marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

9 de setembre de 2009
4 comentaris

TRES PICS CINC

Com una mosca vironera –o com un borinot, potser- des de fa hores me mareja l’atenció l’expressió:  “tres pics cinc fan quinze i dos desset”. La record dita per la veu acerada i fonda de mon pare però  ignor  a què la referia i si segueix amb alguna sentència que la clou. Infructuosament, intent treure’n  l’entrellat acudint als llibres i altre material a mà; consultant aquell i aquella altra. Res ni ningú a l’abast sap donar-me’n cap indici i aquesta espiral in albis m’espesseeix encara més l’embeneitament  circumstancial.

Ni el DCVB (l’Alcover-Moll, altrament dit) m’ajuda. Per ventura no sé com cercar, però ni a la veu “tres”, ni a “pic”, ni a “cinc”, ni a “quinze” hi trob la resposta. I no obstant, trescant trescant travel amb una altra expressió basada o referida al quinze que em distreu l’emprenyadura per tanta ineficàcia recol·lectora: dir –a algú- quants fan quinze, és a dir, amenaçar amb reprensions o càstigs. No la coneixia. I la que la precedeix encara m’engresca més: estar a quinze i ralla i la pilota encalada, o el que és igual, no poder prosseguir de cap manera una cosa començada per manca de mitjans.

Bones totes dues, em dic: ara mateix estic a quinze i ralla i etcètera amb això de l’enigma de mon pare. I per molt que momentàniament em distregui jugant amb les enormes possibilitats d’aplicació dels dos adagis descoberts, el borinot dels tres pics cinc fan quinze no es cansa de brunzir a toc d’orella. Per ventura valdria la pena, pens, llançar una mena d’essa-o-essa, un missatge clar i concís en una ampolla virtual en aquests oceans catosfèrics que tant saben i  tan eficaços esdevenen. Passa, però, que ja dubt de tot. Tant hi he voltat, sobre el quinze i dos desset, que no descart que no sigui una invenció de mon pare –era molt donat a jugar amb les paraules i els refranys, que modificava al seu arbitri- o un curtcircuit més del meu cap carabassenc.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. el cas de trobar-me amb aquesta ampolla virtual, cosa que ja he fet, trobar-la, obriria el tap i com que no en tinc ni la més mínima idea de la resposta, et faria un altre pregunta escrita en un virtual paperet: nen? És pot saber perquè escrius tant bé? Per l’única cosa que patiria és que l’ampolla no arribés a port!
    M’ho passo pipa llegint-te. Desconnecto de tot!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.