marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

6 de novembre de 2014
0 comentaris

CAN ALCOVER ACULL UN ACTE DE L’ANY VINYOLI

Dins la programació de l’Any Vinyoli, declarat per la Generalitat de Catalunya i que commemora el centenari del seu naixement, Can Alcover acollirà demà divendres, a les 20h, una xerrada i una lectura de poemes del poeta a càrrec de Jordi Llavina, escriptor i Comissari d’aquesta commemoració.

Joan Vinyoli (Barcelona 1914-1984), va ser un poeta de fecunda trajectòria, indestriable de la seva vida, el sentit de la qual qüestiona des de l’interrogant de la fe. L’incita a escriure una frase de Rilke: “la poesia no és cosa de sentiments sinó d’experiències”. Guanya el premi Óssa Menor, el 1951, amb el recull “Les hores retrobades”. Amb el poemari “Tot és ara i res” (1970), li arriba el reconeixement de la crítica i a partir d’aleshores publica de forma regular. El darrer poemari, “Passeig d’aniversari” (1984), rep nombrosos premis, entre els quals el de la Generalitat de Catalunya, el Ciutat de Barcelona i el Premio Nacional de Literatura. Les seves traduccions de Rainer M. Rilke es troben recollides en les publicacions “Versions de Rilke” (1984) i “Noves versions de Rilke” (1985).

Per la seva banda, Jordi Llavina i Murgadas (Gelida, 1968) és escriptor, poeta, crític literari i presentador de ràdio i televisió. Féu estudis de filologia catalana i ha treballat en l’àmbit editorial. Inicià la seva trajectòria narrativa amb la novel·la “La matèria del temps” (1994), a la qual han seguit “La mà tallada” (1999), “Nitrato de Chile” (2001, premi Josep Pla) i “El llaütista i la captaire” (2013). Ha publicat els reculls de narracions “Dies de Galícia” (2001), “Ningú ha escombrat les fulles” (2008) i “Londres nevat” (2009), i els reculls de contes per a infants “La capa d’ozó” (1999) i “L’arqueta dels rellotges” (2012). Fou creador del programa “Fum d’estampa”, de Catalunya Cultura. Com a crític literari és autor de “Les veus de l’experiència. Antologia de la poesia catalana actual” (1992). El 2012 guanyà el premi Recull-Rafael Cornellà de retrat literari amb “L’home que encara fa servir barret”, sobre l’escriptor Joan Rendé. El 2006 publicà el seu primer recull de poemes, “La corda del gronxador” (premi Ciutat de Palma de poesia), al qual seguí “Diari d’un setembrista” (2007, premis Alfons el Magnànim i Crítica Serra d’Or 2008). “País de Vent” (2011, premi Vila de Martorell) i “Entrada de fosc” (publicat amb el títol “Vetlla”, 2011, Premi Vicent Andrés Estellés). Al març de 2014 fou nomenat comissari de l’any Vinyoli. La seva darrera obra és “Neu, fang, rosada, constel·lació. Articles, treballs, apunts sobre la poesia de Joan Vinyoli”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.