marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

22 de juliol de 2015
0 comentaris

LA CERA QUE CAU AMB AQUESTA CALORADA

La calor empeny de debò i na Mercè de “La Riera”, el fulletó de TV3, també, encabotant-se a no tancar cap dia el seu restaurant durant el mes d’agost perquè a la costa hi ha un genter i cal aprofitar tota la cera que cau en plena canícula.

La mateixa cera que vol aprofitar un bar “chill out” obert al fortí de sant Carles, un bé d’interès cultural. L’Autoritat Portuària, que depèn de Madrid, n’autoritzà l’obertura perquè diu que està dins del domini públic portuari, que és competència seva, parer que no comparteix l’Ajuntament de Palma, que no li ha atorgat cap tipus de llicència. Tot per la cera i no del Corpus, sinó del turisme.

Per cert, que els illencs hem rebut fins ara, vull dir durant el primer mig any d’enguany, exactament 4.395.751 turistes estrangers. Una gentada, certament, un 4,3% més que en el mateix període de l’any passat.
Qui n’ha aprofitat la cera, d’aquest eixam tan clamorós, no és a cap de les illes per molt que l’anuncia de la cervesera del “Mediterràniament” fet a Eivissa ho pugui insinuar. L’anunci d’enguany, per cert, per molt que l’hagi dirigit Amenábar i hi apareguin Quim Gutiérrez i Dakota Johnson (dir que interpreten és fer-ne un gra massa) és, per mi, un nyarro.

La cera del turisme, com es veu, no arriba a tots amb la mateixa quantitat i quan es diu que es demanarà a aquesta gentada forana que ens visita un euret de no-res per barba per contribuir a fer més sostenible el seu tot inclòs, n’hi ha que treuen el santcristo gros.

Són els mateixos, si fa no fa, que no volen veure que el descens preocupant de les abelles i altres insectes pol·linitzadors amenacen seriosament la productivitat de la major part de cultius. A Europa, el 84% de 264 cultius depenen de la pol·linització d’aquests insectes.

I de la mateixa manera que per resoldre aquest greu problema del descens de a població d’abelles caldria prohibir bona part dels plaguicides que els ataquen i donar suport unànime a l’agricultura ecològica, també hauríem d’eliminar els agents més tòxics de la indústria turística i posar en pràctica un model més raonat, participat i sostenible. Però això, ja se sap, és una al·lucinació provocada per un cop de calor.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.