BONA VIDA

Jaume Fàbrega

29 de març de 2007
0 comentaris

Viatges/EL CARXE

Ara que vé Setmana Santa, us suggereixo desobrir un territori de parla catalana que no es`ta siutat ni a Catalunya, ni al País Valencià, ni a la Catalunya Nord, ni a la Franja, ni a l´Alguer: el Carxe.

Es tracta d’ una comarca o regió catalanoparlant situada a

la Comunitat Autònoma de Múrcia. El nom li ve de la serra del Carxe. Inclou el municipi del Carxe (dit també Raspai). prop de Iecla, i es troba al costa del Pinós i la Foia de Castalla, a les Valls del Vinalopó- d’ on en vingueren repobladors de llengua catalana al segle XVIII-. Altres nuclis són la Barquilla, la Torre del Rico, la Moreneta, la Canyada del Trigo, Cavallusa i Pelisants, tots ells al terme de Jumella (Jumilla); la Canyada de la Llenya,les Cases dels Frares, la Sarsa i l’ Ombria  de la Sarsa, llocs situats al terme municipal de Favanella. De fet, el centre de relació és la vila del Pinós, a la comarca valenciana de les Valls del Vinalopó.

S’ hi produeix un blat excel.lent, base d’alguns dels plats més famosos de la contrada, raïm de taula, olives. Es fan botifarres, llonganisses i conserves de porc salat. 

Els plats més característics són el gaspatxo- ben diferent del gaspatxo andalús-, ja que és a base de carn (llebre, conill, pollastre) , una coca sense llevat, herbes aromàtiques,-, però també són populars l’ arròs amb conill  o pollastre, els “alls”, la gatxamiga, el bullitori de bacallà, l’ olla d’ arròs, el forment picat- que encara es cuina a moltes cases, en ocasió d’algunes festes, com Sant Antoni, i, a part de blat picat o escairat, inclou penques,carabassa, orella, costella, potes de porc , llegums, tomàquet, ceba, allets.

Cal destacar les festes  de Sant Antoni, de Nadal i de Pasqua (amb un dinar al camp), així com les festes patronals.

S’ hi produeixen excel.lents vins negres, rosats i blancs- especialment a base de monastrell-, integrats dins la  Denominació d’Origen Jumilla , de creixent importància per la seva renovació enològica.

(Del llibre de Jaume Fàbrega "Catalunya per sucar-hi pa", Barcelona, Duxelm, Sant Jordi 2000). Guia teritorial, gastronòmica i d’ àpats gratuits, vins, festes, etc. dels territoirs de llengua catalana).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!