marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

3 de setembre de 2017
0 comentaris

LA SENSIBILITAT LINGÜÍSTICA DEL GOVERN ARMENGOL

La “Resolució del director general del Servei de Salut, Juli Fuster Culebras, per la qual es dispensa de l’exigibilitat de coneixements de català en els procediments de selecció, provisió i mobilitat corresponents a determinades categories de personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears”, que publicava el Butlletí Oficial de les Illes Balears el passat dia 29 d’agost de 2017, ja ha posat a prova la sensibilitat lingüística del Govern de les Illes Balears presidit per Francina Armengol. El mateix dia de la publicació, la polseguera que aixecà, provocà que des del propi Servei de Salut s’informàs que de manera gairebé immediata es modificaria aquesta resolució per adequar-la a la legislació vigent, que assegura jurídicament l’ús del català en tots els àmbits.

És evident que no és la modificació d’aquesta resolució allò que cal al català, sinó la seva anul·lació -i així ho féu a saber l’Obra Cultural Balear- però l’anunci que es reformaria féu pensar als més optimistes que s’esmenaria el greuge. Han passat cinc dies i s’han editat dos butlletins oficials i segueix en vigència aquesta resolució que atempta greument contra els drets lingüístics dels catalanoparlants. I per les informacions que arriben, tot fa pensar que es consumarà aquest nou atac a la llengua pròpia de les Illes Balears, posant en evidència un Govern que en constituir-se es comprometé a retornar el català al lloc que li correspon i a fer mans i mànigues perquè res ni ningú el tornàs a atacar o a agreujar.

Es poden discutir molt i espès les excuses que uns i altres posen per justificar allò que és injustificable. I en aquest sentit, cal recordar que el 28 de juliol el senyor Fuster Culebras ja anuncià en roda de premsa que preparava la resolució aquesta; això vol dir que no ha actuat amb nocturnitat. Es vol fer creure que en un mes no s’han pogut desactivar aquestes intencions menyspreadores? Totes les gestions que diuen que ara fa la coalició MÉS –que forma part del Govern-, no les hauria pogut començar el mateix 28 de juliol i evitar l’edició de la resolució?

Comptat i debatut, aquesta “Resolució Fuster Culebras” posa de manifest el grau de sensibilitat lingüística del Govern Armengol. I, si com sembla, és tan baix com per permetre atacs com aquest, ben segur que tindrà la resposta ciutadana que es mereix.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.