El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

15 de novembre de 2014
0 comentaris

Professorat despistat… on no!

Milatar colpista

En un treball de recerca de batxillerat d’un institut de Mataró, a propòsit de la imatge d’aquest apunt, un alumne escriu: “el que sorprèn és trobar encara noms de carrers dedicats a militars colpistes del 1936, com aquesta que vam poder fotografiar a l’Alacant el 2013 (hi havia una placa on posava “carrer”, i una altra que posava “calle” -l’explicació de qui era el personatge només era en castellà, és clar”.

De fet, una mica abans havia escrit que “al País Valencià, a part d’algunes poblacions que mantenen el nom oficial tant en català com en castellà (Alacant-Alicante, Alcoi-Alcoy, Almassora-Almazora, Borriana-Burriana, Castelló de la Plana-Castellón de la Plana, el Fondó de les Neus-Hondón de las Nieves, Sant Jordi-San Jorge, la Torre de les Maçanes-Torremanzanas, Xàbia-Jávea, Xixona-Jijona, …), algunes poblacions mantenen únicament la toponímia en castellà: Alboraya (Alboraia), Cañada (la Canyada), Cervera del Maestre (Cervera del Maestrat), Lucena del Cid (Llucena), San Rafael del Río (Sant Rafel del Riu, on tots els noms del carrer encara són en castellà), Valencia (València)…”.

Fins aquí, penso que tot plegat era força inqüestionable. Ara bé, el comentari de la professora, escrit damunt del PDF de l’alumne, realment sorprenent: “He viscut a alacant  uns quants anys : pot ser, en aquells temps ni es teníen signes d’identitat catalanes:  tots deien que parlaven “alecantí”… una barreja de valencià, català, castella: motiu:la frontera de  la  reconquesta  entre Castella i la Corona d’aragó”.

Ha reproduüt, literalment, la grafia del comentari. Si, d’entrada, és greu que una persona (catedràtica d’institut) escrigui d’aquesta manera, encara ho és més que, sent professora d’història, escrigui aquestes observacions lingüístiques que se’m fan difícil de qualificar (el més suau que se m’acut és que són pròpes de persones ignorants)… Aquests deuen ser els mestres que , segons Wert, han estat una fàbrica d’independentistes. Com no sigui per reacció!.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!