marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

3 d'octubre de 2014
0 comentaris

ELS CONSUMIDORS DE LES BALEARS, SENSE DRETS LINGÜÍSTICS

Dimarts passat, dia 30 de setembre, el Parlament de les Illes Balears va aprovar una nova Llei de comerç que substitueix la Llei 11/2001, de 15 de juny, d’ordenació de l’activitat comercial a les Illes Balears. El Govern de José Ramón Bauzá, fidel a la seva determinació d’exterminar la llengua pròpia de les Balears, que no és altra que la catalana, ha tret d’aquesta nova llei els drets lingüístics dels consumidors que, en la llei derogada, formaven l’article 8 que, textualment, deia:

Article 8. Drets lingüístics dels consumidors

1. En els establiments regulats en aquesta llei, els consumidors tenen dret a ser atesos en alguna de les llengües oficials de les Illes Balears, i no podran ser discriminats o atesos incorrectament per raó de la llengua oficial que emprin.
2. En els establiments al detall que disposen d’una plantilla laboral de més de tres treballadors, els consumidors tenen, a més, el dret de ser atesos en la llengua oficial de les Illes Balears que escullin.
3. La senyalització i els cartells d’informació general de caràcter fix i els documents d’oferta de serveis per als consumidors dels establiments oberts al públic han de ser redactats, almenys, en català. Aquesta norma no s’aplica a les marques, als noms comercials i als rètols emparats per la legislació de la propietat industrial.
En els termes que reglamentàriament es determinin, els establiments comercials informaran els consumidors dels seus drets lingüístics mitjançant la col·locació dels anuncis corresponents.
4. Les administracions competents promouran l’ús progressiu de la llengua catalana en les activitats comercials, com també en els rètols, símbols i distintius dels establiments comercials de les Illes Balears.

Com es veu, aquests quatre apartats no feien mal a ningú, llevat de la catalanofòbia de Bauzá i la conseqüent aversió a la personalitat de les illes. Es tracta d’una nova passa partitpopularista en l’enderroc precís de totes aquelles iniciatives legislatives favorables al coneixement o ús de la llengua d’aquest poble nostre, la catalana. Un nou atac que s’ha de saber, que s’ha de fer córrer.

L’Obra Cultural Balear n’ha fet el següent comunicat:

L’Obra Cultural Balear considera inacceptable que la nova Llei de Comerç elimini el dret dels consumidors a ser atesos en català. L’entitat considera que, una vegada més, els drets lingüístics dels mallorquins són vulnerats pel Govern Bauzá i per la majoria parlamentària que li dóna suport. Si fins ara el comerç havia de respectar el dret dels clients a triar la llengua que volguessin en el moment d’anar a comprar, a partir d’ara ens trobarem davant una desprotecció absoluta que permetrà el retorn d’escenes de conflicte lingüístic en aquest àmbit. L’OCB considera que, tot i haver estat poc aplicada, l’actual Llei de Comerç creava un marc legal que impedia les agressions contra el dret dels ciutadans a parlar la llengua pròpia de les Balears. Ho demostra el respecte que les grans superfícies han hagut de mostrar fins fa poc envers el català.

La desaparició dels drets lingüístics dels consumidors s’emmarca dins la línia d’atacs a la llengua pròpia que han marcat aquesta legislatura, des del tancament de Ràdio Televisió de Mallorca fins al TIL, tot passant per la castellanització d’IB3 i dels Premis Ciutat de Palma i per la infame Llei de Funció Pública que elimina l’obligació dels funcionaris públics d’entendre els mallorquins i per la lliure elecció de llengua al primer ensenyament. Tota aquesta bateria de mesures ha demostrat l’animadversió dels actuals governants cap a l’únic idioma oficial que és propi de les Balears i que aquestes mateixes autoritats tenen l’obligació legal i estatutària de protegir i promoure. Els retrocessos han afectat greument el dret dels ciutadans de fer servir la seva llengua i, per tant, han suposat un retrocés en el procés de normalització lingüística que l’executiu té el deure legal d’impulsar.

L’OCB demana a l’actual majoria parlamentària que rectifiqui la seva actitud contrària a la llengua i a la cultura pròpies. Les recents sentències contra el TIL demostren que les propostes antimallorquines del Govern i del partit que li dóna suport són contràries a la legalitat amb que tant s’omplen la boca. L’entitat demana un acord entre les forces polítiques i socials que garanteixi precisament el compliment d’aquesta legalitat i l’ús normal de la nostra llengua. Cal un Govern que respecti els drets lingüístics dels ciutadans, a l’escola, a l’administració pública, en els mitjans de comunicació i, també, en el comerç.

CAP MOT NO FARÀ DE FRONTERA
04.10.2014 | 11.45
TRES PICS CINC
09.09.2009 | 7.49
L’ARMADURA DEL VALOR
17.03.2023 | 11.54

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.