el seu cotxe genial pel paisatge laberíntic de les muntanyes d’Opal i establir un vincle amb els habitants de les coves i les caravanes.

Mal Viver (Bad Living)
by João Canijo | with Anabela Moreira, Rita Blanco, Madalena Almeida, Cleia Almeida, Vera Barreto
Portugal / France 2023
Competition | World premiere | RESSONS | Premi del Jurat.

Sinopsi: Cinc dones regeixen un vell hotel, intentant salvar-lo de la decadència inexorable. Un conflicte de llarga data, potser irreparable, els pesa: són mares que no poden estimar les seves filles, que al seu torn no poden ser mares. Quan la jove Salomé arriba a l’hotel, es tornen a obrir velles ferides. Entrapada entre el ressentiment i la recerca d’una sortida, la seva mare, la Piedade, pren una decisió dràstica.

Manodrome
by John Trengove | with Jesse Eisenberg, Adrien Brody, Odessa Young, Sallieu Sesay, Philip Ettinger
United Kingdom / USA 2023
Competition | World premiere | RESSONS.

Sinopsi: En Ralphie és un jove saludable i la seva xicota està embarassada. Tot i això, les coses no acaben d’anar bé. La seva feina com a conductor d’Uber no és ni gratificant ni econòmicament segura. La relació amb el seu propi cos també pot tenir uns fonaments inestables. Quan l’indueixen a un culte llibertari a la masculinitat, afloren les tensions que han anat creixent al seu interior. En Ralphie comença a perdre el control de la realitat.

Music
by Angela Schanelec | with Aliocha Schneider, Agathe Bonitzer, Marisha Triantafyllidou, Argyris Xafis
Germany / France / Serbia 2023
Competition | World premiere | RESSONS | Millor Guió.

Sinopsi: El mite d’Èdip és el nucli d’aquesta peça magistral de narració el·líptica en què cada detall, per petit que sigui, esdevé un signe, o no. Aquesta és una pel·lícula que ens transporta des de les muntanyes i platges de Grècia fins als llacs de Berlín, i des dels anys vuitanta fins als nostres dies. Entremig, hi ha una data que es pot comprovar: 2006 (amb futbol i dos minuts decisius per a Itàlia). Un nen nounat és rescatat d’una tempesta una nit. El paramèdic Elias i la seva dona l’accepten, li diuen Jon i el crien. Quan és jove, ataquen en Jon i comet un homicidi involuntari. La víctima no és altra que… Durant el seu empresonament, en Jon i una oficial de presons anomenada Iro es converteixen en parella. El magnetòfon reprodueix música barroca: la llista de reproducció inclou Monteverdi, Bach, Pergolesi.

Past Lives
by Celine Song | with Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro
USA 2022
Competition | International premiere | Debut film | RESSONS.

Sinopsi: La Nora i en Hae Sung, dos amics de la infància molt connectats, se separen quan la família de la Nora emigra de Corea del Sud. Dues dècades més tard, en Hae Sung decideix visitar la Nora durant uns dies a Nova York, on viu amb el seu marit americà, l’Arthur. L’una davant de l’altre, com els fantasmes d’una vida no viscuda, confronten nocions de destí, amor i eleccions que constitueixen una vida. 

Roter Himmel (Afire)
by Christian Petzold | with Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs, Matthias Brandt
Germany 2023
Competition | World premiere | RESSONS | Gran Premi del Jurat.

Sinopsi: En Leon i en Fèlix tenien previst passar l’estiu junts en una casa de vacances a la costa del Bàltic. Volien ser-hi com a amics, però també per treballar: un, en el seu segon llibre; l’altre, muntant la seva carpeta d’art. Però la Nadja i el Devid també hi són, i porten moltes vibracions positives amb ells. Quatre joves experimentant amb l’amor, encara que això no li resulti fàcil a en Leon. El seu manuscrit inacabat el persegueix allà on va, ja sigui a la casa d’estiueig o a la platja. El bon humor dels altres sovint fa que el seu caigui en picat. La visita de l’editor és imminent. Però, quan aquest últim arriba amb el seu petit cotxe enginyós, el bosc comença a cremar. Plou cendra, el cel es torna vermell i una relació-drama que fusiona intensitat física i sublimació artística pren un gir cap a una nova dimensió.

Sur l’Adamant (On the Adamant)
by Nicolas Philibert
France / Japan 2022
Competition | World premiere | Documentary Form | RESSONS | Os d’Or | Menció Especial Premi Jurat Ecumènic.

Sinopsi: L’Adamant és un centre de dia únic. Una estructura flotant situada al Sena, al cor de París, acull adults que pateixen trastorns mentals, oferint el tipus d’atenció que els situa en el temps i l’espai i els ajuda a recuperar-se o mantenir l’ànim. L’equip que ho dirigeix intenta resistir el millor possible el deteriorament i la deshumanització de la psiquiatria.

The Survival of Kindness (Das Überleben der Freundlichkeit)
by Rolf de Heer | with Mwajemi Hussein, Deepthi Sharma, Darsan Sharma
Australia 2022
Competition | International premiere | RESSONS | Premi FIPRESCI.

Sinopsi: Enmig del desert, BlackWoman és abandonada en un remolc, en una gàbia. Els seus captors l’han deixada morir. Però ella no està preparada per anar-se’n. S’escapa, i camina a través de la pestilència i la persecució, del desert a la muntanya a la ciutat, per trobar… més captivitat. Els responsables són reticents a renunciar als seus privilegis, i BlackWoman, tornant a escapar-se, ha de trobar consol en els seus inicis.

Suzume
by Makoto Shinkai
Japan 2022
Competition | International premiere | Animation | RESSONS.

Sinopsi: En un poble petit i tranquil de l’illa de Kyushu, al sud del Japó, la Suzume, de 17 anys, viu amb la seva tia des que va perdre la mare quan era petita. Un dia, de camí a l’escola, coneix un noi misteriós anomenat Souta, que busca una porta. Ella el segueix a les muntanyes i troba una vella porta en ruïnes sola entre les ruïnes. Per un impuls, la Suzume en gira el pom i de seguida allibera totes les calamitats que el portal devia contenir. Al voltant del Japó s’obren altres portes, amenaçant una població que no és conscient del perill imminent. Junts, la Suzume i en Souta emprenen un viatge per a tornar-los a tancar tots.

Tótem
by Lila Avilés | with Naíma Sentíes, Monserrat Marañon, Marisol Gasé, Saori Gurza, Teresita Sánchez
Mexico / Denmark / France 2023
Competition | World premier | RESSONS | Premi del Jurat Ecumènic.

Sinopsi: Una gran casa on, al llarg d’un llarg dia, familiars i amics es reuneixen per a un doble ritual: és l’aniversari del jove pare i pintor Tona, però com probablement serà el seu darrer, és també una cerimònia de comiat. També hi ha dualitat a l’ànima de la pel·lícula, amb el frenesí dels preparatius i l’espontaneïtat de la celebració que amaga la dimensió profundament arcaica i espiritual del títol. El cos afeblit de Tona és inicialment invisible, protegit en una habitació on intenta reunir les forces necessàries per a la cerimònia humanista en què rebrà tot l’amor i l’afecte necessaris per afrontar el seu darrer viatge.

FOTO: 20.000 especies de abejas.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!