El Camp de Túria

Independència, llengua, escola i república

La bona literatura dels Ports

0

L’Ateneu de Bétera presentarà dissabte “El guardià de les trufes” de l’escriptor de Vilafranca Fèlix Edo Tena. Quatre històries lligades a les quatres estacions de descripció del paisatge valencià amb una llengua acurada, culta, de bona literatura.

«El mas de Forès, rodejat en l’estiu només per un color, el groc del blat sec. Amb els casalicis i amb els corrals i amb l’era on es bat el gra. El mas i els seus dominis. Aprofitant cada pam de terra, bancals guanyats a la mateixa roca per fer un altre sac de pataques o un grapat d’ordi extra. S’escalonen en quilòmetres i quilòmetres de parets de pedra seca, murs de contenció que aguanten la terra, que converteixen la crosta en un enorme puzle i que envoltenel nucli, el nucli que és el mas. Els homes i les dones treballen els camps, barrets de palla molt amples i espatlles corbades sobre el sòl. Un parell de vaques remuguen al costat d’un bancal de blat.»

Dissabte, 30 de setembre de 2017. 19.30h ATENEU DE BÉTERA, plaça del Mercat Núm. 5. Amb Fèlix Edo i Josep Aparisi.

Bandes i bàndols a Llíria

0

Bàndes i bàndols, les arrels del fenomen musical a Llíria, és un llibre d’Elvira Asensi que estudia l’origen de les bandes de música, la Primitiva i la Unió, una història que explica també una part important del País Valencià, dels pobles sobretot, del XIX i el XX a través de les bandes de música. Rivalitats, associacionisme, conxorxes, política, poder, un entorn social i cultural que canalitzava la vida rural, i massa vegades la poca identitat valenciana en favor d’ofrenes i glòries que mai eren compensades. A Llíria, el Camp de Túria, la història d’aquestes dues bandes grans, continua marcant la vida de molts joves. Sense les bandes, no s’entendria el segle XX a la comarca, i malgrat tot, el paper de la música ha vençut a la banda mateix. Ara, la riquesa cultural i musical és inqüestionable, i el llibre explica com i de quina manera molts pobles valencians van saber canalitzar tanta inquietud, neguit i rivalitat.

La presentació del llibre serà a Llíria, a l’Ajuntament Vell, ca la Vila, divendres 22 de setembre, a les 19.30 h., amb la participació de Jorge Hermosilla, Universitat de València, i Juanjo Adrià, historiador.

Sonen bandes a la Rambla

0

Un grapat de músics de diferents bandes valencianes, més l’Ateneu musical de Manises “La valenciana”, la banda de músics valencians a Catalunya, la banda de música de Badalona, entre més músics que s’afegiran en unes hores, tocaran en favor de la convivència, la pau i la democràcia a la Rambla, avui que farà un mes dels atemptats.

Davant el mosaic de Miró, les bandes participants interpretaran l’Himne a l’alegria: un clam per la convivència, una afirmació en favor de la vida. Diumenge, 17 de setembre, no tenim por, en favor de la pau. 16.50h. Barcelona.

 

 

Trobada folc 2017 a Bétera

0

La Trobada de Folklore 2017 arriba a Bétera

La Trobada Folc 2017 que promou l’Àrea de Cultura de la Diputació de València arribarà a Bétera divendres 15, dissabte 16 i diumenge 17 de setembre, festival que reunirà agrupacions i entitats de música i balls populars. L’objectiu és garantir el foment i la difusió del folc valencià. Les jornades intercomarcals de folklore, dins del programa València és música de la Diputació, pretenen visibilitzar les manifestacions del repertori de música, ball popular i cançó en les seues diferents varietats. La present edició de la Trobada aposta per la descentralització i abandonar l’antiga modalitat de concurs. Entre les formacions participants destaca la presència de corals, orquestres de pols i pua, grups de “tabal i dolçaina” i de danses amb rondalla.

Per participar dels tallers cal aplegar-se a la Casa Nebot, el 16 de setembre 17.00 h.

TALLER DE DOLÇAINA BAIXA, amb Ramon Asensi i TALLER DE DANSÀ, amb l’Aljama de Bétera

L’Aplec del Camp de Túria abans de la diada

0

En unes hores, començarà l’Aplec del Camp de Túria 2017 a la Pobla de Vallbona. Enguany amb una aposta organitzativa i de programa que mereix una gran resposta de públic. Fires en favor de l’artesania, de l’alimentació, de les entitats culturals i associatives de la comarca; xerrades sobre ecologia, sexualitat, economia, tallers de mediació, recitals de poesia, teatre infantil, jocs i animació, i actuacions de Pep Gimeno Botifarra i Diluvi, entre més convidats. Sopars populars, debats, itineraris urbans, i una aposta ferma per la identitat i el país. Divendres i dissabte el Camp de Túria farà festa grossa en favor de la cultura i de l’activitat política. No us ho perdeu!

*la majoria de les activitats són gratuïtes. Només els dinars, sopars i altres detalls van per compte de cadascú.

Torna l’aplec al Camp de Túria

0

L’Aplec del Camp de Túria és una iniciativa sociocultural i reivindicativa que naix de la voluntat organitzada de diversos col·lectius de la comarca. Enguany, l’Aplec es farà a la Pobla de Vallbona, el 8 i 9 de setembre. Els organitzadors proposen un oci diferent que potencie la cultura, la llengua i valors com la igualtat, la solidaritat i la cooperació.

Han passat gairebé seixanta anys del primer Aplec organitzat a Llíria clandestinament i encara cal la reivindicació per recuperar els mínims: llibertat, dignitat, llengua, educació, finançament, entre més aspectes bàsics d’una democràcia normal.

El programa d’enguany és atapeït, divers i d’interés.

DIVENDRES 8 DE SETEMBRE
18.30  Cercavila inaugural des de l’antiga Bàscula Municipal
19.30  Fira d’entitats, d’artesania i agroalimentària
19.30  Animació teatral infantil
19.30  Xarrada “La moneda social al Camp de Túria”
20.30  Taller de danses populars
21.00  Sopar popular
21.30  Batukada
22.30  Actuació de Pep Gimeno “Botifarra”
24.00  Sarao

DISSABTE 9 DE SETEMBRE
10.00 Ruta antifeixista des de l’antiga Bàscula Municipal
11.00 Fira d’artesania i agroalimentària
11.00 Mini-olimpíades
11.00 Xerrada “Conflictes ecològics al Camp de Túria i els Serrans”
11.00 Escalabirres
11.00 Birles
12.00 Taller de mediació “Es poden resoldre els conflictes de manera no violenta?”
12.00 Taller de Muixeranga
13.00 Presentació i recital del poemari “Nuesa”
14.00 Dinar popular
15.00 Actuació musical
16.00 Monòleg “Vagines, vergonyes i altres vivències”
17.00 Xarrada “Diversitat sexual i de gènere”
18.00 Mostra de balls populars
19.00 Cercatasques
20.00 Correfocs des del c. Maria Mare Micaela, 3
21.00 Sopar popular
22.00 Concert d’Aspart, El Diluvi, AODJ (Assemblea Oberta de Dones) i Kinki Kill PD

A l’Aplec es podrà gaudir de zona chill-out, espai de lactància i zona de bar

Publicat dins de General | Deixa un comentari