ARCHILETTERS

NOT TO BE A NUISANCE, BUT NOT TO GIVE FREE SERVICE

DEMÀ: SIMPOSI SOBRE EL PARC DE L’ALBUFERA, ARA

Deixa un comentari

23 de novembre de 2016

logo

 

El futur del Parc Natural de l’Albufera, a debat

El simposi, organitzat per la Universitat de València, cerca la participació de tots els agents implicats i s’emetrà per streaming

 El Parc Natural de l’Albufera, ara, és el títol del simposi que tindrà lloc els dies 25 i 26 de novembre, al Jardí Botànic, amb l’objectiu de generar un espai de debat al voltant de l’Albufera amb  les aportacions dels i les participants: personal científic i tècnic, agents socials, així com assistents presencials i virtuals. El contingut de les dues jornades, organitzades per la Universitat de València, serà retransmès en directe per streaming a través de la pàgina http://mediauni.uv.es/parcalbufera i es podrà seguir per les xarxes socials amb el hashtag #albuferaara.

 Per a més informació, feu clic ací.

Gabinet de Cultura botànica i Comunicació

Eva.pastor@uv.es

Elisa.caballer@uv.es

cicbotanic@uv.es

96 315 68 00/06/24

Jardí Botànic de la Universitat de València

c/Quart, 80

96 315 68 00/17

www.jardibotanic.org

Programació:

DIES: 25, 26 NOVEMBRE 2016

LLOC: Auditori Joan Plaça
HORARI: divendres 25: de 9 a 13.30 h i de 15.30 h a 19 h. Dissabte 26: de 9:30 h a 13.30 h.

PREU I PAGAMENT: 10€. Cal formalitzar el pagament al número de compte de Caixa Popular: IBAN  ES35 3159 0066 9024 9045 4929. 

INSCRIPCIÓ: cal emplenar tots els camps de la sol·licitut (que podeu descarregar al final de la pàgina) i enviar-la a l’adreça de correu irene.ruiz@uv.es per a reservar la plaça. Una vegada us confirmem la plaça, s’ha d’efectuar el pagament al número de compte de Caixa Popular ES35 3159 0066 9024 9045 4929 i fer arribar el justificant a irene.ruiz@uv.es.

ORGANITZA: Universitat de València amb la col·laboració i el patrocini de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València i la Regidoria de la Devesa-Albufera, la Universitat Politècnica de València, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i Caixa Popular.

DIRIGIT A: actors i grups d’interès en la gestió del PNA: alumnes universitaris, professorat, comunitat científica, col·lectius professionals (comunitat de pescadors, comunitats de regants), responsables polítics i de les administracions públiques (tècnics de l’administració local, autonòmica o estatal), grups actius (organitzacions independents interessades en el PNA, representants d’organitzacions ciutadanes, etc..)

DESCRIPCIÓ

Ara fa 30 anys de la declaració de Parc Natural de l’Albufera (PNA) i amb la fi de celebrar-ho, la Universitat de València ha organitzat el simposi El Parc de l’Albufera,ara, que tindrà lloc els propers 25 i 26 de novembre al Jardí Botànic.

Així, se celebraran 5 taules de treball temàtiques que abordaran diferents aspectes al voltant de la situació actual del parc: El símbol de progrés és el títol de la primera taula que tractarà la preservació dels espais naturals i el foment de la biodiversitat en el parc. El ponent general serà Mario Giménez, de SEO-BirdLife, i comptarà també amb la participació i les rèpliques d’Antonio Camacho, Tonyi Rodrigo i Maria Sahuquillo amb la moderació de la periodista Maria Josep Picó.

Maria José Viñals serà l’encarregada de la segona ponència, aquesta sobre l’ecoturisme  moderada per la periodista Anna Mateu on també hi haurà experts com Beatriz Santamarina, Paloma Mateache i Antonio Vizcaíno. La tercera taula, Recuperar l’Albufera dels anys 60 parlarà sobre la quantitat i qualitat de l’aigua i el model de gestió. Miguel Mondría, director general tècnic de l’empresa TYPSA, serà el ponent general de la taula, moderada per Miguel Martín, i amb la participació de Teodoro Estrela, Fernando Juan i Enrique Lapuente.

L’agricultura serà l’eix central de la quarta taula a càrrec de Bosco Dies, de la Fundació Assut i que tindrà també les opinions de Juan Valero, Vicente Estruch i Teresa Cháfer, amb la moderació d’Enric Navarro.

Durant la segona jornada tindrà lloc la taula sobre ordenació del territori, tenint en compte la pressió urbanística del territori oest del parc, els assentaments de població i qüestions d’accessibilitat i mobilitat, entre altres qüestions. Baix la moderació de Salomé Moreno, Joan Llinares, Mar Muñoz i Josep Vicent Boira debatran les línies generals de la ponència de Joan Olmos.

Com a conclusió del simposi, se celebrarà un debat final en què es resumiran les principals conclusions al voltant dels cinc eixos fixats.

Podràs seguir la retransmissió en directe del simposi fent clic en aquest enllaç  i amb el hashtag #albuferaara.

CONSULTA EL PROGRAMA DETALLAT DEL SIMPOSI I DESCARREGA LA SOL·LICITUD D’INSCRIPCIÓ

Aquesta entrada s'ha publicat en General el 24 de novembre de 2016 per josep_blesa

La casa dels pares de Lázaro a Matanzas. Cuba

Deixa un comentari

A mitjans dels anys 1990′ vaig conèixer Lázaro, un jove cubà assentat a València. Vam establir una certa relació degut a que em trobava relacionat amb gent per a la què, jo, treballa. En intensificar la mútua coneixença m’explicà les penúries que passaven a l’illa en aquells anys de blocatge econòmic.

Desconeixia per complet la meravella que s’amagava en aquelles latituds. Només les referències d’alguns amics que hi havien viatjat a l’illa que parlaven del bon tracte humà i el paisatge brillant de la mar, platges i el deteriorament material que sofria.

N’estava amoïnat per la seua família que havia deixat a l’illa caribenca.

Un bon dia, veient que les coses que feia aguantaven i tenien un punt decoratiu més aviat poc carregat ni retòric, em demanà que dissenyàs una casa senzilla per als seus pares, doncs vivien en unes condicions força precàries i que ells anirien construint-la a Matanzas, a poc a poc, i ell des d’ací els aniria ajudant tant aportant-hi diner com alguns materials inexistents llavors a l’illa, però bastant comuns ací.

M’advertí, que allà, el ferro dels forjats era escàs i llis, sense corruga per a afermar el treball conjunt entre concret i acer, que els diàmetres eren del 8 o del 10 mil·límetres i que se’n servia plegat en rotllanes que es desplegaven i adreçaven en la mateixa obra per a servir d’armat de moments negatius. Allò em va fer transbalsar i pensar que, en la distància, podria esdevenir-se una solsida de la casa. I com solc fer, vaig “carregar el matxo” per si de cas fallava alguna cosa.

Podem observar, també, l’existència d’alguns materials ceràmics típics de les comarques de la Plana Baixa i Alta de Castelló per a banys de producció massiva fa dues dècades avui ja totalment descatalogats.

Vaig en recordar-me d’aquella prevenció de Gottfried Semper sobre la seua teoria de que els arquitectes europeus si estiguérem a l’Àfrica acabaríem construint com els constructors de les tribus africanes.

Perquè l’entorn i els materials a l’abast són els que n’hi ha, i no cap altres. Hi han passat els anys i des de fa un parell d’anys aquella casa que vam construir s’ha convertit en una mena d’hotelet per a ús turístic. Possiblement un dels recursos econòmics que pot tindre l’illa amb un esplet de recursos que revertisquen sobre els cubans en els propers anys sense abandonar la seua ideosincràsia i identitat.

En aquest cas, i més que mai, van fer realitat una d’aquelles línies de pensament que més m’ha influenciat com és l’archittetura povera.

Avui la casa que amb tanta tendresa vam bastir és una mena de petit hostal de nom:

tarjeta Hotelito Babalu