ARCHILETTERS

NOT TO BE A NUISANCE, BUT NOT TO GIVE FREE SERVICE

La reveladora beutat del cas Dr. Zhang Biqing (1)

Deixa un comentari

L’arquitectura és el gran  llibre de la Humanitat.

Victor Hugo

L’arquitectura és el fet cultural que és capaç de representar l’estat físic i anímic d’una col·lectivitat inexorablement. I la seua anàlisi és la radiografia escanejada del seu ésser.
Ha aparegut arreu de la premsa mundial però no hem vist massa reflexió al voltant de l’estrambòtic cas del doctor Zhang Biqing, metge en medecina tradicional xinesa.
Zhang és el propietari de tots els apartaments dúplex que hi havia a la darrera planta del bloc (high-rise), situat a la urbanització Park View i durant els darrers sis anys s’ha dedicat a sobreelevar un descomunal cingle sobre la coberta plana final a base materials lleugers de formigó i composits que emula les muntanyes rocoses dels encontorns de Pequín on s’assenta l’edifici. L’edifici està situat als peus d’una de les grans avingudes de la capital mandarina. Sembla ser que el sr. Zhang ocupà càrrecs polítics i, per tant, mantenia bons contactes amb l’ordre establert de la corporació municipal. El bon home, començà fent petits afegitons fins que es veu que es va engrescar i autoestimular fins arribar a edificar eixa mena de parc d’atraccions amb arbres i vegetació ben real. Cometé l’error en la seua embranzida de no respectar les eixides lliures de fums i de ventilació, així com d’altres canonades d’instal·lacions del veïnat de sota i han acabat per denunciar-lo i la corporació ha ordenat l’enderrocament de l’afegit i restaurar a l’estat original. 

1.TÈCNICAMENT:
Avançaré que ha recrescut 800 metres quadrats. Entre tots tres nivells que ha afegit. Particularment crec que estructuralment a una estructura de bloc d’hbitatges no li ha suposat gaire problema assumir el sobrepés. Tot i repartint les càrregues solament ha sobreafegit uns 2000 kg. /m2 i que la repercusió sobre bigues i pilars (ja sien d’acer com de formigó) suposaria un augment del 3’8 % en quant a estructura volada, i caldria reduir-lo encara més per la soterrada. I a tot arreu calculem edificis amb uns valors de seguretat al voltant d’un 60 %. I tenint en compte l’aplicació del càlcul plàstic de’estructures d’acer a les estructures tret a Cambridge pel doctor Jacques Heyman  que diu si una estructura no cau en els primers 5 minuts, pot mantenir-se erta 500 anys.
Per tant el problema no ve d’aquí. Però si la manca de respecte pel seu veïnat en tancar-los els conductes.
Per una altra banda caldria destacar que la seua intervenció ha millorat la resposta energètica del bloc d’habitatges. I més, tenint en compte el clima continental que hi ha a Pequín.

2. SOCIALMENT:
En una societat tan desigual en oportunitats com la xinesa sobta veure les diferències econòmiques. Un país amb uns índex de pobresa i corrupció que esborronen. Un fet que podia haver-se esdevingut en qualsevol part del món. Una classe social mitja-alta amb molts contactes polítics i prebendes que usa el “laissez faire, laissez passer” d’antuvi fins que el veïnat protesta per prevenció i por, així que la corporació munipal ha d’actuar d’ofici. Per exemplificar el seu poder i quedar al marge de l’estat social. Per a preservar la seua àura d’imparcialitat. Quan no evita que el sistema siga reiterativament impertorbable. Eixa acció exemplar sols serveix per a continuar donant cobertura legal als poderosos i contra l’equitat. La “legalitat o i·legalitat” depén de l’statu quo dels implicats. Tot depén dels beneficis produïts als implicats. Els fets reïxen sempre que hi haja una massa crítica i nivell econòmic suficientment “engreixat”. Ací i en la republica popular de Xina. En qualsevol règim polític actualment cal suficient treball i capital que unte un mínim crític de gent decisiva per a passar de la Il·legalitat a la Legalitat.
Sembla ser que el cas ha plantejat crítiques de sectors disconformes tant des dins del partit comunista com dels occidentalistes, cap als propis dirigents. Fins i tot trtractant de nigromants els doctors de la tradicional medecina usada fins i tot des dels temps de Mao Tse Tung.

What does the downfall of Zhang Biqing, a self-proclaimed doctor, say about China’s credulous elite?

Vos dese la traducció:
Què significa la
caiguda d’un para-metge Zhang Biqing, per a l’elit de crèduls de la Xina?

3. ESTÈTICAMENT:
El bloc d’habitatges original és bastant anodí i anònim, sobretot perquè està situat junt a d’altres iguals de la mateixa promoció. Veiem d’altres intervencions i tancament de balcons i terrasses amb cristal·leres en el vídeo. Extrem aquest que poc importa. Sols ha adquirit la categoria d’event (en el sentit que li atribueix Bernard Tschumi a tal paraula) en l’acció diferenciadora empesa pel doctor Zhang, que el diferenciava de la resta. L’artista ocasional ha fet créixer una mola muntanyenca però lleugera que contrasta amb les fites que té al voltant però que és assimilista. Assimilista ambiental perquè s’insereix en la tradició vegetal i cosmogònica de la tradició xinesa. Amb la inserció d’elements vegetals i la geodèsia i geologia omnipresent en les cultures orientals, de la sols cal observar els encontorns que mostren els vídeos. Per una altra banda les teories i la iconografia de l’edilicia  sostenible occidental estan plenes d’exemples com el que el sr. Zhang ha construït.  Zhang ha copiat i en la tradició oriental això no és un demèrit, sinó el contrari. Ha reintroduït escultures amb simbologia mítològica, verandes i glorietes tradicionals. Però la seua intervenció ha innovat amb la seua lliure interpretació. I això sí que no està ben conceptuat allà. Ha trencat cànons estètics. Marca una in-certa beutat ruda. La innovació, allà, era pausada i feta de mica en mica dins de la tradició. Un motiu que explica que els tempos també s’estan trencant arreu, no sols a Occident. L’exemple explica la disjunció que tenim en la cultura en general i en l’arquitectura en particular. L’estratègia arquitectònica usada, malgrat ignorar-ho, per Zhang: la sobreimposició.

En les successives entrades tractarem el tema des del punt de vista de:

4. L’arquitectura de proximitat vs Incursions de la faràndula arquitectònica.

i 5. L’entotsolament de l’avantguarda avui.

Aquesta entrada s'ha publicat en BUILDERS el 18 d'agost de 2013 per josep_blesa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.